Поширені проблеми клавіатур у ноутбуків та способи їх усунення (новини компаній)

Поширені проблеми клавіатур у ноутбуків та способи їх усунення (новини компаній)

Не дивно, що клавіатура, як один з елементів, що найчастіше використовуються в ноутбуках, дуже часто виходить з ладу. Особливо це актуально для "робочих конячок" - офісних ноутбуків, що найбільш підходять за ціною та якістю для роботи з документами. Але, навіть беручи до уваги високу якість комплектуючих, які використовують при складанні лептопів, вони, як і раніше, схильні до впливу механічних впливів.

Найчастіші несправності клавіатур ноутбуків

Найчастіше у ноутбуках виникають проблеми не з усією клавіатурою цілком, а з окремими клавішами. Це пов’язано з тим, що у конструкції використовується не механізм, а силіконові мембрани. Завдяки цьому вони мають нижчий профіль, а також натискаються плавно та майже беззвучно. Але силікон з часом твердне, втрачає еластичність і тріскається.

Так само від фізичних впливів часто страждає "поворотник" клавіш - механізм, який відповідає за фіксацію кнопок на місці і їх повернення в початкове положення. Він може буквально від'єднатися від клавіатури під час натискання або зламатися.

Залиття клавіатури ноутбука

Найпоширенішою причиною виходу клавіатури з ладу, якій надають мало значення, є її залиття. При цьому, якщо проста вода не завдасть особливої шкоди, то чай, кава, лимонад або інші солодкі рідини непоправно зіпсують клавіатуру. Це пов’язано з тим, що звичайна вода менше сприяє ерозії контактів і її набагато легше очистити з плати.

Що робити, якщо клавіатура виявилася залитою?

Як вже було сказано раніше, насамперед потрібно швидко вимкнути ноутбук. Це необхідно для того, щоб уникнути короткого замикання доріжок на контактній платі на клавіатурі. Незважаючи на наявність силіконових мембран, що створюють додатковий захист, це може статися. Після того, як ноутбук вимкнено, потрібно почекати пару хвилин, поки залишковий заряд ноутбука піде.

Як почистити клавіатуру на ноутбуці?

Більшість ноутбуків мають стандартну, "зовнішню", клавіатуру, яку легко зняти, відкрутивши пару шурупів на нижній стороні лептопа та відкривши застібки. Отвори із шурупами-тримачами клавіатури в такому випадку позначені на нижній стороні лептопа відповідною піктограмою або міткою KBD. Застібки зазвичай розміщені в поглибленнях по периметру клавіатури.

Після цього девайс потрібно розібрати та від'єднати плату клавіатури. Вона прикрита додатковою силіконовою прокладкою, що захищає основні компоненти лептопа, а також металевою пластиною. Тим не менш, перевірити, чи не потрапила рідина на мікросхеми, все одно потрібно.

Після цього необхідно розділити частини клавіатури та ретельно очистити їх, а також додатково протерти спецзасобами. В даному випадку можна використовувати засіб для зняття лаку без спирту або ацетону, щоб не пошкодити контактні доріжки. Після цього залишиться просушити всі частини та зібрати їх.

Як вибрати нову клавіатуру на заміну?

Якщо клавіатура ноутбука безповоротно зіпсована і не підлягає відновленню, її потрібно замінити. У випадку, якщо девайс на гарантії і випадок підпадає під її дію, тобто вона як мінімум не була залита, найкраще звернутися в сервіс. Якщо ж випадок не гарантійний або його термін минув, можна знайти і замінити її самостійно.

Як знайти клавіатуру на заміну?

Щоб знайти потрібну клавіатуру, достатньо подивитися в каталог перевіреного інтернет-магазину. Зайшовши за посиланням на сайт A-Class, наприклад, можна знайти клавіатури для всіх сучасних моделей ноутбуків. Але для вибору правильної заміни потрібно знати модель девайса, якому необхідно замінити клавіатуру, або парт-номер запчастини.

Як дізнатися модель ноутбука чи парт-номер клавіатури?

Точну вказівку моделі ноутбука можна знайти на заводській наліпці, розташованій на нижній кришці пристрою. По фабричному маркуванню можна легко дізнатися у тому числі форм-фактор та парт-номер клавіатури. Також парт-номер запчастини можна знайти на самій клавіатурі, фірмовій наклейці, розміщеній на контактній платі. На сайті А-Клас, знаючи маркування клавіатури або ноутбука, можна знайти як “рідну” заміну, а також сумісні аналоги.

Як встановити нову клавіатуру?

Встановлення нової клавіатури практично нічим не відрізняється від розбирання та складання старої клавіатури для чищення. Вся різниця полягає у відсутності необхідності очищати нову плату від пилу. Більше того, зазвичай вони йдуть у комплекті із захистом, але навіть якщо його немає, достатньо буде повністю зняти металеву пластину та очистити її, оскільки силіконова прокладка у нової клавіатури у будь-якому випадку буде.

Чи легко замінити клавіатури?

Деякі моделі ноутбуків, на жаль, мають інтегровану клавіатуру, тому самостійно замінити її трохи складніше — для цього потрібно буде повністю розібрати девайс. Також потрібно бути дуже обережним під час розбирання, оскільки металева панель може бути припаяна до плати з контактами кнопок. Зате в цій процедурі є плюс, так як можна почистити ноутбук від пилу і замінити термопасту.

keyboard_arrow_up