Двох нетішинських злодіїв покарали за законами воєнного часу

Двох нетішинських злодіїв покарали за законами воєнного часу
Фото ілюстративне

Чоловіки вкрали дріб’язок, а можуть сісти  – на роки.

За крадіжки, вчинені в період воєнного стану, перед судом постали двоє нетішинців.

Один, перебуваючи в гостях у своєї колишньої співмешканки, вкрав ноутбук та здав до ломбарду. Трапилося це в квітні. В суді чоловік зізнався, що кошти йому були потрібні для придбання наркотиків.

Інший – з кількох магазинів міста нацупив побутової техніки. В суді свою вину повністю визнав та запевнив, що намагатиметься відшкодувати заподіяну шкоду.

Відео дня

Нетішинський міський суд, зазначають в обласній прокуратурі, зловмисників засудив відповідно до 6 та 5 років позбавлення волі.

Вироки суду ще не набрали законної сили та можуть бути оскаржені в апеляційному порядку.

Нагадаємо, що починаючи зі 7 березня 2022-го за будь-які крадіжки особам загрожує позбавлення волі від 5 до 8 років.

У березні внесено зміни до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини за статтями 185, 186, 187, 189, 191 КК, вчинені в умовах воєнного стану.  Це основні майнові злочини, які завжди становили значну частину всієї кримінальної статистики в Україні – крадіжка, грабіж, розбій, вимагання, а також розтрата і заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем.

Наприклад, звичайна дрібна крадіжка (частина 1 статті 185 КК) до цього вважалася не злочином, а кримінальним проступком, і за неї було передбачено покарання від штрафу до обмеження волі терміном до 5 років.  Лише в разі вчинення крадіжки повторно або за попередньою змовою групою осіб (частина 2 статті 185), з проникненням у житло або інше володіння (частина 3 статті 185) чи у великому, особливо великому розмірі (частини 4, 5 статті 185) – передбачалися покарання у вигляді позбавлення волі.

Нині ж крадіжка, вчинена в умовах воєнного або надзвичайного стану, є кваліфікованим складом злочину. Вчинення крадіжки в умовах воєнного стану – одразу кваліфікується за частиною 4 статті 185 КК, за що передбачено покарання – позбавлення волі від 5 до 8 років.

Аналогічні зміни передбачені й за грабіж, розбій, вимагання, а також розтрату й заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (корупційний злочин), які вчинені в умовах воєнного або надзвичайного стану. Всі ці злочини кваліфікуються одразу за частиною 4 відповідної статті (186, 187, 189, 191 КК).

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Maria Chepuh

    А тих покарали шо заховати гуманітарну допомогу на складах?А тих шо продавали гум допомогу привезену із-за кордону покарали за законом воєнного часу???????????
  • Всеволод Панаев

    Все вірно,але чого ж коректувальнику дали лише 9 років,тоді як злодієві мобілки 8?абсолютно різні по наслідкам злочини,злодій має сидіти в тюрмі,але терорист не повинен з неї вийти
  • Оксана Захарчук

    В першу чергу депутатів😡
  • Anatoliy Slobodian

    Щеб  депутаНів  так карали.

keyboard_arrow_up