Кого і за що: подробиці звільнення керівників шкіл і садочків у Хмельницькому

Кого і за що: подробиці звільнення керівників шкіл і садочків у Хмельницькому
Колектив НВК№4 захищав свого керівника, збирав підписи і чекав пояснення від влади.

Посади позбавили керівників 10 шкіл та 13 садочків. В управлінні освіти такі кадрові зміни пояснюють просто – закінчився термін трудового договору. А поки вчителі і батьки обурюються, на вакантні місця приводять нових людей. Без попереджень.   

Попри невдоволення педколективів, багатьом директорам трудові контракти не продовжили. Керівникам просто помахали ручкою. А у трьох школах вже й представили нових директорів, хоч попередники звільнені лише 15 липня. Так, із «новенькими» вже познайомилися в ЗОШ №8, ЗОШ № 20 та ЗОШ № 21. Долі деяких шкіл досі не визначені. В управлінні освіти ще думатимуть – поновлювати керівників чи ні.

- Це - вакантні місця. Не виключаємо, що з деякими контракти поновлять, - пояснює начальник управління освіти  Роман Миколаїв. - Минулого тижня я кожного до себе викликав, всім пояснював - кого і за що. Це не є для них шокова новина, вони про це знали. По кому рішення не прийнято остаточно, тим ми так і сказали. І погодження з педколективом ця процедура не вимагає, бо це не є виборна посада.  Я маю законну підставу не продовжувати контракт, бо в більшості відсотків керівників дитсадків та шкіл він закінчився 15 липня.      

Назад дороги немає  

Відео дня

Вже колишні директори НВК№4 та ЗОШ№6 назад  дороги не мають. І як би не оббивали кабінети їхні ще вчорашні підлеглі, толку не буде. А ще минулого тижня учні, батьки та вчителі загальноосвітньої школи №6  просили не звільняти Андрія Попика. До мера ходили. Але марно. Управління освіти має беззаперечні факти. Правда, Роман Миколаїв відверто не каже, про які порушення йде мова.  Наводить лише деякі приклади:

- Існують факти професійної невідповідності. Наприклад, по 6 школі. Ми досі не можемо оплатити ремонт фасаду, оскільки не був вчасно зроблений акт виконаних прихованих робіт. А це 138 тисяч гривень. І вже рік ми маємо проблеми з підрядником, який вимагає від нас кошти.  

Звільнення багатьох керівників навчальних закладів Хмельницького – лише початок. В управлінні освіти мають компромат на багатьох. Ці заяви від батьків  ще треба перевірити. 

Відверто про факти корупції в управлінні освіти не заявляють. А головними ініціаторами перевірок у школах називають саме батьків. Адже вони в першу чергу можуть побачити неправомірні дії керівництва. Роман Миколаїв каже, що батьки часто жаліються в телефонному режимі, пишуть у Фейсбуці. Але за руку нікого не спіймали. 

- Більшість батьків не впевнені в тому, що щось зміниться навіть після суду, - каже начальник управління. 

«Наш директор –  відповідальна людина»

Шквал обурення і критики посипався від вчительського колективу НВК№4. До таких змін в школі не були готові. Ще вчора вони збирали підписи, збиралися йти до керівників області. А вже сьогодні, 19 липня, їх поставили перед фактом. Тепер вони мають зустріти нового керівника.

- Людині дають звання «Директора року», його портрет висить на дошці пошани міста, а потім від нього відхрещуються. Вони ж самі йому дали нагороду. Для чого все перекреслювати, - обурюється вчитель початкових класів Олена Дунець. 

- Контракт просто не продовжили директору і все. Вчителів ніяк про це не повідомили. Ми самі дізнавались про це по телефону один від одного. Хтось комусь сказав і так передавали. Половина вчителів може взагалі не знає, - говорить про звільнення Андрія Онуфрійчука  заступник директора початкових класів НВК №4 Тетяна Марінюк.

