Коли варто віддавати дитину в школу: поради експерта і думки хмельницьких батьків

Коли варто віддавати дитину в школу: поради експерта і думки хмельницьких батьків
paginec.rv.ua
  • У п’ять, шість чи навіть сім років? 
  • Як тільки дитина досягає певного віку, її відпускають за шкільну парту.
  • Як перевірити малечу на готовність до навчання, розповіла дитячий психолог з Хмельницького.

Проблема готовності дитини до школи часто-густо викликає серед батьків купу запитань. Напередодні в одній із груп у Facebook стосовно цього розгорнули справжні баталії. “Не забирайте у дитини безтурботне дитинство” - коментували схвильовані матусі один із дописів. Кожна з них висловлювала власну думку та роз’яснювала її на прикладі своєї дитини. 

В Україні початковий рівень освіти вважається другим, після дошкільного. Триває він 4 роки. У законі “Про освіту” вказано, що “початкова освіта здобувається, як правило, з шести років. Діти, яким на початок навчального року виповнилося сім років, повинні розпочинати здобуття початкової освіти цього ж навчального року”. А як бути з емоційним, психологічним та фізіологічним станом дитини? Адже ці процеси розвитку відбуваються індивідуально. 

Відео дня

В скільки років дитині вперше сісти за шкільну парту, в кожній сім’ї визначають по-різному. Іноді при цьому враховують думку дитини, а іноді - керуються виключно власними переконаннями. Часто вагання у батьків викликають кілька місяців, яких бракує малечі до досягнення певного віку. Така ж ситуація склалася із віком молодшої доньки хмельничанки Ірини. Проте жінка точно знає, коли її дитина сяде за шкільну парту.

Думки хмельницьких матусь

Ірина має двох доньок. Поки молодша підростає, матуся вже “прикинула”, коли її відправляти до школи. На той момент донечці буде 5 років і 10 місяців. Ірина переконана, що для навчання цього віку недостатньо. Тож жінка каже, до школи мала піде пізніше. Бо на прикладі старшої доньки знає, дітлахам ліпше починати навчання в 6 років. 

А хмельничанка Ольга переконана, що навчання дітям варто починати не пізніше, ніж в 6 років. Тож жінка підтримує саме цей вік обома руками “за”. Мовляв, нині програма в школах не є важкою для першачків. 

На изображении может находиться: 2 человека, в том числе Olga Yalovenko, люди улыбаются, ребенок

Що каже дитячий психолог

Тим часом дитячий психолог з Хмельницького Інна Грош каже, що зважати варто на емоційний, фізіологічний та психологічний стан дитини. Адже важливо, щоб малеча була готовою до початку шкільного життя. Загалом, психолог називає оптимальним віком для навчання 6-7 років. Та це не означає, що навчанню “зась” у 5-річному віці. Адже перевірити свою дитину на готовність до статусу “учень” можна за допомогою двох простих тестів. Провести їх можна вдома, витративши на це кілька хвилин.

Перший тест носить назву Філіпінський. Він допоможе визначити один із показників шкільної зрілості – фізіологічну готовність до навчання в школі. Тест показує ступінь розвитку скелету, рівень дозрівання нервової системи, здатність головного мозку сприймати й обробляти інформацію. Відтак, дитина має доторкнутися правою рукою до лівого вуха, провівши руку над головою. Якщо зробити це не виходить - малеча до школи не готова. 

За словами Інни Грош, за допомогою наступного тесту можна перевірити психологічний стан дитини. Дорослі пропонують малечі уявити, що вона підіймає дуже важке відро. Поки майбутній учень це робить, варто поставити запитання: “хто винен в тому, що ти не можеш його підняти?” Саме відповідь є ключем до тесту. Якщо дитина каже, що в усьому винне відро - це свідчить про неготовність до навчання. Дитячий психолог пояснює це тим, що відповідь несе в собі перекладання відповідальності. 

Щодо емоційного стану, тут кожні батьки мають уважно слідкувати за своїм чадом. Бо перевірити його звичайнісіньким тестом значно складніше. 

  • Варто уважно придивлятися до своєї дитини. Бо при недостатньому емоційному розвитку дитина не розуміє що з нею відбувається, що їй потрібно і що на неї очікує. У такому випадку краще зачекати якийсь час і віддати її до школи трішки пізніше - пояснює Інна Грош. 

На початку процесу навчання дитячий психолог радить не перевантажувати дитину. Для її комфортного самопочуття краще на якийсь час залишити всі додаткові навантаження. Мова йде про різноманітні гуртки. Таким чином вдасться уникнути перевтоми та виснаження нервової системи. У результаті, першокласник отримає цілковите зосередження та внутрішній спокій. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрій Петрович

    Таке враження, що цим мамашам немає більше часу щоб проводити зі своєю малечею, і нічим зайнятися, що тільки сидять у фбуках і хвастограмі і строчать, повчають, коментують....

    Є такі мамані, які тільки і чекають слушного часу, щоб сплавити дитину в школу чимраніше, щоб похвацькатися меседжами, шехтегами, фото і селфі.

    А сплавивши, хибно думають що школа має займатися навчанням, вихованням, розвитком їх дітей.. А участь батьків тут вже не потрібна. Є такі, що активно залучають дідусів або бабусь, або обох одночасно, щоб допомагали щодня, бо батькам дуже важко, немає часу, сил,  бажання та відповідальності. Про що потім будуть дуже шкодувати, що не приділяли власним дітям належної уваги, турботи, піклування, тепла та любові.
  • Анонім

    Нащо ті експерти. Дитину треба віддавати чим пізніше, щоб бути готовою морально і фізично протистояти педагогам переважна більшість яких ненавидять дітей і їх батьків. Їм у концтаборах працювати. Такі українські реалії.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up