Чи варто говорити з дітьми про секс: що думають хмельничани

Чи варто говорити з дітьми про секс: що думають хмельничани
Фото Українська правда

Здоровʾя, розвиток, дозвілля та відпочинок дітей – проблеми, що не залишать байдужим жодного з нас. На vsim.ua стартує нова рубрика: «Говорить мама». Щотижня ми будемо обирати одну гарячу тему, яку обговорюють мами на сторінках груп у соціальних мережаж або просто на вулиці чи в парку. Розглянемо абсолютно полярні позиції та звернемося за коментарями до спеціалістів. Сьогодні читайте про актуальні проблеми сексуального виховання дітей. Хто має цим займатися та чи варто говорити з дітьми про секс.

Пережитки комуністичного минулого чи банальна позиція «Зі мною такого не станеться». Що змушує сучасних батьків вперто мовчати та не обговорювати зі своїми дітьми інтимні стосунки? Як би там не було, та Україна впевнено тримає першість серед європейських країн, де підліткова вагітність просто процвітає. Не виняток і Хмельниччина. За даними департаменту охорони здоровʾя Хмельницької ОДА за 2017 рік, в області зафіксували 147 випадків підліткових пологів - це дівчатка від 15 до 17 років.  

Було навіть 2 випадки вагітності зовсім маленьких дівчат - 10-14 років. Мама у шістнадцять, уже давно нікого не дивує. Та найбільше бентежить те, що ця вікова межа стрімко падає.

Вагітність у юному віці – це ще не основний пагубний наслідок сексуальної неосвіченості українців. Стрімко зростає показник захворюваності на ВІЛ та СНІД, процвітають серед підлітків і венеричні хвороби.

Відео дня

На сторінках соціальної мережі facebook хмельничанки активно сперечаються на різноманітні теми. Цього тижня широкого обговорення набула проблема сексуальної неосвіченості: як краще пояснити дитині фізіологічні особливості жінок та чоловіків, коли вступати в інтимні стосунки, як захиститися від небажаної вагітності та хвороб. А ще хто має доносити все це до дитячого сприйняття: батьки, школа чи суспільство через засоби мас медіа, телебачення чи мережу інтернет.

На всі ці питання журналісти vsim.ua намагалися знайти відповідь, опитавши досвідчених мам. За коментарем звернулися і до кваліфікованого дитячого психолога.

Від цього залежить майбутнє дитини

Хмельничанка Ірина має двох чудових дітей: вже майже дорослу 16-літню доньку-підлітка та маленького 3-річного синочка. Сексуальне виховання вважає необхідним, так як від цього, на думку жінки, залежить майбутнє дитини. Говорить, що з донькою проводить щоденні бесіди ще з раннього віку, інформацію дозує, враховуючи вік, характер та сприйняття дитини. Таку систему виховання планує продовжувати і з сином.

Ірина, мама двох дітей

C:\Users\Користувач\Desktop\DSCN8307.JPG

  • Мене подруги часто запитують: «Як ти це пояснюєш?». Говорю, що так і пояснюю, ще змалку, ось чоловік не дасть збрехати. Це треба розказувати, розжовувати, наочно, на картинках, показувати. Щоденно проводити якісь бесіди показувати що може бути, як буває. Навіть коли маленька дитина запитує де то все береться, як вона на світ зʾявилася, треба не віджартовуватися про капусту, а називати все своїми речами. Для початку це має бути якийсь мінімум, щоб не перевантажувати дитину. Але говорити так як є, щоб потім у дитини не було стресу. Буває дорослі скажуть, що немовля зʾявляється через рот, а потім в дитини шок; як це дитина родилася через якесь інше місце, а не через рот, бо так мама говорила. Якщо дітям цього не пояснювати змалечку, потім можуть бути наслідки. Зараз багато 12-13-річних, які не знають як себе поводити, бо батьки їм нічого не говорять. А тоді виходить, що їде в тролейбусі 13-річна школярка і розповідає своїй ровесниці про всілякі нісенітниці типу: в яких позах займатися сексом, щоб не вагітніти. Тобто вона так спробувала і минулось, а те дурне повірить і собі повторить. А те, що крім вагітності ще й захворіти можна – нікого не хвилює. На фоні цього, обов’язково треба розказувати. І, перш за все, про секс з дітьми мають говорити батьки. Ніхто так не донесе і не пояснить як рідна людина. Своїй доньці я розказую все. В житті трапляється різне: чи в погану компанію потрапила чи друзі напоумили. Запитую як буде чинити в тій чи іншій ситуації. Пояснюю, які можуть бути наслідки. Говорю, що від її вибору залежить подальше життя. Це має бути постійна систематична робота і лише тоді ці розмови матимуть сенс. Бо, як говорить практика, дитина запам’ятовує лише 10-15 % сказаного. І ось коли щодня щось доносити, пояснювати – це відкладеться в памʾяті. Батьки часто уникають таких розмов з різних причин: або соромляться, або не знають як почати розмову і що говорити взагалі, чи може просто думають «Авось нас мене». Але від подібного ніхто не застрахований. І якщо це буде просто невдалий перший сексуальний досвід, то ще пів біди. Гірше, коли через необізнаність, сором’язливість та сором перед батьками підліток захворіє на якусь хворобу. Звідси, як наслідок, і чоловіче та жіноче безпліддя, і розлади статевого життя і погана соціалізація серед однолітків. Долучатися до процесу сексуального виховання повинна і школа – це має бути такий своєрідний симбіоз домашнього та суспільного виховання. Але займатися роз’яснювальною роботою має спеціально навчена людина, не потрібно ці обов’язки перекладати на класного керівника чи вчителя біології.

