Вибір матраца для ліжка або дивана: різновиди моделей (новини компаній)

Вибір матраца для ліжка або дивана: різновиди моделей (новини компаній)

Повноцінний та комфортний відпочинок – важлива складова здоров'я людини. Якщо без води та їжі організм здатний функціонувати довгий час, то недолік повноцінного відпочинку негативно позначиться вже через 2-3 дні. Результатом відсутності сну стане дратівливість до проявів агресії, млявість і неуважність. Постійне недосипання здатне спровокувати і проблеми з психікою.

Перше, про що слід потурбуватися, щоб уникнути проблем зі здоров'ям, — правильна організація спального місця. Варто замовити ортопедичний матрац і зручну подушку, переконатися в якості ліжка, забезпечити регулярне провітрювання кімнати та створити комфортну, розслаблюючу атмосферу в спальні. Про те, як визначитися з типом матраца та вибрати комфортну модель для дитини та дорослої людини, ми й поговоримо далі.

Різновиди матраців

Сучасні виробники пропонують безліч моделей аксесуарів для сну, у виготовленні яких використовуються різні типи конструкцій та наповнювачів. При цьому все різноманіття можна розділити на три великі групи.

Звичайні

Такі моделі найчастіше використовуються у місцях громадського користування: готелях, лікарнях, робочих та студентських гуртожитках, хостелах. Як наповнювач використовуються:

  • кінський волос;
  • вата;
  • поролон;
  • повсть;
  • холлофайбер та інші недорогі матеріали.

Еко аксесуари наповнюють гречаним лушпинням або морськими водоростями. Залежно від типу наповнювача регулюється жорсткість виробів, проте простота конструкції робить такі матраци недостатньо комфортними для повноцінного відпочинку.

Ортопедичні

Матраци такого типу вважаються найкращими, проте спати на них подобається не всім. Без такого виробу не обійтися людям:

  • які ведуть малорухливий спосіб життя;
  • страждаючим захворюваннями хребта та опорно-рухового апарату;
  • схильним до розвитку сколіозу;
  • тривало задіяним у сидячій роботі;
  • які мають зайву вагу.

У порівнянні з іншими типами матраців, ортопедичні мають підвищену жорсткість і забезпечують максимальну підтримку скелета в правильному положенні.

Анатомічні

Варіант, що підходить для більшості людей, які не мають проблем зі спиною та суглобами. Такі моделі забезпечують достатню підтримку тіла під час сну та гарантують повноцінний відпочинок протягом ночі. Позитивний ефект має сон на анатомічному матраці на людей, які страждають:

  • неспокійним сном;
  • запаленням колінних та тазостегнових суглобів;
  • набряклістю ніг;
  • остеохондроз;
  • проблемами з кровообігом та лімфотоком.

М'яка підтримка під час сну полегшує симптоми захворювань та сприяє кращому самопочуттю.

Вибір матраца за наповнювачем

При виробництві сучасних спальних аксесуарів використовується цілий перелік різноманітних наповнювачів як штучних, так і натуральних. Залежно від того, що приховує всередині вибраний виріб, залежить жорсткість матраца, ступінь його комфортності, анатомічні та ортопедичні властивості.

Серед натуральних матеріалів найпопулярніші:

  1. Койра кокосова. За рахунок вмісту лігніну волокна, зняті із зовнішньої частини кокосового горіха, не гниють і відрізняються гарною повітряною проникністю. Є у койри та інші переваги: гігієнічність, довговічність, гіпоалергенність. Кількість такого наповнювача прямо відбивається на жорсткості кінцевого продукту. Матраци з кокосової койри, пом'якшені тонким покривним шаром, - найкращий варіант для дітей віком до 3 років.
  2. Сізаль. Цей матеріал відрізняється ще більшою жорсткістю, і через свою екзотичність коштує набагато дорожче. За властивостями він повністю повторює кокосову койру, але задля забезпечення аналогічних показників жорсткості його знадобиться менше.
  3. Льон. Льняні волокна після спеціальної обробки стають ідеальним матеріалом для наповнення матраців. Вони добре пропускають повітря та вбирають вологу, але при цьому не піддаються гниттю і стають несприятливим середовищем для розмноження хвороботворних бактерій. Вироби із лляних волокон відрізняються підвищеною пружністю та довговічністю.
  4. Природна латексна піна. Такий наповнювач відрізняється підвищеною пружністю та м'якістю, а виробляють його зі спіненого соку каучукового дерева. Натуральний латекс здатний витримувати високі навантаження та не деформується при тривалому використанні. Однак у деяких людей такий матеріал здатний спровокувати алергію та й доступною вартістю він не відрізняється.

