За минулу добу шахраї розвели хмельничан рекордну кількість разів

За минулу добу шахраї розвели хмельничан рекордну кількість разів

Оренда житла, продаж товарів через мережу та розблокування банківських рахунків і телефонних карток — такі шахрайські схеми використовували зловмисники і виманили гроші з карток довірливих людей. 

У перший день серпня поліція зареєструвала рекордну кількість скарг — 9 заяв про шахрайства. Злочинці виманили в мешканців області понад 120 тисяч гривень. Працювали за відомими схемами. 

Шахрайства по телефону

До поліції надійшло три заяви про шахрайства з банківськими та телефонними картками. 

До жителя Теофіпольщини зателефонувала невідома жінка та представилась працівником банку. Під приводом розблокування картки вона випитала особисті дані й зняла з рахунку понад 37 тисяч гривень. 

Відео дня

До 62-річного хмельничанина також подзвонила жінка. Шахрайка під приводом активації телефонної картки теж довідалась персональні дані й зняла з рахунку більше 5 тисяч гривень. 

А у 23-річної жительки Білогірщини шахраї зняли з рахунку 4 тисячі гривень після ряду дзвінків з незнайомих номерів.

Фейкові продавці

Дві жінки хотіли орендувати житло в Хмельницькому. Вони знайшли оголошення на одному із інтернет-сайтів і перерахували за оренду кошти. З'ясувалось, що таких квартир немає. Відтак, 34-річна жителька Новоушиччини втратила 6 200 гривень, а 50-річна хмельничанка — 12 000 гривень.

— Ну і оскільки онлайн-торгівля набирає все більших обертів, вже традиційно найбільшу кількість потерпілих складають люди, які щось купували чи продавали в мережі. Минулої доби задокументовано чотири таких факти, — повідомляють в поліції

На вудочку зловмисників потрапив 24-річний хмельничанин. Чоловік намагався купити гуртом партію електронних цигарок. Оголошення про продаж він побачив в одному із месенджерів. Потерпілий перерахував 7 670 гривень, проте товар так і не отримав. 

Понад 1 200 гривень зняли шахраї із картки 18-річної студентки з Нетішина, яка продавала на одному із сайтів деякі книги. 

За такою ж схемою, надіславши фіктивне посилання на послуги доставки, шахраї зняли з рахунку 38-річної жительки Славутчини, яка продавала в мережі дитячу коляску, понад 33 тисячі гривень. 

Ще один потерпілий — 65-річний чоловік — намагався придбати в мережі автомобіль. Перерахував завдаток у розмірі 17 тисяч гривень, після чого зв’язок з продавцем перервався.

За усіма вищеперерахованими фактами працівники поліції проводять перевірку.

Як не потрапити на гачок аферистів

Поліцейські вкотре закликають громадян бути пильними і ретельно перевіряти інформацію перед тим, як перераховувати кошти чи надавати незнайомцям персональну інформацію:

Проводячи транзакції в мережі, варто пам’ятати про безпеку та конфіденційність даних. Для цього слід дотримуватися базових рекомендацій, аби не потрапити на гачок інтернет-аферистів.

Як захистити свій банківський рахунок:

Які дані про банківську картку не можна повідомляти:

У поліції радять використовувати окрему картку для платежів в інтернеті та встановити на неї ліміт. 

Якщо ж ви постраждали від інтернет-шахрайства, в поліції радять повідомити про це за номером 0 800 505 170 або ж зателефонувати на 102. 

Опитування

Признавайтесь, потрапляли коли-небудь на гачок шахраїв?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up