Сьогодні, 24 грудня, католики латинської традиції та інші християни, які керуються Григоріанським та Новоюліанським календарями, мають Святу Вечерю.
Саме Святвечором закінчується чотиритижневий піст. Це останній день, коли потрібно вживати пісну їжу.
У ніч із 24 на 25 грудня в римо-католицьких храмах України проходять урочисті богослужіння. Головна церемонія проходить у Ватиканському соборі Святого Петра за служіння Папи Римського Франциска.
Ввечері 24 грудня, коли засяє перша зірка, що колись вказала дорогу мудрецям до новонародженого дитяти, уся сім'я збирається за святковим столом.
Перед початком трапези читають уривок з Євангелія, співають першу колядку, а потім усі переломлюють різдвяний хліб - облатку. Він символізує радість свята, яке наближається. Перед Різдвом облатки обов'язково потрібно освятити в храмі.
Крім куті, господині готують ще 12 пісних страв. Їх розміщують на святковому столі, запалюють свічку і всією родиною відзначають Святий вечір.
Для того, щоб страви були якнайрізноманітніші, кожна господиня вигадує щось своє.
Ось що можна підготувати до святкової вечері (меню з 12 страв та куті):
Кутя.
1. Узвар.
2. Капусняк.
3. Вінегрет.
4. Теплий салат із зеленою квасолею.
5. Вареники з картоплею чи капустою.
6. Овочеве рагу.
7. Голубці.
8. Смажена риба.
9. Асорті з солінь.
10. Салат із червонокачанної капусти.
11. Болгарське лечо.
12. Яблука, запечені з медом та горіхами.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.