Хмельничанка підробила Covid-сертифікат і поїхала за кордон. Чим все закінчилося

Хмельничанка підробила Covid-сертифікат і поїхала за кордон. Чим все закінчилося
Фото ДПС України
  • Замість щеплення - підробка документа.
  • Така практика вже стає поширеною в Україні.
  • Хмельничани кажуть: ціна за фальшивий Covid-сертифікат може сягати 150 доларів.
  • Виготовляють їх сімейні лікарі.
  • Розповідаємо, як займаються підробкою в Хмельницькому.

Українці стали отримувати Covid-сертифікати із 1 липня цього року. Документ видають після двох доз вакцини проти коронавірусу. Сертифікат є міжнародного зразка. Він підтверджує статус вакцинованої особи.

Як раніше повідомляли в Центрі громадського здоров’я України, головна ідея Covid-сертифіката - спрощення закордонних подорожей. Тобто людина може подорожувати без обмежень. Також наявність документа може стати підставою для звільнення від дотримання певних карантинних обмежень. 

Так чи інакше, українці мають різні думки стосовно вакцинації. Одні - виступають “за”, інші - “проти”. Серед останніх є ті, хто знає, як отримати документ міжнародного зразка без щеплень. Йдеться про придбання підробки. 

Відео дня

Займатися виготовленням фальшивих Covid-сертифікатів стали в різних областях України. І Хмельниччина - не виняток. Так було в Кам’янці-Подільському. Крім сертифікатів, зловмисники розробляли довідки негативних результатів ПЛР-тестів. Більше про це читайте в окремому матеріалі. 

В одній зі схожих кримінальних схем стала замішана працівниця автозаправної станції, що в Хмельницькому на вулиці Трудовій. Хмельничанка перетнула із фальшивкою кордон, а повертаючись в Україну, несправжній сертифікат помітили прикордонники. Розповідаємо її історію.

Підробила сертифікат вдома й використала реквізити “МілаМед”

Хмельничанка зайнялася підробкою документа наприкінці  літа. Адже вже восени вона збиралася їхати в Польщу. Щоб отримати фальшивий сертифікат, вона не зверталася до лікарів чи медзакладів. Зробила все сама, сидячи вдома. 

У всесвітній мережі жінка знайшла бланк свідоцтва про вакцинацію. На зразку була печатка, реквізити та підпис лікаря хмельницького медичного центру “МілаМед”. У довідці було вказано про отримані щеплення вакциною “Pfizer”. Щоб внести в документ свої анкетні та паспортні дані, жінка скористалася комп’ютерною технікою та струменевим способом виготовила свідоцтво. Завершила процедуру, поставивши підпис від імені лікаря. 

З “підробкою” хмельничанка поїхала в Польщу. Лише повертаючись звідти, фальшивий сертифікат помітили прикордонники. Було це 11 вересня, на пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне». В результаті, цією справою зайнялися слідчі. Згодом хмельничанка постала перед судом у Львівській області. 

У Єдиному державному судовому реєстрі йдеться, що жінка визнала свою вину і просила суворо її не карати. До відповідальності її притягнули за частиною 1 статті 358 ККУ (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів). Хмельничанці призначили покарання у вигляді штрафу. Тому за підроблений Covid-сертифікат вона заплатить 850 гривень. Вирок за фальшивий “ковідний” документ, який винесли хмельничанці, став одним із перших в Україні. Також із реєстру відомо, що жінка є працівницею автозаправної станції на Трудовій.

Хто і за скільки продає Covid-сертифікати у Хмельницькому

“Пандемія підробок” - таку неофіційну назву дали українці спалаху коронавірусу. Все це через виготовлення фальшивих Covid-сертифікатів. Скористатися такою послугою все частіше пропонують в месенджерах. Зокрема в Telegram. Придбати “фальшивку” там пропонують у певних Telegram-каналах. 

В один із каналів написала журналістка vsim.ua. Там відповіли: документ виготовляють в лікарні Києва. Ціна - 1 700 гривень. На запитання, скільки чекати на сертифікат кажуть: “Лікар сьогодні на роботі й може зробити”. Для виготовлення просять паспортні дані. Обіцяють, що в “Дії” свідоцтво буде відображатися протягом 72 годин з моменту подачі заявки. 

Журналістка запитала, чи можуть виготовити подібне в медзакладах у Хмельницькому. Відповіли, що таких не знають.

Нет описания.

Нет описания.

Тим часом в хмельницьких спільнотах у соцмережах теж стали цікавитися “підробкою”. У “Мамочках Хмельницького” в Instagram опублікували анонімний допис із запитанням: “Де можна купити довідку про вакцинацію?” Тут хмельничани стали ділитися власним досвідом або обурюватися запитанням.

Містяни пишуть в коментарях, що ціна за такі - від 1 700  гривень. Також розповідають: в Хмельницькому сертифікати продають сімейні лікарі. Мовляв, ті виготовляють “фальшивку” за 150$. Інші користувачі зазначають: ціна сертифікатів стартує від 100$.