Для здешевлення вартості конструкції та забезпечення всіх необхідних характеристик при виробництві якісних матраців використовуються і штучні матеріали:

  1. Латексна піна. Природному аналогу цей матеріал трохи поступається довговічністю, але демонструє відмінні показники пружності і м'якості. При цьому штучний латекс не викликає алергії та коштує дешевше, тому його часто використовують при виробництві матраців. Спеціальні технології дозволяють регулювати рівень жорсткості матеріалу, тому деякі різновиди штучного латексу цілком здатні замінити пружинний блок.
  2. Струттофайбер, холкон. Поліефірні штучні матеріали з різним ступенем жорсткості, параметри яких задаються на виробництві. Гіпоалергенні, відрізняються підвищеною міцністю та пружністю, довговічні та коштують недорого. Ці характеристики роблять холкон та струттофайбер популярними наповнювачами у бюджетних моделях.
  3. Пінополіуретан. Дешева альтернатива латексній піні представлена на ринку в кількох варіаціях. Залежно від щільності ППУ та інших технологічних характеристик залежить вартість матраца та його якість. Найпростіший варіант – м'який поролон – використовується у дешевих виробах класу мас-маркет.
  4. Memory foam або "Меморікс". Синтетична піна з ефектом пам'яті, що дозволяє раціонально розподіляти навантаження та забезпечувати комфортне розміщення тіла під час сну. Рекомендується людям похилого віку, а також тим, у кого спостерігаються складнощі із кровообігом.

Незалежно від конструкції у більшості матраців використовується відразу кілька типів наповнювача для надання виробу оптимальних споживчих характеристик.

З чого складається матрац: типи конструкцій

Це ще один важливий критерій, що дозволяє визначити який матрац варто купити для організації комфортного спального місця. Всі вироби, що є у продажу, діляться на дві великі групи: пружинні та безпружинні. Кожна з них має свої переваги, тому з впевністю сказати, що підійде краще саме вам, складно.

Матраци пружинного типу

Основа такого виробу – пружинний блок, зверху вкритий кількома шарами наповнювачів, що забезпечують додатковий комфорт та жорсткість. Пружини забезпечують хорошу підтримку тіла під час сну, а також необхідну циркуляцію повітря, що продовжує термін експлуатації виробу. Термін служби та вартість пружинного матраца залежить від типу та кількості елементів, встановлених у ньому .

Розрізняють два типи конструкції:

  • "Боннель";
  • незалежний пружинний блок.

У першому варіанті, знайомому більшості споживачів, всі пружини кріпляться до основної рами та пов'язані між собою. Хоча такий матрац забезпечує непогану підтримку тіла і коштує недорого, користуватися ним незручно з кількох причин:

  • через жорстку зчіпку пружин рух в одній частині матраца зачіпає сусідні секції, забезпечуючи хвильовий ефект;
  • пов'язані елементи не можуть точно повторювати контури тіла, а постійне навантаження в тому самому місці призводить до деформації виробу;
  • згодом пружинний блок такого типу починає скрипіти.

Матраци Bonnel не підходять людям із надмірною масою тіла через те, що не здатні забезпечити достатній ступінь підтримки і не розраховані на велику вагу.

У конструкціях з незалежними пружинами навантаження розподіляється пропорційніше, тому сон на такому матраці комфортніший. Для людей з великою вагою пропонуються матраци з посиленими пружинами в тазовій та плечовій зоні, а для пар з великою різницею у вазі є моделі «Дует», де з одного боку матраца встановлені звичайні пружини, а з іншого — здвоєні, щоб кожен із партнерів отримав необхідний ступінь підтримки.

Щоб виключити скрип та випадкове зчеплення пружин у процесі експлуатації, кожна з них упакована у спеціальний чохол. Такий матрац відрізняється підвищеною ремонтопридатністю, адже у разі виходу з ладу кількох елементів їх легко замінити, тоді як у матрацах Bonnel це неможливо.

Виробники пропонують різні варіанти матраців із незалежними пружинами. Відмінності полягають у кількості елементів та їх діаметрі. Чим більше пружинок міститься на 1 м2 площі виробу, тим дорожче він коштує, і тим кращу підтримку здатний забезпечити.

Матраци без пружин

У таких виробах ефект підтримки досягається за рахунок використання різних типів наповнювачів, товщини шарів та їх кількості. Виробники пропонують такі варіанти:

  • моноліт - 1 тип наповнювача, жорсткий або м'який, поміщений у чохол;
  • сендвіч - 1 жорстка серцевина і 2 м'які шари по краях або навпаки;
  • листковий - 1 м'який і 1 жорсткий наповнювач, укладені шарами, що чергуються;
  • комбінований - 3 і більше різних наповнювача з різними показниками жорсткості, покладені шарами.

Товщина безпружинного матраца та показники його жорсткості залежать від якості наповнювача та кількості використаних шарів.

Вибір хорошого матраца для комфортного відпочинку залежить від багатьох факторів. Якщо впоратися самостійно складно, звертайтесь за консультацією до спеціалістів інтернет-магазину "Світ Матраців". На сайті магазину https://svit-matrasiv.com.ua/ua/ можна вибрати та замовити модель, максимально адаптовану під ваші потреби. Безпека та висока якість товарів підтверджено відповідними сертифікатами, а гарантія на кожен виріб становить не менше 5 років. Чекаємо на вас у магазині «Світ Матраців»!

keyboard_arrow_up