Зникаючі й рідкісні види: яких комах з Червоної книги знаходили на Хмельниччині

Зникаючі й рідкісні види: яких комах з Червоної книги знаходили на Хмельниччині
  • Комахи, риби, птахи, ссавці - багатьом видам загрожує вимирання.
  • Деякі з них вже отримали статус "вимираючі", інші - "рідкісні" та "вразливі".
  • У будь-якому випадку треба знати, які з них потребують захисту, щоб не завдати ще більшої школи природі.
  • Для прикладу обрали рідкісні види комах - жуків-вусачів, які зустрічалися в Хмельницькій області.      

Ліси вирубують, а комах і тварин винищують - невтішні прогнози фахівців щодо флори та фауни України дають підстави хвилюватися про майбутній стан навколишнього середовища.

Для того, щоб знати, хто з них потребує нашого захисту, необхідно зазирнути до Червоної книги. Саме там можна побачити не тільки ілюстрації, але й інформацію про причини та ареал розповсюдження тих чи інших видів. 

Чимало видів комах занесли до Червоної книги через знищення їхньої популяції. У добірці від редакції vsim.ua можна ознайомитися із тими рідкісними видами жуків-вусачів, особини яких зафіксували на території Хмельницької області.  

Відео дня

Вусач великий дубовий

(Cerambyx cergo)

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Мешкає в природних дібровах, насадженнях дуба, рідше в деяких ільмових, в лісопарках рівнинних територій та передгір’їв. Зазвичай, заселяє дубові й мішані лісостани, ослаблені вирубуванням чи рекреаційним пресом. Надає перевагу товстим стовбурам дубів, особливо старим, та пенькам. Живляться соком, що виступає з пошкоджених стовбурів.

Вусач мускусний

(Aromia moschata) 

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Зустрічається переважно в розріджених деревостоях, головним чином заселяє верби, рідше - інші листяні породи (тополя, осика). Живляться соком берези та дуба.

Вусач-червонокрил Келлера

(Purpuricenus kaehleri) 

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Зустрічається в листяних та мішаних лісах, на узліссях, в садах. Заселяє стовбури та гілки (мертві та відмираючі) плодових кісточкових, виноградну лозу, а також дуб, каштан, акацію, тополеві та ільмові, часто зустрічається і на квітках.

Вусач земляний хрестоносець 

(Dorcadion equestre)

Природоохоронний статус виду: вразливий.

Заселяє нерозорані осередки: цілинний степ, байраки, гірські схили, узбіччя доріг (іноді біотопи з негустими чагарниками). Тяжіє до добре розігрітих сонцем ділянок з розрідженим травостоєм. Личинки живляться листям озимих та інших злакових.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up