Отримати або замінити паспорт: як зробити і скільки коштує

Отримати або замінити паспорт: як зробити і скільки коштує
  • Перший паспорт видається дитині в 14 років. 
  • Він безкоштовний. Всі інші заміни та обміни - платні.
  • Якщо забули вклеїти фото в 25 чи 45 років - документ стає недійсним. 
  • За ним не проведуть жодну банківську операцію.

Зібралися під вінець, за кордон, в банк за кредитом чи просто до бабусі в село потягом… А без паспорта ніяк. Це найголовніший документ, який засвідчує особу та супроводжує людину протягом усього життя. Однак видається він не з народження. Та й протягом життя паспорт потрібно міняти, принаймні двічі, так точно. Інакше штраф, адмін попередження та суд. Що варто знати аби уникнути подібних незручностей, читайте далі. 

Як отримати перший паспорт

Щойно дитині виповнилося 14 - гайда до ЦНАПу. Там вона отримає перший офіційний документ, який узаконить власним підписом.  Діє таке нововведення з 2016 року. Саме тоді Верховна Рада України ухвалила відповідний Закон. Раніше паспорти видавали лише з 16 років. 

Отримати паспорт можна в ЦНАПі або в міграційній службі, відповідно до місця прописки. 

Відео дня

Для подачі документів на перший паспорт обов’язкова присутність самої дитини та одного з батьків. 

Пакет документів включає: свідоцтво про народження дитини, ідентифікаційний код дитини, попередньо зроблений у податковій, закордонний паспорт дитини (якщо такий є). Також необхідно принести паспорти та ідентифікаційні коди обох батьків. Суттєво, що для виготовлення паспорта приймають лише оригінали документів. З копією, навіть завіреною нотаріально, вас відправлять додому. 

Працівниця ЦНАПу уточнює, що перші паспорти видають лише у пластиковому форматі ((ID-картки). Варіантів обрати у підлітків немає. 

Обмін паспорта:

Якщо жінка виходить заміж і змінює прізвище або чоловік при одруженні переходить на прізвище дружини - це ще один привід звернутися до ЦНАПу. З собою потрібно взяти паспорт, який підлягає обміну, ідентифікаційний код та свідоцтво про одруження. Якщо у хмельничанина є закордонний паспорт працівники ЦНАПу просять принести і його. 

Часто, за словами Тетяни Кутнюк, до ЦНАПу приходять обміняти паспорт у якому помилка. Переважно неточності виявляють у паспортах радянського зразка. 

  • у зв'язку із закінченням дії паспорта

Послуга відносно нова й у ЦНАПі нею ще не користувалися. Адже з’явилася вона у 2016 році й пов’язана із видачею ID-карток. Перша ID-картка (перший паспорт) діє 4 роки. Кожна наступна розрахована на систематичну заміну кожні 10 років. 

Це найпопулярніша і найбільш проблемна послуга, кажуть у ЦНАПі. Проблемна не тому, що хмельничанам потрібно збирати купу документів, а тому, що часто протермінують. Щоб переклеїти фото, у хмельничан є місяць після дня народження. В цей період варто лише звернутися до органу надання адміністративних послуг із паспортом, ідентифікаційним кодом, двома фотокартками розміром 3,5 см х 4,5 см та свідоцтвом про шлюб (якщо він був укладений) і через 5 днів отримати оновлений документ. Послуга - безкоштовна. 

Лише у випадку вчасного звернення хмельничанин може обрати, що отримувати: паспорт встановленого зразка 1994 року (книжечкою) просто зі зміненою світлиною або ID-картку. У випадку прострочки йому видадуть лише ID-картку.

Якщо власник паспорта протермінував встановлений законом час для його обміну, крім зазначеного переліку документів, у ЦНАП він має принести документ, який засвідчує особу із фото. Це може бути або водійське посвідчення, або закордонний паспорт, або студентський квиток. 

При обміні паспорта в ЦНАПі радять також звернути увагу на те, чи не перейменували вашу вулицю. Якщо це сталося, варто надати документи з новою назвою.

Непридатний паспорт: що це таке?

Чимало мешканців звертається до ЦНАПу через непридатні паспорти. Мова йде про документи, на яких не можна розгледіти або фото, або якісь дані про особу. Їх також міняють. 

Скільки візьмуть за заміну паспорта

В ЦНАПі наголошують, що поміняти паспорт старого зразка на  ID-картку можна в будь-який час, незалежно від того чи вам виповнилося 25 або 45 років. Будь-яка заміна паспорта на  ID-картку - платна, кажуть у ЦНАПі. Безкоштовно паспорти видають лише для 14-річних. Також не платять за вклейку нового фото у 25 та 45 років. В усіх інших випадках доведеться сплатити визначену суму. 

 Сума залежить від терміну виготовлення нових документів. Якщо це 20 днів, то сплатити потрібно 345 гривень. Якщо паспорт потрібно терміново (за 10 днів) - це вартує 471 гривню. Якщо паспорт не придатний, до цієї суми плюсують ще 34 гривні штрафу. 

Щоб не чекати у черзі на видачу паспорта, в ЦНАПі радять хмельничанам записуватися в електронну чергу. Це можна зробити на сайті центру надання адміністративних послуг ХМР.

Адреси ЦНАПів та міграційної служби у Хмельницькому: 

  • Управління адміністративних послуг ХМР - Соборна, 16
  • Філія № 1 Управління адміністративних послуг ХМР - Грушевського, 86
  • Філія № 2 Управління адміністративних послуг ХМР -  Пилипчука, 3.
  • Управління ДМС у Хмельницькій області - Миколи Мазура, 4.

 Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (38)
  • Альона Шурко

    Добрий день. Моїй дитині виповнюється через рік 14 років,а з батьком дитини ми розлучені чи може дитина взяти прізвище бабусі чи вітчима?
  • Оксана Корчак

    Добрий день .Якщо дитині виповнилося 14років то треба робити паспорт тобто Айді карточку не в Паспортному столі? А в ЦНАПІ?
  • Людмила Лавренюк

    А якщо в мене немає прописки, так сталось в житті, то як мені замінити фото?

    Мастер Автополив reply Людмила Лавренюк

    Як мінімум піти на косультацію у ЦНАП.
  • Анонім

    По Пилипчука,3 нет филиала ЦНАП. Там что-то такое захудалое по вопросам недвижимости. А в ЦНАП на Соборной в 14:30 талонов на подачу заявления на паспорт уже не было. Сказали, что надо приходить в 9:00, после обеда только выдача.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up