Вчителі досі не можуть оговтатись від такої звістки. Про вже екс-директора можуть говорити годинами. Андрій Онуфрійчук на посаді директора працює вже сьомий рік. Його колеги  кажуть, недоліків в роботі керівника не було.  

Сипали звинуваченнями  

Не так давно в школу почали надходити дзвінки з різними скаргами. Усі - анонімні. І, як вважають вчителі, безпідставні. «Добровільні» батьківські внески, збір коштів на шкільну форму. Таких звернень було чимало. Директора Андрія Онуфрійчука почали звинувачувати у корупції.

- Таке враження, ніби ці скарги хтось надумав, раз вони анонімні і без доказів. Казали, що ми вимагаємо у батьків купувати форму, збираємо гроші на перший клас. Стосувались скарги і нових парт та підручників, - розповідає заступник директора початкових класів Тетяна Марінюк. 

При роботі, але без статусу 

В дитячих садочках схожа ситуація.  Питань до завідуючих не менше, чим до директорів. Бо яку маму не спитай, вона достеменно не може сказати, на що саме у садочку пішли її гроші. Але не кожна наважиться сказати про це вголос, на батьківських зборах. Кадровими змінами проблему безупинних поборів у навчальних закладах хочуть вирішити.  Тепер вже нові керівники боятимуться натякати вихователям, що треба зібрати «благодійні внески». ДНЗ № 11, ДНЗ№ 18, ДНЗ№56, які вже мають нових завідуючих, будуть «під прицілом».

Усіх, в кого закінчився контракт, в управлінні освіти обіцяють працевлаштувати. Можливо, навіть у тих самих навчальних закладах. Але матеріальної відповідальності ці посади не передбачають. Так, наприклад, завідуючій дитячого садочку №50 запропонували стати методистом. 

 - З першого вересня ми очікуємо, що припиняться побори в садочках, - каже Роман Миколаїв. -  Чому  прийняли таке рішення по деяким завідуючим? А тому  що на момент мого призначення, ми зустрічалися з керівниками шкіл і садочків, довели всім, що в нас є свої принципи роботи. Попередили, що треба припиняти збирати з батьків на віконні блоки, на миючі засоби, якщо на ці речі ми гроші даємо.  

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (59)
  • Анонім

    а чому поновили контракт з пенсіонеркою ДНЗ №47, на рахунок гімназцї №1- реально алкаша слід забирати поки він повністю не занапастив  заклад і зауча в догонку
  • Анонім

    Проверьте директрису 17-го лицея! Цего стоят одни только "письма счастья",раздаваемых родителям в 2012 от имени школы "помочь школе "кто чем может"! Не отказывали, несли  по 1000 грн., кто как, кто в конвертах, кто в руке по-простому.прямо директору либо через классных руководителей! Эта "добровольная помощь" никак не документировалась!
  • Анонім

    Дуже шкода що звільнили Андрія Михайловича людину яка дійсно була на своєму місці та багато зробила для школи звільняють професіоналів а делітанти залишаються та й поборів в школі не було на відміну від інших шкіл директорів яких вже давно потрібно звільнити та на диво про них мова не йде
  • Анонім

    Як би моськи не гавкали, а караван iде! Мудрiсть вiкiв . Так що не заважайте пану Роману робити таку потрiбну, хай i невдячну справу. I до iнших нахаб-хабарюг добереться. Сподiваюсь вже скоро.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки Від читача 16:54 У Хмельницькому відбувся ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію 12:27 Чим закінчуються виклики про замінування: підбірка судових справ на Хмельниччині 11:33 Тричі за рік їздив за кермом нетверезим. Як покарали водія з Нетішина 10:58 9 років тому на Грушевського згоріла «Цукерня» (ВІДЕО) play_circle_filled photo_camera 10:19 Видворили молдованина, який нелегально перебував на Хмельниччині 09:26 Від початку квітня рибоохоронний патруль виявив на Хмельниччині 56 порушень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up