Сучасні діти знають більше за нас

Хмельничанка Світлана має двох синів, 2-х та 10-и років. Вважає, що розмови про секс лише заохочують дитину до дій. Пояснює, що в сучасному світі дитині вже не треба говорити про секс. Це не актуально, оскільки завдяки мережі інтернет та телебаченню діти більш розвинені та сексуально освічені ніж колись були ми.

Світлана, мама двох дітей

C:\Users\Користувач\Desktop\Секс вих\IMG_20180517_115824.jpg

  • Я навіть не знаю як почати розмову про ЦЕ. У разі чого, буду напрявляти з такими розмовами до тата. Він у нас педагог, досвід спілкування з дітьми має, та й хлопчику краще спілкуватися на інтимні теми з татом. У них свої секрети, гадаю у нього краще вийде, а ось я буду ніяковіти. У наш час таких розмов не було. Особисто мені про сексуальні стосунки батьки не говорили. Все якось приходило само собою. І нічого поганого не сталося. Маю гарну міцну сімʾю. Можливо інші діти в цьому плані більш активні і розпитують батьків, але наш син ще жодного разу не підходив з подібними запитаннями. Я знаю, що уже навіть є книги в яких пояснюють дітям не лише про любов чоловіка до жінки, а й про відносини між представниками однієї статті. Гадаю, цим питанням має займатися кваліфікований спеціаліст. Який правильно, згідно віку дитини, розподілить цю інформацію. А вже в старшому віці звісно потрібно говорити про засоби захисту, бо це їх здоровʾя та майбутнє.

Потрібно враховувати вікові особливості дитини

Відповідати на «незручні» питання слід обов’язково, стверджує дитячий психолог Анна Марченко. Чим раніше дитина зрозуміє свою фізіологію та призначення, тим менше проблем буде виникати при створенні інституту сімʾї. В дитячих садочках Хмельницького з дітками говорять лише на питання гендерної розбіжності між дівчатками та хлопчиками. Навчають як бути ввічливими та толерантними до протилежної статті, але в подробиці не вдаються. А ось у школі вже активно піднімають цю тему на рівні вікового сприйняття дитини.

Анна Марченко, дитячий психолог

 

C:\Users\Користувач\Downloads\Фото0908.jpg- Безперечно, говорити з дітьми про секс необхідно. І починати варто з раннього віку. Головне правило: потрібно все робити у свій час, відповідно до вікових особливостей дитини. Гастроентерологи радять їсти частіше, але малими порціями, щоб не було перевантаження на шлунок. Це саме і з дитячою психікою, не слід шокувати зайвими подробицями. Такі розмови мають стати систематичними, з наростаючою градацією. Сексуальне виховання має стартувати з 3,4,5-и років, тобто коли дитина починає сама цікавитися фізіологією, ставити запитання. Трішки пізніше зʾявляється цікавість щодо свого походження. І тут варто відразу забути про лелек та капусту. Називайте все своїми іменами. Читайте дітям книги. Зараз дуже багато літератури, яка може втамувати першу дитячу цікавість. Головне – не робіть розмови на інтимні теми забороненими в сімʾї. Якщо дитина питає сама – обов’язково дайте відповідь. Від цього залежить ступінь довіри між вами. Відмовите один раз – більше син або донька з таким питанням до вас не підійде. У 9 років дівчинка вже має знати, що таке менструація. Сучасні діти дорослішають набагато раніше ніж попереднє покоління. Початок менструального циклу у багатьох дівчат починається вже з 9-10 років. У цьому ж віці слід розказати про статевий потяг, близькість та її наслідки.

Як зробити дитину сексуально освіченою

10 порад від психолога:

  1. Допоможіть дитині пізнати соє тіло;
  2. Навчіть правилам гігієни та догляду за інтимними місцями;
  3. Називайте все своїми іменами;
  4. Читайте разом відповідні книги;
  5. Чесно відповідайте на запитання;
  6. Розкажіть про менструації та полюції не пізніші 8-и років;
  7. Розкрийте поняття статевої зрілості;
  8. Поясніть, що таке сексуальний потяг;
  9. Розкажіть про засоби захисту та наслідки незахищеного сексу;
  10. Не засуджуйте!

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up