“Не знаю, як все встигати”: хмельницькі батьки про дистанційне навчання під час карантину

“Не знаю, як все встигати”: хмельницькі батьки про дистанційне навчання під час карантину
  • Через карантин шкільне навчання перейшло у дистанційний режим.
  • Діти по 5-6 годин в день проводять біля моніторів.
  • Завдання отримують у Viber-групах, а спілкуються через Zoom. 
  • Що про все це думають батьки?

Весна 2020 внесла корективи у навчальний процес школярів. Через карантин діти змушені були залишити шкільні парти та засісти за навчання вдома. В міністерстві освіти рекомендували вчителям організувати освітній процес за допомогою мережі інтернет. Однак включитися в роботу вийшло не у всіх. В когось були проблеми зі зв’язком, не вистачало необхідного обладнання чи ІТ-навичок у вчителів. 

 Аби "підстрахувати" освітній процес, у міністерстві вирішили додатково транслювати уроки по телебаченню. Відповідно, з 6 квітня, стартувала Всеукраїнська школа онлайн”. Розрахована вона на учнів середньої та старшої школи, тобто з 5 класу. Для молодших школярів уроки продовжують проводити за допомогою інтернету. Матеріал викладають через програму відеозв’язку Zoom, а завдання учні отримують через Viber. 

Тож тепер в навчальному процесі онлайн задіяні і вчителі, і учні, і батьки. Останнім, до речі, зовсім не солодко. Адже, частина з них сама працює дистанційно, в когось на руках немовля, яке за комп’ютер, навряд чи, посадиш, а хтось багатодітна мама і їй просто не вистачає окремої техніки для кожного учня. 

Відео дня

Як  батьки справляються у таких ситуаціях? Враженнями від дистанційного навчання своїх дітей вони поділилися з журналістами vsim.ua.

 “Син уже плаче за школою”

Олена Зализко, мама двох дітей

  • Маю двох дітей. Молодша Марта закінчує садочок, старший Вадим ходить в 6 клас. Спочатку процес навчання у нас відбувався у Viber. Вчителька скидала фото завдань на листочку і дитина мала їх виконати. Жодних пояснень не було. Виходило, що ти маєш нічого не робити, лише сидіти весь час поруч, контролювати і пояснювати. А тут, мало того, що всі вдома, так ще на кухні потрібно готувати. То перше зварила, то щось спекла, помила посуд і знов біжиш до уроків. Оцінок нам поки не ставили. За весь час була одна оцінка по українській літературі. Вчителька задала прочитати текст, а потім у Viber ставила їм питання по ньому і учні відповідали. Уроки по телевізору результату не дають. Він дивиться, але це односторонній зв’язок. Послухав і забув. Якщо щось незрозуміло, то запитати немає в кого. Зараз нам по всіх предметах скинули завдання на Google диск. Я подивилася, їх там мільйон. Це просто жах, дитина втомлюється. А мені, щоб все перевірити - треба не відходити від нього. А ще ж треба щось робити із Мартою, бо вона має йти в інтелект клас і треба готуватися. Чоловік йде на роботу на дві доби, треба йому їсти готувати, сама також дистанційно доробляю кілька проектів. Чесно, дуже виснажена. А син уже плаче за школою, - розповідає Олена. 

 “Через Viber - то не навчання”

Олена Буяновська, мама трьох дітей

  • Нас перевели з завдань у Viber на платформу клас-рум і все стало на свої місця. Там є завдання з різних предметів на кожний день і строки здачі. Під кожним завданням є чат онлайн з вчителем. Можна задати всі питання і отримати роз'яснення від вчителя. А тільки потім виконувати завдання. При чому завдання так побудовані, що спочатку роблять конспект в зошиті, або доповідь, а потім - практичні завдання на закріплення. Оцінка, як каже вчителька, буде виставлятись після карантину. Також дають контрольні тести, на виконання 20 хвилин. Тільки в зазначений попередньо час. Якщо у когось не виходить саме тоді - переносять індивідуально. Тест в онлайн режимі. І після тесту видно кількість правильних відповідей. Теж зручно.  Єдине, математику перенесли на сайт “ГІОС”. Досі з нею не розібралась. Кажуть, що безкоштовно, але я не знайшла як в де знайти те безкоштовне. батьки з нашого класу теж далеко не всі розібрались. Тому математику ми не вивчаємо. А ще, уроки там, на цьому сайті веде якийсь суслик і це для 8 класу. Зовсім не серйозний підхід до вивчення предмету. Тому алгебра і геометрія у нас в підвішеному стані. Здебільшого, поки не погано, але в школу ходити краще. А от з Viber взагалі була катастрофа. В нас 8 клас, тому нам не настільки важко, як молодшим класам. Мені говорила знайома, мама чотирикласниці, що в них взагалі катастрофа. Мають бути тестування в кінці року, тому все серйозно. Матеріалу багато, ніхто не пояснює. Тільки завдання у Viber. Дитині важко зрозуміти матеріал. І я так розумію, що така ситуація у багатьох. Через Viber - то не навчання, - каже Олена.

