В Хмельницькому затягують з відкриттям молодіжного центру. Приміщення для хабу віддали під "тренажерку"

В  Хмельницькому затягують з відкриттям молодіжного центру. Приміщення для  хабу  віддали під "тренажерку"
  • Нема ні грошей, ні назви, зате є ідея.
  • Про створення молодіжного центру у Хмельницькому почали говорити, але далі розмови справа не пішла.
  • Приміщення виділили, але потім забрали. Чому? Журналісти спробували розібратися.   

Відкритий простір для роботи, відпочинку та розвитку молодіжних організацій Хмельницького вирішили створити на початку 2016-ого.  Ідея належить ГО «Територія» на чолі з Андрієм Зоіним.  Активісти взялися за справу, та не довели її до кінця. Отримали приміщення, але його забрали. Зараз ідеєю прийнялася інша громадська організація.

 - Інститутська стратегічно важлива зона. Там дуже багато студентів, інститутів і гуртожитків. І нам важливо, щоб там для молоді щось було окрім пабів та піцерій. Адже молодь повинна розвиватись. А в Хмельницькому немає жодного місця,  де б не наливали алкоголь, де молодь могла б щось проводити. І, куди можна було зайти безкоштовно. Ми хочемо об’єднати айтішників, митців та будь-яких людей, які хочуть щось зробити для міста. За рік чи два роботи такої з’єднуючої платформи, молодь могла б народити щось цікаве для міста. Такі центри наразі є лише у Львові і Києві. Проект хабу на папері вже є. Це буде великий світлий сучасний квадрат, залишилось його намалювати, – розповідав у коментарі vsim.ua у березні 2016-ого голова МГО «Територія» Андрій Зоін.

Приміщення прогавили

Відео дня

Ініціативу підтримали в міськраді. На прохання активістів на початку минулого року чиновники навіть знайшли місце під центр. В безоплатне користування на два роки виконком надав приміщення на другому поверсі будинку побуту, що на Інститутській. Загальна площа - близько 300 квадратів. Цілий рік приміщення, де б було зручно і працювати, і проводити заходи для молоді, не облаштували. За поясненнями звернулися до тих, кому належить ідея.

Але виявилося, що голова ГО «Територія» Андрій Зоін і його команда відмовилися від роботи над молодіжним хабом. А пояснив це тим, що ніхто, крім них, цим проектом не зацікавився. За його словами, реалізувати все самотужки було важко. Скоріш за все, мова йде про фінансування. Але більше коментарів він не надав.

А приміщення, яке виділили під громадську ідею, вже надали бізнесу. Там, як пояснили журналістам в управлінні комунального майна, буде тренажерний зал.  

- ГО «Територія» - абсолютно безвідповідальні люди. Їм надали право на безоплатне користування цим приміщенням. Проте вони договору не уклали. Також вони не написали відмови, - коментує vsim.ua начальник управління комунального майна Хмельницької міськради Мирослав Трещов. - Та людина, яка бере приміщення на Інститутській під тренажерний зал, витримала усі юридичні нюанси. А від громадської організації не було навіть письмового звернення. Вони ходили дивилися на приміщення. Їх чекали місяць. Та вони так і не звернулися.

Знайшлися інші  

Одні активісти відмовилися від ідеї молодіжного хабу, та на їх місці з’явилися інші. ГО «Молодь за краще майбутнє» вирішила взятися за створення молодіжного центру у Хмельницькому. На приміщення на Інститутській вже розраховувати не можуть. Але є інші варіанти. За словами Мирослава Трещова, під молодіжний хаб зараз можна розглядати колишнє приміщення «Проскурова» на Хотовицького і на Кам’янецькій, 63, де раніше був «Вопак».

Але голова громадської організації Владислав Гребенюк вважає, що виконком навряд віддасть такі вигідні для бізнесу місця під некомерційний проект.

