Схема на мільйони: як у Хмельницькому обчищали банкомати через помилку в системі

Схема на мільйони: як у Хмельницькому обчищали банкомати через помилку в системі
Ілюстративне фото
  • Велика злочинна схема діяла у кількох містах України, зокрема й Хмельницькому.

  • Зловмисники знімали гроші з однієї карти одночасно на кількох банкоматах.

  • Система дозволяла їм усім видати готівку. Нарахували збитків на мільйони гривень.

Масштабна схема привласнення грошей — таку справу зараз розглядає Вінницький районний суд. За даними слідства, група осіб знімала гроші з банкоматів «ПриватБанку», використовуючи послугу «Екстрені гроші». Вона дозволяє знімати готівку, маючи лише номер телефону, який прив’язаний до рахунку.

Зловмисники діяли у кількох містах України, зокрема Хмельницькому та Кам’янці-Подільському. Вони одночасно замовляли послугу за одним і тим же рахунком та номером телефону. Дані вводили одночасно, тому банківські системи розпізнавали всі операції як одну, та дозволяли видачу грошей. Кошти списувалися з рахунку клієнта та спеціального транзитного рахунку банку. Усі учасники схеми отримували однакову суму грошей.

Наприклад, учасники схеми замовляють 1000 гривень. Якщо їх семеро, то вони отримують 7000 гривень. З них 6000 списуються з транзитного рахунку банку. А ще тисяча із самого рахунку. В результаті — 6000 в «плюсі». Та скористатися цією схемою вже не можна. Вразливість усунули, щойно працівникам банку стало про неї відомо.

Відео дня

У рішенні суду від 10 липня 2019 року йдеться, що злочинна схема завдала збитків на суму понад 1,3 мільйона гривень. Зловмисники діяли протягом серпня—жовтня 2014 року. Разом з тим прес-секретар Вінницької філії «ПриватБанку» Ірина Ярошинська говорила, що це все тривало протягом року. За цей час лише на території Вінниччини провели близько 7000 операцій на суму 7,6 мільйона гривень. Про це повідомляє вінницьке видання «20 хвилин».

10 липня Вінницький районний суд обрав запобіжний захід одному з можливих організаторів схеми. Згідно з ухвалою, він шукав банківські картки, здобував персональні дані клієнтів, поповнював рахунки. Йому призначили цілодобовий домашній арешт.

В ухвалі вказано, що організатором схеми є інша особа, ім’я якої не вказане. Слідство встановило особи загалом сімох учасників. Також є інші, імена яких невідомі. Яким чином організатор дізнався про вразливість банківської системи, слідство наразі не знає.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олександр Симчишин

    Приватбанку потрібно було краще розробляти послугу. Після того як Дубілети там не працюють постійно проблеми
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up