Зникаючі й рідкісні види метеликів: кого з Червоної книги можна зустріти на Хмельниччині

Зникаючі й рідкісні види метеликів: кого з Червоної книги можна зустріти на Хмельниччині
  • Комахи, риби, птахи, ссавці - багатьом видам загрожує вимирання.
  • Деякі з них вже отримали статус "вимираючі", інші - "рідкісні" та "вразливі".
  • У будь-якому випадку треба знати, які з них потребують захисту, щоб не завдати ще більшої школи природі.
  • Для прикладу обрали рідкісні види метеликів, які зустрічаються в Хмельницькій області.

Ліси вирубують, а комах і тварин винищують - невтішні прогнози фахівців щодо флори та фауни України дають підстави хвилюватися про майбутній стан навколишнього середовища.

Для того, щоб знати, хто з них потребує нашого захисту, необхідно зазирнути до Червоної книги. Саме там можна побачити не тільки ілюстрації, але й інформацію про причини та ареал розповсюдження тих чи інших видів. 

Колись, у дитинстві, багато хто полюбляв ловити метеликів, яких було досить багато. Зараз ці комахи зустрічаються значно рідше. Чимало їх занесли до Червоної книги.

Відео дня

У добірці від редакції vsim.ua можна ознайомитися із тими рідкісними видами метеликів, які розмістилися на території Хмельницької області. Повний перелік тварин і комах ТУТ.

Бражник дубовий

Це великий метелик, який має характерну зовнішність. У нього вузькі видовжені крила з хвилястим зовнішнім краєм: передні - жовтувато-світло-коричневі, а задні - червонувато-бурі з світлішим зовнішнім краєм. Його можна зустріти у мішаних лісах, дібровах, рідколіссях, іноді - у лісосмугах та парках.

Бражник мертва голова

Це метелик ще більший за розміром. У нього вузькі видовжені крила та товсте веретеноподібне тіло. Передні крила темно-бурі з нечітким малюнком у вигляді зубчастих жовтувато-бурих поперечних ліній. Задні крила жовті з двома чорними поперечними смугами. Груди чорні з брудно-жовтим візерунком. Зустріти цей вид можна на полях, городах, на схилах ярів.

Бражник прозерпіна

Метелик вирізняється товстим кремезним тілом. Крила - порівняно невеликі, зовнішній край хвилястий. Передні крила сірувато- або брунатно-зелені з широким затемненням біля краю та широкою темно-зеленою смугою посередині. Задні крила вохристо-жовті з брунатно-чорною облямівкою вздовж краю. Його можна зустріти на узліссях та лісових галявинах, ярах з чагарниками, на лісових просіках, різнотравних луках, у степах, на пустирищах, узбіччях доріг тощо.

Ведмедиця-господиня

Яскравий метелик з характерною зовнішністю. Переднє крило чорне з металічно-зеленим вилиском, білими та жовтими плямами неправильної форми. Зустрічається у листяних та мішаних лісах, особливо з густим підліском, на узліссях, галявинах, серед чагарників, особливо у вогких місцях — по берегах струмків та річок, поблизу багнищ тощо. 

Ендроміс березовий

Переднє крило світлокоричневе з білуватим напиленням, біля його вершини є 3 чіткі білі плями. Середня частина перед ніх крил відокремлена чорнуватими ламаними лініями, у проміжку котрих є вуглувата чорна пляма.  Зустрічається у мішаних лісах, особливо у молодих березняках. 

Люцина

Передні крила чорно-коричневі з багатьма жовтими та рудими плямами. Задні крила з 3 невеличкими плямками. Зустрічається на лісових галявинах та узліссях, узбіччях шляхів, чагарниках у вологих місцях, захисних лісосмугах.

Махаон

Візерунок крил самця та самки ідентичний: загальний фон забарвлення жовтий. Передні крила з темними плямами та жилками, з широкою чорною облямівкою та жовтими плямами на ній. Задні крила мають чорні хвостики.

Мнемозина

Загальний фон забарвлення білий з виразними чорними жилками. На передніх крилах метелики мають по 2 чорні плями.

Зустрічається на узліссях та галявинах листяних та мішаних лісів, гірських луках, в долинах річок. 

Сатир залізний

На передніх крилах мають два очка, іноді з білими крапками посередині. Загальний фон забарвлення крил - темний сіро-коричневий.  Мешкають там, де є сухі сонячні галявини - на узліссі і лісових просіках

Сатурнія велика

Найбільший метелик Європи. Розмах крил самця сягає 120 міліметрів, самки - 150 міліметрів. Крила буро-сірі. На кожному крилі є по одному великому "оку". Зустрічається у широколистяних (переважно долинних та заплавних) лісах, у рідколіссі, серед чагарникових пустирів, у парках та садах.  

Синявець Пилаон

Крила самців зверху блакитні з червонуватим відблиском з вузькою темною крайовою смужечкою, біля заднього кута задніх крил більш-менш розвинуті 2–3 чорні крайові плями. Самки темно-бурі, біля заднього кута задніх крил добре помітний рядок оранжевих крайових плям. 

Зустрічається на ділянках крейдяних та вапнякових відшарувань, на схилах річкових терас та ярів, у степу.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Александра Ермоленко

    Нема

    Наталя Буляниця reply Александра Ермоленко

    чого нема

keyboard_arrow_up