У Славуті працівниця Приватбанку понабирала кредитів на інших людей і зняла їх готівкою у банкоматах

У Славуті працівниця Приватбанку понабирала кредитів на інших людей і зняла їх готівкою у банкоматах
Фото ілюстративне
  • Ірина Костюк понабирала кредитів на десятки людей, в тому числі й на родичів.  

  • Нині йде розслідування, але позики банк не заморозив і борг щомісяця продовжує рости. 

  • Сама ж шахрайка каже, що це все неправда, а потерпілі вже винні Приватбанку сотні тисяч гривень. 

  • Розповідаємо подробиці кредитного скандалу. 

Працівниця ПриватБанку у Хмельницькій області понабирала кредитів на інших людей і зняла їх готівкою у банкоматах. Таку хитру схему придумала мешканка міста Славути Ірина Костюк. А постраждалі й гадки не мали, що вони винні банку сотні тисяч гривень. Подробиці розповіли у сюжеті телеканалу «Аверс»

Борги в сотні тисяч

Мешканці Славути стверджують, що Ірина Костюк видурила у них особисті дані та понабирала на них кредитів. На той момент жінка працювала у місцевому відділенні ПриватБанку. Її взяли на роботу у 2015 році. 

— Вона брала кредити на людей завідомо змінюючи їхні фінансові номери та відключала їм сповіщення про те, що на них береться кредит і проходять ще якісь операції. Все для того, аби люди не могли дізнатися про махінації, — кажуть потерпілі. 

Відео дня

Все викрилося несподівано, коли зловмисниця вже зняла гроші. Постраждалі звернулися до поліції. Нині йде розслідування, але кредити на час слідства не заморозили. Відсотки за кредити також ростуть. І нині мова йде про сотні тисяч боргових зобов'язань на кожного потерпілого. 

Обдурювала знайомих та родичів

Наразі заяви до правоохоронних органів написали 25 людей. Однак, вони ж самі кажуть, що постраждалих набагато більше. У розслідуванні йдеться, що Ірина Костюк за час роботи в банку займала різні посади — від спеціаліста відділення до керівника. 

— Фактично вона підроблювала дані людей. Без їх ідентифікації цих осіб знімали кошти з депозитів. Є сума підтверджена — 1 мільйон 300 тисяч гривень, коли особа людина на якій був депозит банку, знаходилась фізично за кордоном, — додає один зі славутчан. 

Майже усі потерпілі особисто знайомі з Іриною Костюк, а деякі приходяться їй навіть родичами. 

— Я теж зі Славути і це в нас всіх одна історія. Вона являється родичкою для мене. Її рідна сестра живе з моїм братом. Вона набрала на всю нашу хату кредит, на всіх. На всіх — на маму, на мене, на брата і так само ж і на чоловіка. Вона оце приходить, дзвонить, каже що треба поновити й поки поновлює дані, то взнали вже тільки тоді, коли стали дзвонити та розказали, що у вас не виплачений кредити і стали дьоргати, — розповідає Марія Дрозд.

Жінка додає, що Ірина Костюк спочатку просила відкрити у Приватбанку картки, а потім брала на ці картки кредитні ліміти, перед цим змінивши фінансовий номер з виписок. Нині відомо що кредити спочатку бралися на маленькі суми і вправно гасилися. До того моменту, аж поки банк не схвалював великий кредитний ліміт. От тоді його готівкою знімали у банкоматі.

За словами Марії Дрозд шахрайка взяла у неї 20 тисяч доларів нібито, аби покласти їх на її депозит, але поклала на свій. 

“Я попав на 330 тисяч”

Коли ж стало відомо про кредити, Марія написала на Ірину Костюк заяву до поліції. Але працівниця банку прийшла до родички проситися, запевнила, що вже “гасить” заборгованість і при них же й погасила. Згодом з’ясувалось, що вона зробила це грішми з картки брата Марії. 

— Я попав на 330 тисяч гривень. Я таку суму не мав змогу взяти (в кредит — авт.) і було обмеження 14 тисяч. Це все робилось співробітниками банку, не тільки нею це працівницею, а мабуть, їх з іншими керівниками банку, — зазначає ще один із постраждалих Леонід Прещепов. 

Вже кілька років триває розслідування, яке схоже зависло в повітрі, а деякі потерпілі уже змушені були сплатити величезні кредити у зв’язку з тим, що їхнє майно арештували. Люди у відчаї. Суми непідйомні.

Ірина Костюк все заперечує

Винуватиця величезних боргів славутчан Ірина Костюк, за словами постраждалих, досі мешкає в Славуті. На розмови із ними виходить з малою дитиною, аби ті не кричали та не влаштовували розбірки. А те, що понабирала кредитів на інших, називає неправдою. 

— Що я можу з вами поговорити якщо це неправда? На рахунок чого я маю з вами говорити? Я нічого не буду розказувати. В мене є порушена кримінальна справа? Тоді звертайтесь в поліцію там дізнаватися інформацію. Гарного дня, — відповіла журналістам «Аверс» Ірина Костюк під час телефонної розмови. 

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за частиною 3 статті 191 Кримінального кодексу України за фактом привласнення чужого майна шляхом зловживання службової особою своїм службовим становищем. Але кредити ніхто не скасовував. 

У Приватбанку повідомили, що вони провели перевірку та вжили всіх заходів відповідно до законодавства України. Банк співпрацює з правоохоронними органами. Більше інформації вони не додають. 

Однак, на період розслідування банк мав би заморозити кредити потерпілих до з'ясування обставин, та цього чомусь не зробили, йдеться в репортажі.

Більше подробиць дивіться у сюжеті «Аверс»

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативно слідкуйте за новинами у нашому Telegram-каналі - https://t.me/vsimnews

  • ЧитачЧитачів

  • Оксана Поліщук

    "Нормально"...🤦‍♀️
  • Ольга Давидюк

    Той робить афери кому це доступно, всі особисті дані....

keyboard_arrow_up