Скетч для усіх: у Мистецькому дворику провели майстер-клас зі швидкого малюнка

Скетч для усіх: у Мистецькому дворику провели майстер-клас зі швидкого малюнка
  • У Хмельницькому обласному художньому музеї для всіх охочих хмельничан провели  майстер-клас зі скетчингу.
  • Ідея організації заходу належить художниці Марині Шавиріній-Школяр.
  • Що ж малювали присутні бачили журналісти vsim.ua.

12 серпня у мистецькому дворику Хмельницького обласного художнього музею відбувся майстер-клас зі скетчингу. Його проводила хмельницька художниця Марина Шавиріна-Школяр. Її роботи також були представлені на заході. Видання vsim.ua вже розповідало про аналогічний захід у цьому музеї, що відбувся 4 серпня.

Скетчинг — швидкий та спонтанний спосіб перенесення ідеї митця на папір, що не передбачає тривалої кропіткої роботи та завершеної ідеї. Скетчинг є простою та доступною технікою для людей з будь-яким рівнем розвитку художніх навичок.

Відео дня

На майстер-клас завітало близько 15 людей різного віку. Марина Шавиріна-Школяр розповіла про сутність скетчингу та основні принципи його створення.

Журналісти vsim.ua запитали художницю про особливості навчання художнім навичкам. 

-  Майстер-клас — це набір якихось прийомів, які можна передати і за дві години люди, які навіть не вміють малювати, виносять готову картину. У мене, на жаль, таких от напрацьованих прийомів з живопису немає, тому що я свої роботи швидко не пишу. Навіть не зважаючи на те, що вони маленькі, у мене у кращому випадку від декількох сеансів до кількох місяців триває робота, тобто як вийде, як піде. Я не можу цим керувати, на жаль, хоч я пишу вже 30 років, враховуючи, що пішла у художню школу, - розповідає Марина Шавиріна-Школяр. 

"Ти не маєш бути суперхудожником"

Ольга Нікітіна, науковий співробітник музею  

- Ідея власне не нова вже, такі практики у нас стартували і взимку, проте ми вирішили, що якщо наразі в нас чудова погода і все ж таки літо, у людей більше часу. Відповідно вони можуть його присвятити саморозвитку, якійсь такій сублімації творчій. Тому вирішили зробити це на лоні природи, у нашому чудовому світлому виноградному просякнутому літніми враженнями дворику. І запросили своїх друзів художників, які вже вдруге — вдруге у нас цей захід відбувається — являють свої маленькі творчі секрети всім охочим, - каже  Ольга Нікітіна. -  Фішкою цих зустрічей є те, що будь-хто може прийти, тобто ти не маєш бути суперхудожником, супертворцем, ми відкриті для кожного хмельничанина, гостя нашого міста. І я думаю, що тільки так можна прищепити мистецтво, якщо воно іде власне від твоєї душі, від твого бажання, а інакше це не потрібно.

"Творча людина може бути творчою у всьому"

Наталя Совва, журналіст 

 

-  Це така давня тяга до малювання, яка невгамована ще з дитинства, - каже Наталія. - Професія журналіста трошки стресова, дуже велике навантаження інформації і часто зайвої. І ми дуже часто не можемо дозволити собі самозаглиблюватись. Ми багато чого робимо, ми знаємо багато різних речей про все, але ми відходимо від глибини. Взагалі я думаю, що творча людина може бути творчою у всьому. Раніше чи пізніше може малювати, грати на фортепіано. Тут дуже творча, легка атмосфера. Відразу починаєш розслаблятися, якісь такі серйозні дуже речі відходять, ти стаєш дитиною. Митець обов’язково має бути дитиною. Я дуже щаслива, що багато дітей тут, молоді і це просто дозволяє і самій повернутися до чогось такого чистого, незаангажованого, до творчості. У житті ми взагалі скуті багатьма дуже речами, особливо десь на роботі нас ставлять у певні рамки, а тут ми виходимо поза рамки, ми можемо робити все, що завгодно, тобто все абсолютно, це приносить дуже велике задоволення.

Наступний майстер-клас планується провести вже за тиждень, 19 серпня. Стежте за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up