Без оцінок, а з портфоліо: як навчатимуть першачків у школах Хмельницького

Без оцінок, а з портфоліо: як навчатимуть першачків у школах Хмельницького
  • З першого вересня 4230 першачків переступлять пороги хмельницьких шкіл.
  • Їх навчатимуть за новою системою. Не буде оцінок, покарань та зауважень.
  • З дітьми будуть гратися і навчати їх одночасно. 
  • Як це все відбуватиметься на практиці та яким буде типовий день першокласника, дізнавайтеся у нашому матеріалі.

Анна та Андрій Галкіни - батьки 6-річної Лізи. Вони - звичайна хмельницька родина, яка вперше веде дитину до школи. Для них перший клас - щось незнане і незвідане. Минулого року у Хмельницькому запрацював проект “Нова українська школа”. Реформа освіти анонсувала купу новинок. А для батьків, які навчалися за старою системою, вони незрозумілі. Багато хто просто не збагне, що тепер із їх дитиною робитимуть у школі. Природно, що перед першим вересня вони відчувають страх. 

На фото родина Галкіних з учителькою 

Журналісти vsim.ua завітали до СЗОШ №30, що на проспекті Миру. Саме в цю школу до першого класу піде Ліза Галкіна. Ми поспілкувалися з першою вчителькою дівчинки та дізналися для вас, яким же буде навчання першачків від А до Я. 

Навчатимуться граючись

Цьогоріч у Хмельницькому буде 4230 першачків. У новій українській школі вони навчатимуться і гратимуться одночасно. День першачка починатиметься з ранкових привітань та обміну новинами. На це витрачатимуть 10-15 хвилин першого уроку. 

Відео дня
  • Зранку ми вітаємося і ділимося своїм настроєм та новинами. Далі діти пригадають, який зараз день тижня. Описують погоду за вікном. Для цього на стінах у нас висять календарі погоди. Вони допомагатимуть дітям орієнтуватися у просторі, - розповідає вчителька молодших класів СЗОШ №30 Наталія Бєлікова. 

Далі починається навчання. На день у першачка буде 4-5 уроків, не рахуючи фізкультури. Уроки фізичного виховання ітимуть окремим блоком. Їх буде 3 на тиждень. Кожен урок триватиме по 35 хвилин. На уроці двічі робитимуть фізкультхвилинку, щоб дитина відволіклася і перепочила. 

Між уроками буде велика перерва в 20 хвилин. На ній діти гратимуться. Для цього з дому їм дозволять принести улюблені іграшки та настільні ігри. Для них в класі буде відведено окремий куточок. Так звана, ігрова зона.

Більшість предметів для першачків інтегрують. Тобто об’єднають в один великий курс під назвою “Я досліджую світ”. 

  • Наша мета зорієнтувати дитину в суспільстві. Вона лише починає навчатися, тому ми маємо дати її базовий мінімум. Кілька предметів будуть об’єднані в один. З кожного візьмуть найважливіше. У нас є дві основні програми за якими навчатимуть першачків. За однією з них об’єднають основи здоров’я, природознавство, пару годин математики, української мови, а також “Я у світі”. У цьому курсі діти кожен день будуть вивчати щось нове з повсякденного життя, - пояснює вчителька.

Тепер у школі навчатимуть і стіни

Самі ж уроки будуть більш практичні. Дівчаток вчитимуть плести з бісеру, а хлопчиків конструювати. У кожної дитини буде свій набір маленького дослідника. А на столі завжди стоятиме пенал з олівцями та різноманітними канцтоварами для спільного користування. Так дітей вчитимуть ділитися. 

  • Дитина має приходити до висновків сама. Першачки будуть багато досліджувати. У кожного будуть лупи. Також будуть пізнавати світ на дотик. Наприклад, ми не будемо розповідати дитині, що кальцій робить кістку міцною і для цього треба їсти сир чи пити молоко. Ми покажемо діткам спеціальні макети. На дотик вона відчує різницю, а тоді ми вже будемо пояснювати, говорить Наталія Бєлікова.  

Стіни кожного класу будуть розмальовані, яскраві та з різноманітними наліпками.  Клас прикрашатимуть не просто для естетики. Кожна річ там буде на своєму місці і матиме певне призначення. 

  • З одних зображень діти дізнаватимуться про погоду, з інших про дні тижня. Самі формуватимуть правила класу та розповідатимуть про свій настрій за допомогою картинок. У нашому класі навчатимуть навіть віконні занавіски. Для кожного класу є базовий словничок. Це слова, які першокласник має вивчити протягом року. Їх ми будемо вішати на занавіски. Дитина буде їх бачити та не забуватиме, - говорить Наталія Бєлікова. 

Буде група продовженого дня та гуртки

В кожній хмельницькій школі працюватиме група продовженого дня. Діти можуть знаходитися там до 18:00-18:30. Вона буде платною. Вартість залежатиме від кваліфікації вихователя. В середньому за таку послугу батькам доведеться заплатити 200 гривень за  місяць. Також у школах працюватимуть гуртки.

