Годування для висловухих кошенят (новини компаній)

Годування для висловухих кошенят (новини компаній)

Шотландська висловуха кішка заворожує своїм неповторним виглядом. Незвичайна форма вух у цієї породи є результатом особливого гена, який, крім зовнішніх особливостей, може впливати й на стан здоров'я. Тому, визначаючись із раціоном для шотландського кошеняти, важливо консультуватися з ветеринарним лікарем, щоб врахувати як породні, так і індивідуальні особливості улюбленця. Royal Canin, як один із лідерів у виробництві високоякісних кормів для свійських тварин, завжди підкреслює важливість правильного годування та догляду за домашніми улюбленцями.

Раціон для шотландських висловухих кошенят

Здорове годування висловухого кошеняти є ключем до його активного та довгого життя. Правильно підібраний раціон та режим годування допоможуть підтримувати гарне самопочуття тварини. 

У перші тижні після народження шотландські висловухі кошенята отримують всі потрібні речовини з материнського молока. Але вже після 4 тижнів їх можна починати знайомити з твердою їжею.

Для правильного формування раціону важливо розуміти, як працює організм вашого улюбленця. Не всі власники враховують, що фізіологія кота відрізняється від людської. Наприклад, для котів основним джерелом енергії є жири, а не вуглеводи. 

При виборі годування для висловухих кошенят важливо пам'ятати, що їхній раціон має відповідати потребам організму, що росте. Кожен період розвитку має свої особливості, і корм слід підбирати, враховуючи імунітет, стан шлунково-кишкового тракту, суглобів, зубів тощо.

Перший крок у годуванні висловухих кошенят

У перший місяць життя кошенята шотландської висловухої породи отримують всі необхідні речовини з материнського молока. Проте, якщо з якихось причин мати не може годувати кошенят, слід використовувати спеціалізований замінник молока кішки.

Починаючи з третього тижня, можна вводити перший прикорм. На цьому етапі кошенята мають отримувати їжу 6-8 разів на добу, включаючи нічний час. Рекомендується використовувати готовий спеціалізований корм для кошенят (розмочений сухий або у вигляді паштету), дотримуючись рекомендацій виробника щодо порцій.

Раціон відповідно до віку

Кожен етап розвитку кошеняти вимагає особливого підходу до годування, адже потреби організму змінюються. Щоб забезпечити висловухому кошеняті оптимальний раціон, важливо знати про періоди розвитку і які зміни в організмі відбуваються в кожний період:

  • Неонатальний період (до 3-4 тижнів). Новонароджені кошенята ще погано бачать і чують, але певні рефлекси вже працюють. З 5-6 дня життя вони розплющують очі, стають активнішими і набирають вагу від 10 до 30 грамів щодня. Єдине джерело їхнього годування — молоко матері.
  • Період відлучення (1-2 місяці). Слух та нюх покращуються, формується режим сну, зʼявляються певні соціальні навички. Молочні зуби також починають рости. Зазвичай рекомендується не відлучати кошенят від матері до 2 місяців. На цьому етапі, окрім молока матері, кошенята можуть починати споживати корм.
  • Стадія інтенсивного росту (2-4 місяці). Кошеня досліджує світ навколо, формуючи свою поведінкову модель. Взаємодія з іншими тваринами та людьми стає більш активною. Це час для першої вакцинації.
  • Повільний ріст (від 4 до 12 місяців). Починається статеве дозрівання. Вага кошеняти наближається до 80% ваги дорослої кішки. Зміна зубів зазвичай починається приблизно з 4 місяців. Раціон стає більш схожим на годування дорослої кішки.
  • Завершення дорослішання. Цей період настає між 12 та 15 місяцями.

Коли варто вводити сухий корм? Перші прояви інтересу до твердої їжі в кошеняти з'являються приблизно між 4 та 8 тижнями. Це час, коли можна починати привчати улюбленця до сухих крокетів, спочатку змочуючи їх.

Рекомендації з годування відповідно до віку:

  • до 1 місяця — 8 разів на добу, включаючи ніч;
  • до 2 місяців — 7 разів (без нічних годувань);
  • до 3 місяців — 5-6 разів;
  • до 4 місяців — 4-5 разів;
  • 5-9 місяців — 4 рази;
  • до 12 місяців — 3 рази;
  • після 12 місяців — 2 рази.

Після введення першого прикорму кількість годувань зменшується до 6 разів кожні 3 години. Скорочуючи частоту годувань, збільшуйте порції та дотримуйтеся рекомендацій щодо денної порції на упаковці. Також враховуйте індивідуальні особливості вашого улюбленця.

Годування висловухого кошеняти до 1 місяця

На першому місяці життя кошенята висловухої шотландської породи отримують основні поживні речовини з материнського молока або його замінника. Склад суміші Babycat Milk від Royal Canin максимально схожий на природне котяче молоко. Вона забезпечує кошеня необхідними білками, лактозою та пребіотиками для підтримки здоров'я травлення. Завдяки вакуумній упаковці суміш довго зберігає свої корисні властивості.

Годування від 1 до 4 місяців

Після 1 місяця кошеня вже може проявляти інтерес до «дорослого» корму. Йому потрібні поживні речовини для активного росту та розвитку. Тому в період від одного до двох місяців кошеня отримує прикорм, а з двох до чотирьох місяців вже повноцінно переходить на самостійне годування. 

