Сьогодні, 27 листопада, останній день перед Різдвяним постом. У народі цей день називають Пилипові заговини – початок "холодного" посту. Зазвичай у цей день утримувалися від роботи, веселилися і добре їли.
Різдвяний піст – останній з православних постів в році. Також цей піст іноді називають Пилипівкою, оскільки починається в день пам’яті апостола Пилипа.
Піст починається 28 листопада і триває протягом сорока днів. Він є досить суворим. Основне завдання "холодного" посту – підготувати вірянин до Різдва Христового.
Щоб зустріти цей день з чистим серцем, необхідно не тільки дотримуватися дієти, але і молитися. Говорять, що у цей період очищують не лише організм, але і душу. Суть посту полягає в тому, щоб піднести духовність вище фізичної насолоди. Потрібно розуміти, що піст без молитви перетворюється на звичайну дієту.
Також постити можна далеко не всім. Так, не рекомендується дотримуватися посту вагітним і годуючим жінкам, а також людям похилого віку та дітям.
Як харчуватися? Правила харчового обмеження під час посту:
Під час Різдвяного посту необхідно повністю виключити їжу тваринного походження з раціону: м’ясо, молочні продукти, яйця.
Середа і п’ятниця – не можна їсти рибу, і додавати в страви олію;
Понеділок, вівторок, четвер – в їжу можна добавляти олію;
Субота і неділя – дозволяється куштувати рибні страви. Також рибу можна їсти в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня).
Найбільш суворим днем посту вважається 6 січня. Тоді, під час святвечора, слід повністю відмовитися від їжі до появи на небі першої зірки. Після цього дозволена кутя та різні види каш.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.