  • У нашій школі працює 14 гуртків. Це і музикальні, і мистецькі, і спортивні гуртки. Наші діти грають навіть на сопілці та саксофоні. Гуртки ведуть запрошені спеціалісти. Дитина може походити на кожен по тижню чи два і вибрати, що їй подобається. Гуртки також платні. Минулого року вони коштували від 50 до 200 гривень за місяць. Діток на такі гуртки водитимуть та забиратимуть вихователі. Якщо першачок не задіяний в жодному із гуртків, він буде гратися та навчатися разом із вихователем, - пояснює вчителька.

У першачків не буде домашніх завдань

Портфелі кожного дня школярі теж не носитимуть. Після навчання діти, з допомогою вихователя, збиратимуть всі свої зошити та канцтовари у портфель. Його залишатимуть у власній шафці. 

  • Забрати рюкзачок додому можна буде в п’ятницю. Ми віддамо портфелі батькам, щоб вони навели там лад, а в понеділок їх повернуть у клас. Так дітям простіше. Підручники взагалі носити не треба. Вони зберігаються всі в класі, - говорить Наталія Бєлікова.

Не буде у першачків і домашніх завдань. В першій половині дня, на уроках, з дітьми працюватимуть вчителі. В другій, після уроків, їх замінять вихователі. Саме вони і будуть повторювати з дітьми пройдений матеріал. 

  • Ми не можемо перевантажувати дітей. 6-7 років - це період гри. Тому додому ми нічого не задаємо. Вихователі знають, чим діти займаються на уроках і продовжують працювати з ними по програмі. Однак це не означає, що батьки не можуть з дітьми почитати вдома чи помалювати. Це буде лише плюс, - говорить Наталія Бєлікова.

Без оцінок, але з портфоліо

В новій українській школі щоденники першачкам не потрібні. Адже оцінки їм ставити не будуть. Натомість на кожну дитину заведуть окрему іменну папку - портфоліо. В ньому збиратимуть відомості про досягнення кожного школяра.

  • У нас бальної системи зараз немає, є формувальна. У кожному класі є папки. Перші сторінки дітки роблять з батьками. Там вказують анкетні дані і що дитина вже вміє робити. Далі їх заповнюємо ми. Вкладаємо туди досягнення дитини. Тоді тато чи мама може взяти таку папку, погортати і побачити, як дитина прогресує. Це робиться для того, щоб не порівнювати дітей і не розвивати у них комплекси. 

Для першачків будуть проводити екскурсії та дослідницькі “вилазки”. Їх водитимуть до театру, бібліотек, музеїв. Також будуть знайомити з різними професіями. В цьому вчителям допомагатимуть самі батьки.

  • У нас зараз дуже важлива педагогіка партнерства. Тобто тато і мама можуть допомогти вчителю в навчанні їх дитини. Наприклад, вчитель на зборах розповідає батькам, що у курсі “Я досліджую світ”, дитина буде вивчати тему “Театр”. Ми запитуємо батьків, може хтось працює у цій сфері і може нам організувати екскурсію. Так само ми можемо ходити до лікарень, сховищ, бібліотек і так далі. Батьки з радістю ідуть нам на зустріч. І коли ми вивчаємо ту чи іншу тему, ведемо дитину на роботу до її батьків і вона на практиці бачить, що то за професія, - розповідає вчителька.

Під час зустрічі з Наталією Бєліковою до школи завітала і сама Ліза Галкіна з батьками та маленьким братиком. Вчителька повела її на екскурсію по школі. Показала, де буде її шафа, як відкрити вбиральню та де залишати верхній одяг. Дитина взяла вчительку за  руку та пішла досліджувати клас.

Такі попередні знайомства за школою вчителька порадила пройти всім батькам. Для цього треба лише навідатися до навчального закладу. Зробити це можна не чекаючи першого вересня. В школі  дитині покажуть, що і де розміщено. Майбутній першокласник швидше адаптується до школи і на першому дзвонику буде бачити перед собою вже не чужу “тьотю”, а довірену особу в якості першої вчительки. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Zhanna

    Так само в Іспаніі. Тільки там вчителі виконують свої обов"язки ,не відступаючи від плану. все решта- зібрати зошити, записати домашнє завдання, нічого не забути, одітий-роздягнений-це все вже діти роблять самі,вчитель цим не займається. відпрацює свої години- і додому. навіть для того,щоб поговорити з вчителем- треба завчасно записатися, так просто не підійдеш, бо вони жорстко відокремлюють робочий час від особистого.

    валентина reply Zhanna

    Стоимость обучения в испанских школах

    Стоимость учебы в начальных классах приличной испанской частной школы составляет от 500 евро в месяц. Старшие классы обойдутся немного дороже. К этому нужно прибавить расходы на транспорт, питание, школьные материалы и униформу. Тарифы в испанских частных школах, как правило, ниже, чем в других частных школах Европы.

    валентина reply валентина

    Как все  учебные заведения, международные школы предлагают платное образование. По сравнению с остальной Европой, международные школы Испании являются относительно дешевыми: стоимость обучения колеблется от 3000 до 7000€ в год для дошкольных детских учреждений и начальной школы и от 8000 до 20000€ в год для средней школы.

    Для поступления в международные школы Испании требуется пройти собеседование, кроме того, некоторые школы могут выдвинуть свои требования по поступлению, например, тест по математике или профилирующему языку школы
  • ttt7

    Чем то продвинутый садик напоминает. Такой добротный.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up