Кам’янчанин відсудив більше пів мільйона гривень за несправедливе обвинувачення в убивстві

Кам’янчанин відсудив більше пів мільйона гривень за несправедливе обвинувачення в убивстві
Фото ілюстративне
  • Він перебував під слідством більше 7 років. 

  • Частину цього терміну просидів у СІЗО. 

  • А щойно суд зняв обвинувачення — подав позов на відшкодування моральної компенсації.

Ця історія розпочалась у 2015 році. 8 лютого мешканця Кам’янець-Подільського району затримали поліцейські. Його звинуватили у вбивстві односельчанки та через 2 дні помістили до СІЗО міста Хмельницького. Чоловіку повідомили про підозру в умисному вбивстві. 

Наприкінці квітня до місцевого суду скерували обвинувальний акт, проте, вже в травні того ж 2015-го суд повернув документ прокурору, а чоловіка продовжили тримати під вартою. 

Аж через рік, 15 травня 2016 року кам’янчанина виправдали в залі суду та звільнили з-під варти. Однак, прокурор з цим не погодився та подав на апеляцію. У листопаді 2016 вирок суду скасували та знову відкрили кримінальну справу проти чоловіка. Її розглядав той же Кам’янець-Подільський міськрайонний суд, проте, в іншому складі. 

Відео дня

4 серпня 2021 року кам’янчанина знову взяли під варту. І аж 30 травня 2022 з нього зняли всі обвинувачення, виправдали та звільнили з-під варти в залі суду. 

Чоловік одразу ж подав зустрічний позов — на відшкодування моральної компенсації за несправедливе обвинувачення. 

Мова йде про його незаконне засудження, незаконне притягнення до кримінальної відповідальності та незаконне застосування запобіжного заходу. Позивач зазначив, що його безпідставно понад 2 роки утримували під вартою, позбавили можливості реалізувати свої звички та бажання, та й ще стосунки з односельчанами погіршилися. Адже він пояснював їм, що не причетний до вбивства односельчанки. Все це кам’янчанина дуже морально пригнічувало.

Чоловік перебував під слідством та судом 7 років, 4 місяці та 28 днів. За кожен місяць він зазначає, що мав би отримувати мінімальну заробітну плату. А його цієї можливості також позбавили. 

— Таким чином, гарантований мінімум відшкодування моральної шкоди є рівним 522 387 гривень (6 500,00 гривень х 80 місяців та 11 днів = 522 387,00 гривень), — йдеться в судовому рішенні. 

Суд задовільнив позов кам’янчанина. Тепер держава має сплатити  йому більше 522 тисяч гривень за несправедливе обвинувачення в убивстві. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Світлана Хоміцька

    Отака в нас судівська система. Гнати іх усіх вісником. Така велика зарплата, а ім ще мало. Давно потрібна реформа прокуратури і суддів. Думаю закінчиться війна прийдуть наші хлопці і розженуть цю банду, яка ніяк не може нажертись.
  • Влад.и.мир Александров

    Технічно забезпечені, за рахунок сплатників податків не здатні провести розслідування обкоадають мир і спокій громодянина. Таких випадків більше набагато і всім треба заплатити, а прокурорів показово притягувати до відповідальності. Дуже корисно ... 🤔
  • Олег Александров

    А прокурор де,?з власної кишені хай заплатить!профффесіАННАЛ

keyboard_arrow_up