На Хмельниччині шахраї виманили у людей майже 150 тисяч гривень: деталі

На Хмельниччині шахраї виманили у людей майже 150 тисяч гривень: деталі
  • Вони ошукали сімох жителів у всіх районах області. 

  • Дізнавайтесь про кожен випадок, аби й самому не попастися на гачок шахраїв. 

Кількість інтернет-шахрайств в області не зменшується. Лише за минулу добу шахраї ошукали сімох жителів Хмельницької області на загальну суму понад 147 тисяч гривень. Про це повідомляють поліцейські. 

Дзвінок від “працівника” банку

До 51-річного жителя обласного центру зателефонував невідомий. Він представився працівником служби безпеки банку. 

Начебто для захисту коштів на картці, шахрай випитав особисті дані, після чого з рахунку потерпілого зникли 31 тисяча гривень.

Відео дня

Онлайн-покупки

Ще однією жертвою шахраїв став 28-річний чоловік. Намагаючись купити павербанк онлайн, він перерахував понад 15 тисяч гривень. Але товар так і не отримав.

У другому випадку 40-річний житель Славути намагався придбати генератор в інтернеті. Чоловік знайшов відповідне оголошення. У розмові з продавцем той попросив передоплату. Потерпілий перерахував майже 17 тисяч гривень, після чого зв'язок з продавцем перервався, а замовлений товар так і не надійшов.

Один із потерпілих купував автомобіль через мережу. Він подзвонив за номером, вказаним в оголошенні про продаж, домовився із продавцем про деталі та перерахував йому 47 тисяч гривень. Автомобіль так і не отримав.

Оформлення соцвиплат

А 18-річний хмельничанин натрапив на шахраїв, коли намагався оформити соціальну виплату. Він побачив оголошення про надання матеріальної допомоги в одній із соцмереж. 

Хлопець перерахував 1 100 гривень за бронювання місця на виплату. Та зовсім скоро зрозумів, що його ошукали.

"Ваш родич у біді"

Ця шахрайська схема вже стала класикою. До 50-річної славутчанки зателефонував невідомий і представився правоохоронцем. Він сказав, що її син потрапив у неприємності і аби його не притягнули до кримінальної відповідальності, треба заплатити 20 тисяч гривень. 

Пенсіонерка переказала кошти на невідомий банківський рахунок через термінал самообслуговування. Лише після цього жінка вирішила про всяк випадок зателефонувати сину. І з’ясувала, що її ошукали шахраї.

Фальшива бронь

Також 40-річна кам'янчанка хотіла забронювати квиток для поїздки за маршрутом Кам`янець-Подільський — Хмельницький на одному зі спеціальних сайтів. Вона перейшла за посиланням в месенджері. Після цього з її карткового рахунку зникло майже 16 тисяч гривень.

За усіма вищевказаними фактами поліцейські проводять перевірку. Правоохоронці нагадують не довіряти незнайомцям. Аби вберегтися від шахрайських дій, не перераховуйте кошти  за товари наперед, нікому не повідомляйте особистих даних, отримуйте інформацію з приводу соціальної  допомоги лише на офіційних сайтах міністерств і відомств.

Як не потрапити на гачок аферистів

Поліцейські вкотре закликають громадян бути пильними і ретельно перевіряти інформацію перед тим, як перераховувати кошти чи надавати незнайомцям персональну інформацію:

Проводячи транзакції в мережі, варто пам’ятати про безпеку та конфіденційність даних. Для цього слід дотримуватися базових рекомендацій, аби не потрапити на гачок інтернет-аферистів.

Як захистити свій банківський рахунок:

Які дані про банківську картку не можна повідомляти:

У поліції радять використовувати окрему картку для платежів в інтернеті та встановити на неї ліміт. 

Якщо ж ви постраждали від інтернет-шахрайства, в поліції радять повідомити про це за номером 0 800 505 170 або ж зателефонувати на 102. 

А ви потрапляли на гачок до шахраїв? Діліться розповідями у коментарях. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олександр Мазярчук

    Як можна виманити самі дають я сам чув таке на моно банк скидають незнати кому Фейкам

keyboard_arrow_up