На Хмельниччині група злочинців викрадала людей

На Хмельниччині група злочинців викрадала людей
  • Група чоловіків організували “липовий” реабілітаційний центр. 

  • Вони викрадали людей, насильно поміщали їх туди і брали в родичів гроші за лікування. 

  • Трьом з них дали умовний термін. 

Група чоловіків викрадала людей та ізолювала їх від суспільства. Все для того, аби брати кошти з їхніх родичів. Працювали вони неподалік Хмельницького. Розповідаємо подробиці справи. 

Будинок для “реабілітаційного центру”

Полончанин ще влітку 2018 року розробив злочинний план. Він придумав, що братиме гроші в людей за “лікування” хворих від наркотичної та алкогольної залежності. Хоча фактично таке лікування не проводилось би. 

Аби приховати незаконну діяльність та справжні наміри чоловік у вересні зареєстрував громадську організацію «Реабілітаційний центр «Краще життя плюс». Та перед цим орендував житловий будинок із земельною ділянкою в селі Печеськи Лісовогринівецької тергромади. У вироку вказано, що орендар про його наміри не знав. 

Відео дня

Цей будинок зловмисник спеціально обладнав для утримання людей проти їх волі. Аби ті не втекли встановив ззовні на вікнах блокуючі механізми та організував цілодобовий нагляд. Але зрозумівши, що сам не справиться, до свого плану залучив ще кількох людей, один з яких вже був судимий раніше.  

Як діяла схема

Спільники шукали людей, які страждають алкогольною та наркотичною залежністю. Викрадали їх, фактично ув’язнювали в “Центрі”. А їхніх родичів вводили в оману. Під приводом здійснення так званого лікування від залежностей, брали з близьких гроші. 

Зі своїми “пацієнтами” укладали угоди про добровільне перебування. Згодом забирали в них мобільні, аби ті не могли зв’язатися з близькими та фактично закривали в приміщенні. 

Пацієнти “реабілітаційного центру” не могли з власної волі покинути заклад чи зв’язатися з рідними. Їм давали препарати, які викликали сонливість. А родичам не дозволяли бачитися та спілкуватися із залежними. 

Спільники здійснювали фізичний та психологічний тиск на своїх “пацієнтів”, контролювали їх пересування по території Центру, призначали їм покарання за те, що ті відмовлялися дотримуватися вимог і правил перебування в закладі. Також не давали достатньо їжі. 

Родичам же потерпілих надавали недостовірні дані про стану здоров`я та лікування їхніх близьких. Переконували, що слід продовжувати курс лікування та платити кошти. Адже саме за рахунок сплат за лікування і діяла злочинна група. 

Викрали чоловіка в Гречанах

У вироку йдеться про конкретний випадок. У лютому 2019 року хмельничанка домовилась про лікування свого чоловіка, який страждав алкогольною залежністю. Зловмисники повідомили їй, що вартість курсу лікування становитиме 8 тисяч гривень. Обговорили, що якщо чоловік не захоче добровільно їхати в “Центр”, то вони доставлять його туди примусово. Та погодилась. 

Зловмисники приїхали на авто «Volkswagen Transporter» до багатоповерхівки по Курчатова. Після того, як дружина заплатила їм кошти, один зі спільників представився «співробітником» військової прокуратури та наказав її чоловіку сісти в автомобіль і поїхати з ними. Той категорично відмовився.

Тоді його заштовхали в салон автомобіля, одягли металеві кайданки та так і доставили до Центру в Печеськи. Там повністю ізолювали від зовнішнього світу та давали препарати, що викликають сонливість. 

Викрали жінку на Виставці

Інша потерпіла — жителька проспекту Миру — розказує, що її викрали, представившись газівниками. У Печеськах помістили в кімнаті, де все було опломбовано, а в дверях не було ручок.

За її словами, умови в приміщенні були жахливі. Не було ліжок для спання, взимку було прохолодно, їй системно ставили капельниці, давали якісь таблетки ніби-то під видом ліків, харчування було опосередкованим.

Працівники здійснювали психологічний тиск, заставляли писати реферати, застосовували фізичне насилля, а залишити центр самостійно вона не могла через постійний нагляд. В реабілітаційний центр її помістила сестра, яка і оплачувала за неї послуги щомісячно.

Що вирішив суд?

У березні 2019 року тром членам злочинної групи оголосили підозри у кримінальній відповідальності за ч. 3 ст. 146 КК України — Незаконне позбавлення волі або викрадення людини з корисливих мотивів, що спричинили тяжкі наслідки. 

А нещодавно відбувся суд. На засіданні 15 вересня усі троє визнали  свою вину та розкаялися. Суд визнав їх винним згідно інкримінованої статті. Але всім обвинуваченим дали умовні терміни.

Так організатору із Полонного, який все це спланував і керував “реабілітаційним центром” дали спершу 5 років ув’язнення, але замінили трьома роками іспитового терміну. Решті двом спільникам дали 1 рік і 2 роки умовно.

Чи погоджуєтесь ви з рішенням суду? Як, на вашу думку, мали б покарати злочинців?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Віктор Шляховий

    Так зараз цих груп багато. Тільки у них є офіційна назва- ТЦК!
  • Василий Розуман

    100%
  • Игорь Николаевич

    ТЦК СП?
  • cghfghfgj hjhkghjk

    По заголовку вначале подумал что наконец взялись за бандитов из ТЦК. Наивный...

keyboard_arrow_up