У Хмельницькому встановлять 3D-проєкції дев’яти зруйнованих будівель

У Хмельницькому встановлять 3D-проєкції дев’яти зруйнованих будівель
Світлини зі сторінки МТРК МІСТО
  • Як виглядатимуть 3D-проєкції?

  • Які зруйновані будівлі планують «відродити» за допомогою 3D-візуалізації?

У Хмельницькому втілюють в життя історико-туристичний проєкт із 3D-візуалізації втрачених історичних пам’яток.

У місті з’являться дев’ять 3D-проєкцій зруйнованих будівель. Створять їх за кошти інвесторів. Встановлять там, де колись височіли ці величні споруди.

Про це «Суспільному Хмельницький» розповів головний архітектор обласного центру Максим Дружинін.

Відео дня

Зазначив, три 3D-проєкції – в процесі виготовлення, шість – на стадії розробки.

Як виглядатимуть ці 3D-проєкції

Це будуть таблички з прозорого акрилу розміром десь А1-А2 формату, встановлені на двоніжкових конструкціях. На них у векторному форматі, з поліліній, буде нанесено тонкими лініями силуети втрачених будівель, а також українською та англійською мовами подано історію будівлі.

«Тобто, ви підходите до таблички і стаєте так, щоб табличка проектувала на ту місцевість, де колись стояла старовинна будівля», – пояснив Максим Дружинін.

Які зруйновані будівлі Хмельницького відтворять у 3D-проєкції

Перша 3D-проекція візуально «відродить» будівлю костелу Святої Анни. Встановлять її на вул. Староміська.

Костел там був зведений у 1905-1908-их на місці маленького мурованого храму. Барокова споруда з великими вежами, на жаль, до наших часів не збереглася. За часів радянської влади, як зазначив вчений секретар обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін, частину костелу розібрали, а в 1937-1938-их святиню взагалі підірвали. Помилуватися нею зараз можна тільки на світлинах. Зараз місці костелу – спеціалізована школа №1.

 Друга 3D-проекція показуватиме будинок Берлянта. Він був збудований у 1912 році на замовлення місцевого міщанина Бейріша Берлянта й стояв там, де зараз Ангел скорботи. У свій час слугував «офісом» Управління Подільської залізниці, тут перебували уряд УНР та Директорія, а також штаб кавалерійського корпусу Червоного козацтва і управління 105-ї особливої ділянки «Військбуду».

У 1930-их роках у цьому будинку розташовувалося НКВС. Коли в 1941-му до Хмельницького, тоді Проскурова, наближалися німецькі війська, а енкаведисти не встигали вивезти свої архіви, то спершу підпалили будинок Берлянка, а відтак – підірвали.

Третю 3D-проекцію прилаштують на привокзальній площі. Вона проєктуватиме колишню будівлю залізничного вокзалу. Зведений у 1872-му в неготичному стилі архітектором Іваном Вишневським, вокзал став центром не тільки транспортного сполучення, а й культурного життя міста. В 1941-му радянські війська, відступаючи, знищили його.

Про ще шість зруйнованих будівель, які «відродять» 3D-проєкції, архітектор Максим Дружинін наразі мовчить. Розповісти більше пообіцяв після їх презентації на виконкомі міської ради.

Наголосив тільки, що встановити 3D-таблички планують вже до кінця року.

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Alla Kerina

    Немає куди гроші подіти.
  • Es fero

    ми з маркосом були б при владі і при баблі. то б віддали наші будиники новострої шо стоять пусті. але всі чекають коли хт ось купить там квартиру. а я б віддала переселенцям. хто не ночував на вулиці без води їжі і тепла - не зрозуміє. я ночувала і знаю. так я ніч так ночувала. а це в людей нічого нема. держава нічим не допомагає переселенцям хто сюди приїхав шукати роботу бо там нема як жити під обстрілами. реально відмовили людям. не соромно
  • ЧитачЧитачів

    Руйнувати - не будувати. Краще проекції поставити.

keyboard_arrow_up