Нет описания.

Як перевіряють сертифікат на кордоні

У ДПС України повідомляють, що кожен Covid-сертифікат має унікальний електронний ідентифікатор та QR-код. Саме за цим прикордонники перевіряють документ. Роблять це за допомогою електронних пристроїв зі спеціальним програмним забезпеченням. Так, при перетині кордону QR-код на сертифікаті сканують і отримують на екрані електронного пристрою підтвердження статусу документа. 

Фото ДПС України

До довірчої мережі цифрових COVID-сертифікатів під’єднані близько 40 країн. Серед них - Болгарія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Польща, Туреччина та інші. Перевірка документа, виданих в країнах, які не під’єднані до даної мережі, здійснюється візуально й за допомогою інших технічних засобів. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • Ірина Олійник

    Вже навіть не дивуюсь цьому середньовіччю в головах. Замість того, щоб безкоштовно вакцинуватись і захистити свою здоров'я, а може навіть й житт, купують за доволі немалі гроші фальшиві сертифікати. Ну от що з цими людьми не так? Зараз Україна на другому місці в Європі по смертності від ковід, на першому - Росія, де мало вакцинованих, а ті, що мають вакцину, прищеплені сумнівним супутником. За одну добу в реанімацію інфекційки потрапило 30 осіб, і нема серед них жодного вакцинованого. Не знаю, які ще аргументи треба наводити людям, в яких відсутня здатність до критичного мислення? Маю власний досвід легкого перебігу ковід після повної вакцинації Pfizer, не тільки досить непогано себе почувала протягом всієх хвороби, а й працювала дистанційно.

    Ірина Олійник reply Ірина Олійник

    Оксана Кравчук йдіть в бан🙂

    Оксана Кравчук reply Ірина Олійник

    Ірина Олійник это не вакцина..это эксперименнт-учи почистите , глаза откройте..читайте и смотрите вокруг...дывуеться вона-укололась шмурдяком и пишет чушь!

    Ірина Олійник reply Ірина Олійник

    Ruslana  Tuz просто залишу це тут, бо нема коли відповідати на ваші long reads. Запхайте вашу зверхність собі до одного місця. Мене вона не обходить.

    Руслана Туз reply Ірина Олійник

    Ірина Олійник  я нічого не думаю про своє рідне місто, а добре знаю що там відбувається. Що таке логрід? Не знаю де ви там помітили фак, але іноді речі потрібно називати своїми іменами.  😁 так я і не претендую, на те що мій текст лаконічний, то ви там щось розповідали про час як ресурс, одночасно строчивши лонґрід. І, про всяк випадок, - мені ваша довіра не потрібна.
    Може вам накидати у відповідь скрінів про наслідки факцинації, які в ящику не покажуть і Сукерберг на своїх ресурсах активно чистить за допомогою штучного інтелекту?

    Галина Кавецкая reply Ірина Олійник

    Татьяна Калинич ви вже начиталась і набачились бачу всякої безтолковоі інформації що робите такі висновки про жижу но зато можливо ви грамотно пишете я рада за вас що вам від цього легше)

    Ірина Олійник reply Ірина Олійник

    Ната Окраинка не лише була  у Польщі багато разів, а й буду. Маю сертифікат про вакцинацію, а тому можу вільно подорожувати. Це зрозуміло з моєї сторінки у фб. Але от в чому з вами погоджуюсь, так це в тому, що витрачати час на ці дискусії сенсу нема. Час розставить все на свої місця.

    Ірина Олійник reply Ірина Олійник

    Ruslana  Tuz ваш логрід значно довший за мій. І та, хто спілкується у стилі фак, в мене особисто жодної довіри не викликає. Чи ви думаєте, що в Хмельницькому більш лояльні до хамства, ніж у Львові?

    Ната Окраинка reply Ірина Олійник

    Руслана ТузРуслана Туз  100 % лучше и не скажешь 👍

    Ната Окраинка reply Ірина Олійник

    Ірина Олійник  Доброго дня , мову рідною я чудово знаю, але зараз проживаю на Бесарабії де більшість російськомовні тому уже звикла розмовляти російською. І значить якщо людина розмовляє російською то значить уже клеймо " російський бот "??? З вище написаного роблю висновок що Ви на світ дивитесь через телевізор ! Ви були в Польщі ??? Поспілкуйтесь з живими , реальними людьми з Польщі , а те що сказав  Вам телевізор . І да можливо я і написала з помилками но особистість не переходила , і ще ви не дали ні однієї обгрунтованої відповіді на вище поставлені запитання ! Тому не бачу сенсу в подальшій розмові .
    " Навіщо будити того хто не хоче просипатись " коліться і надалі , але не нарікайте на інших бо в них теж є вибір . Всього доброго !