Раціон має містити легкозасвоюваний білок, а також кальцій і фосфор для активного росту та міцності кісток. Вітамін D сприяє кращому засвоєнню кальцію, а баланс калорій допомагає уникнути проблем з надмірною вагою. Royal Canin пропонує спеціалізований корм MOTHER & BABYCAT, доступний у вигляді мусу та сухих крокетів, який ідеально підходить кошенятам і вагітним та годуючим висловухим кішкам.

Деякі власники кішок вважають, що кальцій може впливати на форму вушок у скотіш-фолдів. Однак це міф. Кальцій є важливим для всіх порід і не впливає на структуру хрящів вух. Отже, раціон для кошенят порід скотіш-фолд та скотіш-страйт ідентичний.

Не забудьте про доступ до свіжої води. Якщо кошеня віддає перевагу воді з-під крана, розгляньте можливість придбання поїлки-фонтанчика.

Годування після 4 місяців

На цій стадії рекомендуємо вводити в раціон продукцію лінійки Kitten. Це збалансований сухий корм у формі крокетів або вологий корм, як-от шматочки в желе чи соусі, паштет. Він сприяє зміцненню імунітету та підтримці здоров'я травлення й правильному розвитку. Особливість крокетів та шматочків також полягає в їхній формі та розмірі, завдяки чому кошеняті зручно їх споживати.

Як правильно годувати шотландське кошеня до року

Від 4 до 12 місяців кошеня продовжує рости. Після того, як кошеня скотіш-фолда досягне 8 місяців, можна розглянути можливість його кастрації або стерилізації, звісно, після консультації ветеринарного лікаря. Важливо враховувати, що після процедури улюбленець може почати набирати вагу, адже у кастрованих та стерилізованих тварин часто підвищується апетит. Щоб уникнути цього, вибирайте корм з меншим вмістом жирів, розроблений саме для стерилізованих або кастрованих тварин, і дотримуйтеся добової порції.

Раціон Kitten Sterilised, представлений у вигляді сухого та вологого кормів, збагачений вітамінами Е та С, легкозасвоюваними білками та пребіотиками, а також мінералами, зокрема фосфором та кальцієм.

Рекомендації щодо сухого корму для висловухих кошенят

Сухий корм має високу калорійність, тому важливо дотримуватися рекомендованої добової порції. Зазвичай ця порція коливається від 29 до 52 грамів на день, враховуючи вагу та вік кошеняти.

Як вибрати корм для шотландських висловухих кошенят

Повнораціонний корм для висловухих кошенят шотландської породи може стати чудовим вибором. Більшість власників не є експертами в галузі ветеринарії чи дієтології, тому їм на допомогу приходять готові корми, що вже містять усі необхідні компоненти для росту й розвитку кошеняти. Крім того, вони виключають необхідність довго готувати їжу для улюбленця.

При виборі корму слід враховувати декілька аспектів:

  • вік тварини. Для кошенят різного віку існують спеціальні серії, зокрема MOTHER & BABYCAT та Kitten, які враховують їхні потреби на певному етапі росту;
  • індивідуальні особливості та стан здоровʼя. Існують корми для стерилізованих кошенят і спеціальні ветеринарні дієти;
  • збалансованість корму. Для того, щоб кошеня отримувало всі необхідні для росту та розвитку нутрієнти, необхідно обирати повнораціонний та збалансований корм. 

Вибираючи сухі та вологі корми, можна додатково орієнтуватися на смакові уподобання тварини. Всі корми Royal Canin мають збалансований склад, тому можна комбінувати сухий та вологий раціони.

Важливо: для шотландських кошенят, як і для кошенят інших порід, важливо вибирати корм з правильним балансом усіх поживних речовин.

Чого варто уникати у годуванні кошенят

Які продукти небажані для висловухого кошеняти? Аналогічно до інших порід, головне правило — краще уникати їжі зі столу людини. Якщо ж ви вирішили годувати висловухе кошеня домашніми продуктами, варто проконсультуватися з ветеринарним дієтологом для складання збалансованого раціону.

Ось деякі продукти, які не рекомендуються для котів:

  • молоко (через погану перетравлюваність лактози);
  • ковбасні вироби, жирні види м'яса, зокрема свинина;
  • консервована, маринована та копчена їжа;
  • цитрусові;
  • гострі приправи, часник, цибуля (можуть спричинити порушення травлення);
  • картопля (через високий вміст крохмалю);
  • цукор (збільшує ризик розвитку діабету та інших захворювань);
  • кістки з м'яса та риби (можуть травмувати ШКТ);
  • бобові, горіхи, гриби (складна для перетравлення їжа);
  • надмірна кількість солі (може негативно впливати на здоров'я тварини).

Ці продукти можуть бути небезпечними для кішки на будь-якому етапі її життя.

Перед тим, як ваше кошеня опиниться у вашому домі, важливо визначитися з його раціоном. Спочатку слід використовувати корм, яким його годував заводчик або який тварина отримувала у притулку, а потім, за необхідності, можна поступово перевести на інший раціон, консультуючись з ветеринарним лікарем. Дотримуйтеся цих порад, і ваш улюбленець буде рости здоровим та активним.

keyboard_arrow_up