- На рахунок «Вопака», то це Віталій Худецький із «Самопомічі» сказав мені, якщо його віддадуть нам, то буде недофінансування бюджету в 21 тисячу. Тому його вигідніше здати під комерцію. А якщо вже ми захочемо саме це приміщення, то треба дуже “великий вітер” крутити, щоб був цей «Вопак». А приміщення «Проскурова» занадто велике. Там більше тисячі квадратів, - каже голова ГО «Молодь за краще майбутнє» Владислав Гребенюк.

Шукають гроші  

Навіть коли активісти отримають приміщення для створення молодіжного центру, їм на все це потрібні гроші. Ремонт, оплата комуналки, техніка, проекти й інше потребують великих витрат. І їх в ГО «Молодь за краще майбутнє» теж поки немає. Кажуть, що поки вони в пошуках спонсорів, благодійників і просто небайдужих громадян.

- У нас є декілька варіантів із отриманням грантових коштів. Ми подавали на громадський бюджет, але наш проект не пройшов. Там практично все віддали медицині. Зараз подали на один грант. Чекаємо на результат. Надіємося на якнайшвидше вирішення цих проблем. Поки в нас досить великий колектив і налагоджена співпраця між громадськими організаціями міста. Ідей для проектів досить багато. І молодіжний центр потрібен для їх реалізації. Та коли довго не буде ні приміщення, ні коштів, втримати людей навколо себе буде  важко. Всі можуть розбігтися, - каже Владислав Гребенюк.

Одним із варіантів фінансування молодіжного центру є «Програма реалізації молодіжної політики та розвитку фізичної культури і спорту у м. Хмельницькому на 2017-2021 роки». Вона передбачає 750 тисяч гривень на створення й розвиток молодіжних центрів у місті. У 2017-ому можуть виділити 100 тисяч. Та для цього потрібно, щоб програму підтримали депутати Хмельницької міськради. За словами начальника управління молоді та спорту, поки неясно коли це станеться. Можливо, у липні. Тоді уточнюватимуть міський бюджет. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергій Якубенко

    активісти прохлопали приміщення а міська рада з радістю віддала під тренажерку і замутили гроші
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:29 На Хмельниччині судитимуть водія вантажівки за ДТП, у якій загинула 5-річна дівчинка 09:25 На Хмельниччині збили один «Шахед» 20:51 За погрози дружині суд відправив мешканця Хмельниччини на громадські роботи 20:11 Тато захищатиме з небес: на Шепетівщині попрощалися з воїном Юрієм Ткачуком Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 19:23 На Летичівщині зіткнулися дві автівки. Є постраждалі 18:50 Список 78 шкіл Хмельниччини, які можуть закрити 18:18 Воювали в гарячих точках: сім’ям загиблих воїнів вручили державні нагороди 17:45 Без води 16 квітня залишуться кілька мікрорайонів Хмельницького (АДРЕСИ) 17:15 Про оваріальний резерв жінки, вагітність й чоловіче безпліддя: інтерв’ю з репродуктологом Анною Каретною (новини компаній) 17:04 «Травмат» або «вогнепал»: як отримати дозвіл на зброю та де її купити в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 16:42 Наловили риби на мільйон гривень: на Хмельниччині затримали браконьєрів 16:02 Попрощались із 16-річною Іванною, яка загинула в ДТП на Озерній photo_camera 15:41 Вину мера Кам’янця у корупційному правопорушенні довели – прокуратура 14:44 За постріл у стінах прикордонної академії військовий заплатить великий штраф 14:08 У Хмельницькому ягдтер’єр загриз йорка та покусав дитину. Мешканці кажуть – це не вперше 13:31 Кам'янецький суд звільнив від покарання водійку, яка насмерть збила пенсіонерку 12:35 Що з будівництвом сміттєпереробного заводу? Запитали у заступника Симчишина 11:39 Смертельна ДТП у Камʼянці: загинула 16-річна дівчина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up