    Ірина Олійник reply Ірина Олійник

    Ruslana  Tuz а це, щоб вам не було аж так смішно. Тут не сміятися, а плакати треба. Бо що може бути гіршим за впертих у своїй глупоті людей... https://www.facebook.com/188732541140974/posts/4947388338608680/

    Руслана Туз reply Ірина Олійник

    Ірина Олійник  не на Марсі, живу у Львові, так щодня проноситься мінімум по чотири швидких під вікнами з сиренами.
    Задам питання по-іншому: «хто несе відповідальність у випадку ПВУ і в якій мірі?»
    Мову науки вивчаю з факцинацією вимушено уже 12 років, мені більше подобалось жити ілюзіями і спокійніше спалось, коли менше знала, особливо про те як влаштований фарм. бізнес.
    Ваша думка буде дуже цікава тим, хто постраждав від факцинації, і 99% тих випадків ніколи не потрапить в офіційну статистику.
    А ще дивним чином Сукерберг зніс англомовну групу в ФБ, яка налічувала кілька сотень тисяч учасників, котрі залишали відгуки про свій стан після різних факцин (не всі вмерли, і не в і потрапили в лікарні).
    Ви тут настрочили такий лонґрід і тут же про цінність часу,  у вас когнітивний дисонанс не трапився часом після такого?
    І знайдіть собі інший спосіб самостверджуватися замість роздавання порад усім підряд з підтягуванням граматики (вам би над логікою попрацювати і з аналітикою) та знецінювання думки інших людей, ви уявлення можете не мати про їх досвід, спостереження та сотні тисяч перечитаних сторінок (в тому числі наукових праць).

    Ірина Олійник reply Ірина Олійник

    Ruslana  Tuz вакцинація врятувала людство від тифу та оспи і ще від багатьох інших. Мені ще й не дуже поталанило, бо таки підхопила вірус, не зважаючи на вакцинацію. Але перехворіла в легкій формі. Тобто ви думаєте, що невакцинованим щастить? Тоді подивіться на черги швидких перед ковідними відділеннями Львова, Харкова, Києва. У Львівській лікарні зараз понад 400 паціентів, з них 1 вакцинрваний, за добу померло 14 осіб. Ви що десь на Марсі чи Венері? Чи просто не здатні думати? Але навіщо витрачаю свій час? Це невідновний ресурс. Той, хто говорить мовою науки, навряд чи достукається до тих, хто живе в темні середньовічні часи фобіями та забобонами.

    Руслана Туз reply Ірина Олійник

    Ірина Олійник  з чого ви взяли, що усім має так таланити, як вам?

    Ірина Олійник reply Ірина Олійник

    Ната Окраинка то що хай буде ще більше смертей? Ці ваші тези з москальських пропагандистських ресурсів на мене не діють. В них нема жодної логіки

    Ната Окраинка reply Ірина Олійник

    Ірина Олійник складывается мнение что Вы кроме того что показывает замбиящик не видите вокруг , поинтересуйтесь сколько смертей от туберкулёза ? И почему диспансеры закрывают и больные гуляют заразные , сколько смертей от серд.сусудистых заболеваний и эти показатели растут , но почему-то о этом не трубят по всем каналам !? Как будто корона захватила всю жизнь , да с самой болезнью всё очень сомнительно . Каждый для себя должен решить что ему делать , и не стоит осуждать других за мнение отличающиеся от Вашего !

    Ірина Олійник reply Ірина Олійник

    Татьяна Калинич перед тим як робити висновки про мій організм, навчіться хоча б писати грамотно і перечитайте підручник з біології за 9-тий клас. Загалом, навіть коментувати не маю бажання вашу маячню. Якийсь масовий психоз. А від ідентифікаційного коду ви теж в свій час відмовились?)

    Татьяна Калинич reply Ірина Олійник

    Виб вже повністю являєтесь ЖЗО -живий змінений організм,бо в Україні проводиться  медичний експеримент на людях.Препарати ,які видасть за вакцини ,такими не являються, вони для введення чипів, поздоровлю,  ви пройшли чипізацію.
  • Olha Khmelovska

    Таких закривати до буцегарні років на 5-7
    Мало того, що слабе на голову , так ще й сертифіката підробленого має🤦

    Руслана Туз reply Olha Khmelovska

    Olha Khmelovska  та за вами Освенцим плаче, ух ви б там навели порядки

    Ната Окраинка reply Olha Khmelovska

    Olha Khmelovska А Вы доктор что б о слабости головы говорить , читая такие комментарии задаётся вопросом а люди вообще думают что пишут ? Да когда же Вы поймёте комментаторы диванные что кто как может так и выживает
  • Инна Загуровская

    За продажу землі ... І всіх других афер, на чиновників кримінальні  справи не відкриваю  і ні де особо не пишуть ...... Люди хочуть уникнути цеї дурні то вже ....
  • Юлия Анисимова

    І будуть підробляти, бо заставляють вакцинуватися ,або звільняють з роботи.Тому краще підробити,тим більш в наш час👍👍

    Вова Мазур reply Юлия Анисимова

    100% Ви праві !

keyboard_arrow_up