 “Хотілося б менших навантажень”

Олеся Постригань, мама двох дітей

  • Уроки по телевізору дочка дивилася один день і більше не захотіла. Наче не тему пояснюють, а концерт з артистами дивиться. Краще якось вже в інтернеті усно вчити пробувати. Моя дитина вчиться на 10-11 балів. Самостійно, у 8 класі, вивчити нову тему без пояснення вчителя на таку ж оцінку важко. В результаті оцінки будуть погіршуватися. Всі завдання ми отримуємо на електронку і здаємо також в електронному вигляді. Із сином взагалі мозок кипить в 3 класі. Там все у Viber і це жах. До того ж, хотілось би, щоб діти отримували менше навантаження. Бо більшість часу сидять в комп'ютері та в телефоні і не відвідують вулицю. Звідси починаються головні болі і сідає зір. Крім того, у весняний період, ще й не вистачає вітамінів, тому дітям важко справлятись з такими шкільними програмами, - каже Олеся. 

 “Це займає весь мій вільний час” 

 Наталя Паламарчук, мама двох дітей

  •  В мене два школярі, 1 і 4 клас. Домашні завдання в день займають 5-6 годин мого часу. Завдань багато, потрібно пояснювати дітям нові теми. Все було б добре, якби не потрібно було нічого робити вдома. Але ж потрібно, ще й готувати їсти, прибирати, прати одяг. Дуже складно, це займає весь мій вільний час. Роботу по дому виконую вночі, - пояснює Наталія. 

"Діти практично не відпочивають"

 Наталія, мама 9-класниці

 “Де взяти скільки техніки”

 Галина Левицька, мама 4 дітей

 Деякі хмельничани навпаки, цілком задоволені дистанційним процесом навчання. Кажуть, що для них він лише в радість, бо мають гарних вчителів, які зуміли правильно організувати навчальний процес.

 “Оцінила працю вчителів”

Аліна Дімідова, мама трьох дітей

А от хмельничанка Аліна Дімідова зазначає, що за час карантину по-новому поглянула на роботу вчителів і усвідомили, яка в них нелегка праця. 

  • Наше навчання проходить в Google-Клас. Приблизно о 8:30 скидають завдання та пояснення, тобто відео уроки. Є терміни в які син має здати роботи (фотографує і скидає). Якщо щось не зрозуміло вчитель створив группу для дітей, де можуть запитати що не зрозуміло, також можна зателефонувати. Є самостійні, які оцінюються також. Якщо щось не правильно виконано, вчитель звертає увагу на цю вправу чи приклад, а ми виправляємо. Є відео з фізкультурою. Нам дуже подобається формат подачі- сучасний та різноманітний. Звичайно великий мінус - це те, що ми відволікаємо дитину від процесу навчання. Я маю ще меншу донечку і тут без галасу ніяк. Приємно, що вихователі потурбувались за їх розвиток теж. У Viber дають відео для розвитку, завжди цікавляться як дітки. Я була задоволена і раніше роботою вчителя і вихователів, але наразі більш усвідомлюю наскільки це важка праця. Дуже вдячна нашим вчителям, - зазначила Аліна. 

 Друзі, а ви задоволені дистанційним навчанням Ваших дітей?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (33)
  • Larisa Grubiyan

    В таких умовах навчання повинні бути уроки онлайн, діти повинні бачити вчителя, як на справжньому уроці....Оскільки діти проводити уроки онлайн, завдання повинні опрацьовуватись на уроках але не завантажувати  дітей ще й після цього, принаймні в початковій школі. Звісно це вимагає багато підготовки з боку вчителя, підготувати кожен такий урок, але це працює.
  • Елена Ковальская

    Не задоволена. Частина викладачів підійшла до цього відповідально, решта , на жаль, без всяких пояснень скидають параграф і діти самі мають опрацювати.
    Хочу наголосити, що за всю історію навчального процесу, це вперше діти навчаються по такій схемі!
    Навчальний процес показав наскільки наша система освіти не готова, не відпрацьована і на скільки непомірні навантаження на дітей.
    Батьки не вчителі, не у всіх предметах розбираються.
    А тести за 20 хв та відповісти на 20 питань( при чому не з легких предметів!!!) просто обурюють!!!
    Вихідних немає!! Задають ніби на 2 роки вперед!!
    Історія як один з головних предметів взагалі не викладається!! Читай підручник і опрацьовуй!! Думки викладача немає, немає посилань на інші джерела. Як хочеш так проекти і роби.
    Думаю більшість батьків теж не в захваті від навчальної програми, яка на сьогодні є надзвичайно складною!  Я розумію що навчатись потрібно, можливо в майбутньому таке дистанційне навчання стане популярним і більш досконалим ніж зараз, але шкільна програма без особистої участі викладача дається важко. Саме викладач акцентує увагу на найбільш важливих аспектах свого предмету, а не дитина.

    Анонім reply Елена Ковальская

    Для дистанційної форми треба чітко виділяти головне і над ним працювати. Для звичайної форми не мішало також скоротити оаза в три непотрібний матеріал, як убуло у радянській школі.
  • Анонім

    І це пройде. Головне, щоб читати вміли і додавати і віднімати. Більше українцям не треба. Адольф це знав це майже сто років тому.
  • Світлана Мізерна

    Знаєте,як наші діти сиділи раніше невилазно з телефонами,то нас все влаштовувало.А тепер починаємо возмущатися,та вони можуть матеріал в підручнику опрацювати,в зошиті записати,то що вони 5-6годин щодня в телефоні роблять?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up