У п’ятницю ввечері гуляти у Хмельницькому небезпечно

У п’ятницю ввечері гуляти у Хмельницькому небезпечно
Фото Володимира Шкоропати
  • Грабіжники “пасуть” хмельничан у дворах будинків і під’їздах. Забирають телефони, гроші і навіть знімають одяг.
  • В поліції розкривають лише кожен третій такий злочин, інші ж закривають або розслідують роками.
  • Експерти пояснюють, закон дозволяє самозахист, та щоб оборонятись, потрібно займатись спортом.

А ви знаєте, де небезпечно гуляти пізно ввечері? У парках і скверах? Не вгадали. Небезпека підстерігає хмельничан, коли вони повертаються з роботи. Грабіжник може чекати у дворі будинку або в під’їзді. Особливо там, де нема освітлення або камер відеоспостереження. На гачок потрапляють як жінки, так і чоловіки. Відбирають мобільні телефони, гроші та особисті речі. На вулиці можуть навіть роздягнути.

На осінньо-зимовий період грабежів стає більше, бо надворі швидше темніє. А як показує статистика, грабують здебільшого у вечірній та нічний час. Статистика свідчить, що найбільш ризикований час - з десятої вечора до першої ночі. Поліція розкриває лише кожен третій грабіж. Чимало злочинів або закривають, бо не вистачає доказів, або вони так і залишаються “глухарями”.

- В основному грабежі відбуваються в нічний час доби. Часто грабують людей, які перебувають в стані алкогольного сп’яніння. Зазвичай такі люди не можуть упізнати грабіжника. Забирають те, що людина несе в руках, те, що доступно, що можливо швидко викрасти. Також можуть супроводжувати особу від місця зняття готівки, з магазину. Розкриття таких злочинів ускладнює те, що особи не можуть упізнати грабіжника, а також відсутність належного відеонагляду, - пояснює речник Хмельницького відділу поліції Світлана Свідерська.

Відео дня

Журналісти vsim.ua проаналізували статистику грабежів у Хмельницькому за 10 місяців 2017 року.

“Треба подати заяву про пограбування, інакше першим це зробить ваш нападник”

Олег Савінський, адвокат адвокатської контори “Місяць і партнери”

- Людина має право на самозахист. Воно гарантується законом. Людина має право захищати не лише себе, але й рідних та інших осіб без родинних відносин. В кожній конкретній ситуації людина має оцінити, наскільки реальний напад і яким має бути опір, щоб не перевищити міри необхідної оборони. Якщо ви у відповідь на напад, поб’єте свого нападника і у нього будуть легкі або середні ушкодження, то вам за це нічого не буде. За тяжкі тілесні ушкодження можливе обмеження волі на строк до 2 років, арешт на термін до 6 місяців або виправні роботи. Не буде перевищенням, якщо нападає озброєна людина або група осіб.

Якщо був напад з пограбуванням, то краще викликати поліцію і зафіксувати його. Є імовірність того, що нападник залишив якісь сліди на місці злочину. Навіть якщо нападники втекли, то варто подати заяву. Якщо є тілесні ушкодження, треба зняти побої. Інакше нападник може подати заяву на вас у поліції з тим, що ви його побили. Тоді вже ви будете нападником, а він потерпілим.

“Тримайте дистанцію, будьте ввічливим і не показуйте страх перед нападником”

Гаррій Осєдлєвич, заслужений тренер України спортивно-підготовчої поліцейської школи “Самсон-право”

- Перше, що потрібно розуміти, куди ти йдеш, навіщо ти йдеш і чи варто тобі буди йти. Можливо, варто обійти, покликати когось із собою. По-друге, треба звернути увагу на те, що є з собою цінного, чи блищить воно, чи приваблює яскравий одяг. Важливий зовнішній вигляд. Грає роль цінність предметів - дорогі сережки, блискучі ланцюжки, крутий телефон. Це все як приманка для грабіжника. По-третє, потрібно розуміти, чи йдеш перевіреною дорогою, чи є на ній кути, великі дерева і кущі. Краще знати місцевість, по якій пересуваєшся. Якщо район незнайомий, то потрібно йти тими вулицями, де є підсвітка.

Наступне - це перехожі. Якщо людина йде тобі назустріч і запланувала вирвати сумочку, то вона буде йти на зближення. Потрібно відійти в сторону і дати йому можливість пройти повз. Те ж саме і з тими, хто йде позаду вас. Краще зробити крок вбік і повернутись до перехожого боком, щоб не було захвату ззаду, удару по ногам чи голові.

Якщо до тебе починають підходити, треба тримати дистанцію. Не давати можливості підходити надто близько. Потрібно бути дуже ввічливим, посміхатись, ні в якому разі не показувати агресію та страх.

У ситуації, коли починається конфлікт, треба постаратися зупинити агресію словами. Якщо це не діє, то треба приймати інші міри. Для того, щоб захистити себе, потрібно займатися хоча б якимось видом спорту. Найкраще, коли це рукопашний бій чи інші бойові мистецтва. Тікати від нападника теж треба правильно. Краще це робити напівколом, аби добре бачити місцевість.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Roman Shelest

    Який рукопашний бій, коли ви передпенсійного, а то й пенсійного віку, та й молоді не всі однієї вагової категорії!

    Українці єдиний народ в Європі який не має права на самозахист з допомогою зброї,  їх безкарно вбивають, викрадають, гвалтують всі кому заманеться.
  • Леонид Наседкин

    В нынешней власти"легче" жить. При Яныке было спокойно,а сейчас ещё "спокойнее". Народ сам этого захотел,выбрал.

    Мастер Автополив reply Леонид Наседкин

    100%! Вокруг одни националисты, жиды и фашисты! Им главное истребить все рускоязычие на Украине
  • Пересічний

    короткоствольна зброя, от те що реально здатне захистити. Такий досвід практичного застосування є у Молдови, в Латвії, наприклад. Не потрібно нічого вигадувати, пан Пашинський не займається рукопашним боєм, у нього є купа більш важливіших справ. Коли на вас вчинять напад нашої недополіції не буде, і зявиться вона не скоро. Зброя це те що зможе вас захистити реально. Людина яка порушила ваші права автоматично втрачає свої.

    Roman Shelest reply Пересічний

    Це єдино правильний шлях, яким йдуть всі розвинені демократичні країни в іншому випадку народ знаходиться на правах беззахисних рабів.

    IGOR reply Пересічний

    Не с менталитетом наших людей! Оружие в руках лиц в состоянии алкогольного опьянение несёт опасность для всего общества. Все пьяные драки и поножовщины, которые сегодня сплошь и рядом перерастут в перестрелки... Этот вопрос надо очень серьёзно изучить, разработать систему наказаний за неправомерное использования оружия и вообще, изучить уместность подобной меры...

    Дімітр Кешишев reply IGOR

    Не потрібно лобіювати інтереси бандюків, тим самим монополізуючи їх права на зброю.

    Roman Shelest reply IGOR

    А менталитет у молдаван выше украинского что ли, а ведь там уже 20 лет как люди имеют право на защиту с помощью оружия и никаких ужасов не происходит.

    Никто из законного зарегистрированного оружия не палит по гражданам и не совершает с ним нападений, даже зарегистрированное охотничье оружие не применяется с целью противоправных действий, хотя выстрел из него проследить невозможно как с нарезного, где каждая пуля является документом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up