“Мотор’Ролла” виступить на новому фестивалі: коли, де і для чого

“Мотор’Ролла” виступить на новому фестивалі: коли, де і для чого
  • У травні вперше пройде одноденний фестиваль “ІЗЯСЛАВ-FEST”.
  • Проект відбудеться на території унікальної пам’ятки архітектури XVIII століття - палацу князів Сангушків.
  • Колишня садиба Сангушків нині знаходиться на межі зникнення.

Палац Сангушків збудовано у 1754-1770 роках на обширі Новозаславського замку, сьогодні це місто Ізяслав. До комплексу входять залишки оборонних валів з бастіонами, руїни палацу ХVІІІ ст.,  місток, дворик з аркадами та флігель. Палац зроблений під замовлення Барбари Сангушкової.

Його інтер’єр прикрашали фамільні портрети, живописи фламандської школи, а також колекція польських та англійських гравюр. Під час Другої Світової війни палац був сильно пошкоджений артилерійськими обстрілами. Але, є спогади про те, що покрівля, підлога та перегородки пережили окупацію, та визвольні операції Червоної армії.

Фото надав Андрій Клименко

Територія колишньої садиби Сангушків й донині залишається у руйнівному стані.

Відео дня

Організаторами “ІЗЯСЛАВ-FEST” є управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької обласної державної адміністрації, Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва та Хмельницька обласна філармонія.

Про мету та програму фестивалю розповів журналістам vsim.ua директор Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, Андрій Клименко.

  • Такий фестиваль в Ізяславі пройде вперше. В першу чергу метою проекту є привернення уваги до проблеми, яка існує з пам’ятками, що на Ізяславщині. Наразі говоримо про палац Сангушків, який знаходиться в жахливому стані. Адже у будь-який момент руїни можуть впасти і зрівнятись з землею. Я думаю ще років 5 і там нічого не залишиться - розповідає директор Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, Андрій Клименко.
  • В нас є задача за рахунок таких фестивалів привернути увагу міської влади. Адже для збереження цієї спадщини, місцева влада нічого не хоче робити. А для того, щоб обласний центр виділив на це кошти, потрібно, щоб ці пам’ятки були взяті на баланс. Нещодавно в нас був круглий стіл за участі громадськості Ізяслава, місцевої влади, районної влади, обласного управління культури, центру культури та директорів обласних заповідників, під час якого була піднята ця проблема, однак до якогось конструктиву ми так і не дійшли. Тому ми вважаємо, що “ІЗЯСЛАВ-FEST” підштовхне владу до роботи над збереженням садиби Сангушків - каже директор Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, Андрій Клименко.

Фестиваль приурочили до Дня Європи та 25-річчя гурту “Мотор’Ролла”. Концертна програма пройде на кількох локаціях: на території колишньої садиби Сангушків та у костелі Святого Йосипа. Вхід для гостей буде безкоштовним. Крім того, на згадку про “ІЗЯСЛАВ-FEST”  даруватимуть футболки та пропонуватимуть українське частування.

За словами Андрія Клименка, на організацію проекту виділена певна сума коштів за рахунок якої буде забезпечено якісний звук, світло та відео обладнання.

  • Концертно-розважальна програма пройде за участі гурту “Мотор’Ролла”, якому у цьому році виповнюється 25 років. Їх концерт пройде спільно з ансамблем “Козаки Поділля” на сцені, що знаходиться на території садиби Сангушків. Друга локація - це костел Святого Йосипа, де відбудеться концерт органної музики заслуженої артистки України Наталії Молдован та камерного оркестру Хмельницької обласної філармонії - розповідає директор Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, Андрій Клименко.

“Буде потужно, гарно та весело”

Соліст рок-групи “Мотор’Ролла” Сергій Присяжний каже, що до ювілейного концерту готують розширену програму, а також зазначає, що провести фестиваль на території палацу Сангушків - справа першої необхідності.

  • Якщо ставитись до фесту як до акції, яка має на меті привернути увагу до локації - то це не те що доречно, це справа першої необхідності. Ми сподіваємось, що незаслужено забута пам’ятка з нашою допомогою приверне до себе увагу, адже садиба Сангушків - одна з найстаровинніших пам’яток України. Щодо концерту, то це буде спільна програма з ансамблем “Козаки Поділля”. Ми вже мали виступ із ними, та цей готуємо більш розширено. Буде і балет, і хор, і аранжування наших пісень. Можу сказати, що буде потужно, гарно та весело - розповідає соліст гурту “Мотор’Ролла” Сергій Присяжний.

На фестивалі “ІЗЯСЛАВ-FEST”організатори планують не зупинятись. Адже у їх полі зору залишається низка об’єктів на Хмельниччині, стан яких впродовж років залишається занедбаним.

Директор Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, Андрій Клименко, зазначив, що подібного фестивалю потребує й село Антоніни, Красилівського району, оскільки там знаходиться палацовий ансамбль, який також заслуговує уваги.

Фото надав Андрій Клименко
Фото надав Андрій Клименко

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ірина Хом'як

    Дуже хотілось би, але дата не зовсім вдала. Будній день. Шкода
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up