Філії Донецького вишу віддали дев’ятиповерхівку «ЦНТЕІ». Студентів шукають

Філії Донецького вишу віддали дев’ятиповерхівку «ЦНТЕІ». Студентів шукають
  • Філія Донецького національного університету зайняла всі поверхи ЦНТЕІ по Свободи.
  • Навчальні аудиторії поки не облаштували. Зі студентами також не густо.
  • Якщо групи цьогоріч не наберуть, то навчати вступників будуть в сусідній Вінниці.

 

У Хмельницькому з’явилася філія Донецького університету. Вона розташувалася у колишньому приміщенні «ЦНТЕІ». Поки студентів у закладі небагато. Керівництво філії стверджує, якщо при наступному вступі студентів не набереться, то групи у Хмельницькому не відкриють. Коли у місті з’явився новий виш та чого чекати майбутнім вступникам, дізнавались журналісти vsim.ua.

Замість наукового центру – донецька філія

У будівлі по вулиці Свободи, 36 раніше знаходився державний центр науки, інновацій та інформатизації. Але в січні 2016 року в Міністерстві освіти і науки видали наказ, за яким це підприємство реорганізували. Його передали в користування Донецькому національному університету імені Василя Стуса. Чому саме цьому закладу довідатись не вдалось ані в Міністерстві освіти, ані в керівництва ДонНУ.

Відео дня

Адже сам начальний заклад знаходиться у Вінниці. Туди, в зв’язку з воєнними подіями на Сході, переїхала частина викладачів та студентів у 2014 році. Інформація про це значиться на сайті університету. У Вікіпедії вказано, що окремі студенти та викладачі вишу все ж залишилися в Донецьку.

 У Хмельницькому ж на базі колишнього «ЦНТЕІ» донецький університет розташував власну філію. Її назвали «Бізнес-інноваційний центр «ДонНУ-Поділля». Ще дві філії розмістилися у містах Маріуполь та Костянтинівка Донецької області. Чому обрали саме Хмельницький у ДонНУ не пояснюють.

Що лишилось від “ЦНТЕІ”

Адміністрація філії розповідає, що у новому приміщенні вони поки обживаються, адже процес реорганізації затягнувся до листопада 2016. Окрім дев’ятиповерхової будівлі, Донецький університет отримав усе майно, що залишилось від колишнього держпідприємства. Це меблі в кабінетах, інструменти та апаратура актової зали.

- В минулому році вже навіть запрацювала приймальна комісія, - розповідає заступник директора філії ДонНУ Володимир Кулик (хмельничанин). - Ми набрали 30 студентів на два факультети: економічний та юридичний. Але офіційно філія почала працювати з 1 листопада. Тож ці студенти зараз навчаються на заочній дистанційній формі. Для цього облаштовано клас дистанційного навчання, який підключений до навчальної платформи «Мodel».  

У холі дев’ятиповерхівки розмістили кабінет для приймальної комісії. Кажуть, вона запрацює на повну силу, щойно розпочнеться вступна кампанія.

Крім кабіни приймальної комісії і стелажа з брошурами про те, що в приміщенні є навчальний заклад нічого не вказує
Тут же стоїть стелаж із рекламними брошурами ДонНу. Навпроти стелажа розміщений кавовий кіоск. Посередині стоїть дві квадратні колони. До них прикріплені рекламні оголошення та вивіски ще з часів колишнього «ЦНТЕІ».

На дверях кабінетів ще старі вивіски "ЦНТЕІ"
Володимир Кулик переконує, що для майбутніх студентів уже облаштували кілька навчальних аудиторій та два комп’ютерних класи. Та побачити їх так і не вдалось. Приміщення на замку і журналістам їх показувати не погодились. 

Про нових господарів у кабінетах ще нічого не нагадує
Ключ все ж знайшовся, але до невеликої аудиторії. У ній планують розмістити лекційну. Також від колишнього держцентру залишились умебльовані кімнати актової зали, наукової ради та бібліотека.

Ці, майже нові, меблі також перейшли у спадок від держцентру
Решту аудиторій, стверджує керівництво, планують укомплектувати до нового навчального року. За який рахунок це робитимуть, керівництво ДонНУ не коментує.

Спеціальностей багато, студентів мало

У філії донецького вишу хочуть розмістити 9 факультетів. Навчати студентів планують за природничим, гуманітарним, економічним та юридичним профілями.

- По першому рівню вищої освіти - «Бакалавру» тут можна буде вступати на 56 спеціальностей. По другому рівню вищої освіти – «Магістерському» є 60 освітніх спеціальностей, - переконує Володимир Кулик. - В нас є біологічний, економічний, історичний факультети, факультет іноземних мов, математики та інформаційних технологій, фізико технічний, філологічний, хімічний і юридичний факультети.

