Солярні символи та богиня у формі тризубу: в Хмельницькому відкрилась виставка вишитої сорочки (ВІДЕО)

Солярні символи та богиня у формі тризубу: в Хмельницькому відкрилась виставка вишитої сорочки (ВІДЕО)
Фото Суспільне Поділля

 

  • Колекціонерка Світлана  Делікатна представила на широкий загал автентичні  сорочки Поділля.

  • Де і коли можна ознайомитись з виставкою?

«Українська вишиванка наче райдуги світанки»: в музеї Історії міста Хмельницького відкрили експозицію, присвячену всесвітньому Дню вишиванки

В експозиції представлена колекція автентичних сорочок Поділля Світлани Делікатної.

Про це Суспільному розповіла директорка музею історії міста Галина Барабаш.

Відео дня

У колекції автентичних сорочок Поділля Світлани Делікатної вишиванок молодших ХХ століття немає. Представлені роботи – це лише частина її збірки.

«Тут 23 сорочки - це одна десята моєї колекції. Я представила сорочки Новоушицького, Дунаєвецького районів і для різноманітності - Вінниччини. Подільська вишивка різниться, напевно, кольоровою гамою, вона дуже стримана. Дуже мені подобається наша новоушицька сорочка, чорна. Там дуже мало вкраплень кольорів. Напевне, через новоушицьку сорочку я й почала збирати колекцію», - говорить власниця колекції подільських автентичних сорочок.

За словами директорка музею Історії міста Хмельницького Галина Барабаш, в експозиції представлені чоловічі, жіночі та підліткові вишиванки.

«Особливість саме цієї виставки в тому, що це вишиванки подільські, це все Поділля. Ми зверталися до різних колекціонерів, в них не було такої кількості подільських вишиванок», - розповіла Галина Барабаш.

На відкриття виставки завітала докторка історичних наук Лілія Іваневич.  Вчена досліджує традиційний одяг Поділля, зокрема подільську вишивку, понад 13 років. Подільська вишивка, на її думку, має  своєрідну символіку. Особливо цікаві орнаменти, які вишивалися до ХІХ-го століття.

«Тут є декілька таких сорочок. Початок ХХ століття - це давня техніка низь. Вона дуже елегантно виглядає, вишивається зі зворотного боку, а сам орнамент продукується назовні», - каже Лілія Іваневич.

На подільських сорочках зображені  солярні символи або інакше - символи Сонця, яке дарує світло, тепло та життя.

«Солярні символи популяризувалися ще в епоху Трипілля і дійшли до нас, до слов’янського часу. Ми їх перейняли й в цих орнаментах вони зберігалися і відтворювалися ще у ХІХ - на початку  ХХ століття. Тут такі сорочки присутні», - розповіла Лілія.

Також майстрині у своїх вишиванках використовували подільські сакральні символи.

«Це архаїчні символи богині-берегині, це геометричне зображення жінки у трикутному одязі з догори піднятими руками й зовні вона нагадує тризуб, це оберіг роду, це зображення символу сім’ї», - говорить докторка історичних наук.

Колекцію автентичної сорочки Поділля Світлани Делікатної можна переглянути до 18 червня.

Детальніше про світ подільської вишитої сорочки дізнавайтесь з відео:

Читайте також: У вишиванки - з пелюшок. У Хмельницькому вітали новоспечених матусь

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up