Жіноча гімназія і двокласні училища: якими були перші навчальні заклади в Хмельницькому

Жіноча гімназія і двокласні училища: якими були перші навчальні заклади в Хмельницькому
Фото надав Сергій Єсюнін
  • Перші навчальні заклади в місті почали з’являтися кілька століть тому.
  • Щоправда, на сучасні освітні установи вони були мало схожі.
  • Найстаріша школа функціонує в Хмельницькому й до сьогодні.

Школярі та студенти вже сіли за навчальні парти. У своїх класах й аудиторіях вони вивчають ціле різноманіття предметів. Хлопці й дівчата черпають знання з кольорових підручників та електронних ресурсів. Більшість класів оснащені всім необхідним: від телевізорів до мультимедійних проекторів. Там навчаються всі: незалежно від статусу чи статі. Таким є навчання в сучасних школах, коледжах й університетах Хмельницького. Однак таким воно було не завжди. Перші освітні установи почали з’являтися в місті в 1796 році. У той час натяку на модернізовані навчальні заклади навіть й близько не було. 

Перша школа була біля парку Чекмана

До кінця 18 століття у Плоскирові не було жодного навчального закладу. На той час населення міста було невеликим: близько 2-х тисяч. Тоді навчати своїх дітей мали можливість лише заможні люди. Вони наймали їм приватних вчителів або навчали своїх чад за кордоном. 

На той час держава не брала участі в системі освіти. Тож навчальні заклади були релігійними. Православні, католики та євреї навчалися окремо. Об’єднувало їх те, що всім надавали лише початкову освіту. Навчання тривало близько 3-ох років. Щоб отримати наступний рівень освіти, їхали у великі міста. 

Відео дня

А от згадка про першу школу в Хмельницькому з’явилася в архівних документах в 1796 році. Нею була парафіяльно-католицька школа. Вона знаходилась біля центрального входу в парк культури та відпочинку імені Михайла Чекмана. Про це журналістам vsim.ua розповів краєзнавець Сергій Єсюнін.

  • У 1796 році при католицькому костелі Святої Анни була парафіяльно-католицька школа. У документах зафіксовано, що діяла вона в одному з приміщень, що знаходилися поблизу костела. Школа ця була досить велика: там навчалось майже 200 учнів. Серед них були і католики, і православні. Цей навчальний заклад на той час був одним з найбільших на Поділлі. Серед предметів вивчали Закон Божий і арифметику. Також вчили писати і читати - розповідає Сергій Єсюнін. 

У 1831 році школу закрили. Причиною на те було польське повстання. Якийсь час місто залишилося знову без жодного навчального закладу. Так було до середини 19 століття. 
 

Фото надав Сергій Єсюнін

Перші державні навчальні заклади

Вже згодом з’явилися державні заклади освіти. Першим таким було єврейське училище. Знаходилось воно близько сучасної зупинки “Юність”. На жаль, до наших днів це приміщення не збереглося. 

Як розповідає Сергій Єсюнін, у 1869 році в Хмельницькому з’явився ще один державний навчальний заклад. Ним було міське двокласне училище. У ньому навчалися різні верстви населення. З часом кількість учнів в училищі збільшувалась. Тоді з’явилась причина будувати нове навчальне приміщення. Вже у 1903 році для учнів постала у всій красі нова будівля. Вона була розташована неподалік стадіону “Поділля”. Не дивлячись на те, що цей навчальний заклад змінив місцезнаходження, номер і назву, він досі залишається найстарішим у Хмельницькому. Сьогодні це навчально-виховне об’єднання №5. 

  • Коли двокласне училище почало розростатися, тодішній директор Олександр Тищенко почав писати листи із проханням побудувати під заклад спеціальну будівлю. У 1903 році нею стало двоповерхове, цегляне приміщення, що неподалік стадіону “Поділля”. На той час дівчата там навчалися окремо від хлопців. У 1921 році цей заклад перейменували на українську трудову школу. Потім її називали різними номерами і в результаті сьогодні це НВО №5. Саме ця школа є найстарішою у місті, бо її родовід йде з 1869 року - каже краєзнавець Сергій Єсюнін.

Фото надав Сергій Єсюнін

Середню освіту хлопці й дівчата здобували окремо

Щодо середньої освіти, то її можна було здобути в місті лише з 1904 року. Саме тоді була відкрита перша жіноча гімназія, а для хлопців - реальне училище. У цих закладах навчались протягом 7-8 років. Ці дві освітні установи знаходились на місці сучасної Хмельницької міської ради. 

  • У радянські часи реальне училище, де навчались тільки хлопці, перейменували у школу №1. А пізніше, коли побудували приміщення біля входу в парк культури та відпочинку імені Михайла Чекмана, школа №1 переїхала туди. Знаходиться вона там й дотепер - каже Сергій Єсюнін.

Першим вищим навчальним закладом був ХНУ

А от вищих навчальних закладів у місті не було досить довго. Першим з таких став загально-технічний факультет від Львівського політехнічного інституту. Йому знайшли приміщення поблизу сучасної зупинки “Бібліотека ХНУ”. Там й досі височить старий 3-поверховий корпус, що колись служив для учнів факультету. Згодом до нього приєднали ще один факультет. У результаті - відкрили інститут побутового обслуговування. За словами краєзнавця Сергія Єсюніна, тоді цей вищий навчальний заклад став Хмельницьким технологічним інститутом побутового обслуговування. Пізніше там відкрили інші факультети, тож ця установа отримала другу назву, а саме Хмельницький технологічний інститут. Таким був шлях цього закладу до сучасного Хмельницького національного університету. 

Знаєте ще якісь цікаві факти про становлення і розвиток закладів освіти у Хмельницькому? Діліться ними в коментарях або пишіть нам.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Аліна Мазур

    Після війни, до 1961 року 1 школа знаходилась в приміщенні теперішнього НВО # 5.  З 1944 року це була жіноча школа.

keyboard_arrow_up