Працівники філії поки розмістилися у кількох приміщеннях на другому поверсі.
Стверджують, викладацького складу достатньо. Планують залучати місцевих викладачів. Адже у Хмельницькому є власний кадровий резерв. Крім того, читати лекції можуть приїжджати професори з Вінниці. Переконують, для цього у «ЦНТЕІ» є спеціально облаштований готельний номер. Де він розташований та як виглядає теж не показують.

А от вчитися на стаціонарі у Хмельницькому можна буде лише якщо набереться необхідна кількість студентів. А це не менше 15 чоловік в одну групу. Якщо ж буде менше – направлятимуть у Вінницю чи на іншу форму навчання. Як тоді будуть утримувати дев’ятиповерхівку невідомо.

- Якщо ми набираємо академічну групу, то навчаємо їх у Хмельницькому. Якщо не набираємо, то навчаємо у Вінниці. Але з кожним будемо розмовляти індивідуально. Для іногородніх студентів будемо орендувати хостели чи місця в хмельницьких гуртожитках, - стверджує Володимир Кулик.

Якраз перед візитом журналістів керівництво філіїзапрошувало випускників 1-ої школи на День відкритих дверей. Його проведуть у актовій залі
Тож аби заохотити якнайбільше випускників, адміністрація філії агітує по міських школах та організовує День відкритих дверей.

Також абітурієнти, за бажанням, можуть подати документи у філію ДонНУ, а навчатися у Вінниці. Переконують, що учасники АТО та їхні діти, відповідно до законів України, можуть вчитися у них безкоштовно. А от для переселенців зі Сходу жодних пільг немає. Кажуть, це не передбачено законами.

Хмельницькою філією керує Вінниця

В обласному департаменті освіти та науки, який координує роботу всіх навчальних закладів, розповідають, що про появу філії східного університету чули. Однак, освітянам відомо лише про те, де вона розташувалася. Вони стверджують, наразі це єдина філія вишів на території Хмельницького.

- Жодної інформації про цю філію в нас немає, - розповідає спеціаліст відділу професійно-технічної та вищої освіти обласного департаменту Ольга Павлюк. – Я навіть пробувала з ними зв’язатися за телефонами з їхнього сайту. Та за жодним номером не піднімали трубки. Роботу філії цього навчального закладу департамент не координує, тож ми про них взагалі нічого не знаємо.

Про можливу співпрацю з місцевими освітянами у ректораті ДонНу не розповідають. Яким чином тоді студенти філії зможуть орендувати місця у хмельницьких гуртожитках також залишається загадкою.

Крім того, на частину запитань відповіді знайти не вдалось. З ними звернулись до ректорату ДонНУ. Відповіді поки ще не отримали. 

«Перенесені ВНЗ знижують рівень освіти»

Єгор Стадний, аналітик CEDOS, спеціаліст в газузі вищої освіти

- МОН ніколи не проводило аналіз ефективності мережі закладів вищої освіти. Переміщені ВНЗ - це великий популістичний проект, на якому легко будувати особистий піар. Економічної доцільності переносити ці 19 ВНЗ не було, адже в Україні й так занадто розгалуджена мережа. Була певна політична доцільність перенести по одному ВНЗ з Донбасу та Криму. Проте не 19. "Переносити" потрібно викладачів та студентів, а не заклади. Проте, депутатське лобі цих закладів, а також лобі в МОН, думають лише про бюджетні надходження. Саме тому вони "закріпачили" вступників з Донбасу за цими перенесеними ВНЗ, дозволивши вступати без ЗНО лише до них. Бази знищені, кадри втрачені, якість, окрім кількох ВНЗ, ще нижча, ніж до війни, і депутати разом з МОН по суті прирікають дітей на неконкурентну освіту.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anatoliy Proskurovitch

    Економісти, менеджери та юристи... Чергове поповнення на біржу праці.
  • Ірина Волошина

    а для чого в нас вуз з Донєцка? чергова викачка грошей? невже мало своїх внз? он хіруп не має де діти студентів, займають кімнати в 6 школі. то не краще своїм було віддати
  • Ростислав Подольский

    Університету входить до топ-1000 кращіх університетів світу (входять всього 6 українських ВНЗ)  і є кращім ВНЗ центральної України на протязі 2014-2017 рр.  і  4 березня проводить День відкритих дверей у м.Хмельницькому. http://www.donnu.edu.ua/uk-ua/admission/Pages/Den-vidkrytyh-dverei.aspx

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up