Пенсіонери не пускають? Чому у хмельницьких школах бракує молодих кадрів

Пенсіонери не пускають? Чому у хмельницьких школах бракує молодих кадрів
Фото ілюстративне
  • У Хмельницьких школах працює 1679 вчителів.
  • Молоді менше, а от після 60 років йти з роботи не поспішають. 
  • Особливо за місце тримаються жінки-пенсіонери.

Випускник філфаку чи фізмату - бариста або офіціант… Така зміна професії після завершення педагогічного ВУЗу вже нікого не дивує. Обов’язкове відпрацювання  скасували ще у 2015 році. Відтак, йти у школу новоспечені вчителі не поспішають. 

Зарплата маленька, а от роботи, нервів та психологічного навантаження - понад норму. Хто ж працює у хмельницьких школах, якщо молодь туди ні ногою?

Виявляється, більшість хмельницьких учителів закінчили ВУЗи близько 20 років тому. Вони час від часу проходять переатестації та курси підвищення кваліфікації. Є і пенсіонери. З роботи останні йти не поспішають. Адже, як бонус від держави можуть отримувати одночасно і пенсію, і заробітну плату. 

Відео дня

Таких у міських закладах середньої освіти 286. З них 210 - жінки. Зайнятість у кожного різна. Більшість працює повний робочий день. Переважно це вчителі української та англійської мов, математики та трудового навчання. 

А ось із молоддю проблема. В школу їх і калачем не заманиш. Ще 5 років тому випускників ВУЗів доводилося ставити в кадровий резерв або відправляти по сільських школах. Роботи на всіх не вистачало. Тепер робота є, а працювати немає кому. Наразі у міських школах лише 155 вчителів, які не досягли 30-річного віку. 

“Браку кадрів практично  немає”

Працюють у школах і за сумісництвом. Адже невеликий брак кадрів відчувається серед фізиків та інформатиків. На ці професії просто не вчаться, кажуть у департаменті, або ж з відповідним дипломом йдуть працювати у сферу IT, де зарплата в рази вища. Не хочуть до школи йти і вихователі, їхні асистенти та фахівці з інклюзії. 

Є у в департаменті і кадровий резерв. За словами Світлани Губай, він незначний і складається переважно з учителів із досвідом. 

Підсумовуючи, виходить, що пенсіонери не лише не відбирають посади у молодих, а, так би мовити, закривають собою щілини. При цьому, за даними офіційного сайту Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, наразі в закладі навчається близько 2,5 тисяч студентів. Щорічно її стіни залишають сотні кваліфікованих молодих кадрів. 

Друзі, як гадаєте, таке кадрове наповнення хмельницьких шкіл впливає на якість освіти? Чи можуть, на вашу думку, вчителі “радянської закалки” підготувати сучасного школяра? Своїми думками діляться у коментарях. 

Читайте також: “20% за престижність”: за що платять зарплату вчителям у Хмельницькому

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Тарас Буділін

    Я з дружиною переїжджаємо в місто, а от чи знайдемо роботу вчителями англійської мови не знаємо!
  • Тетяна Юзвишина

    Так, мабуть, що не пускають. В 70 років вчительці ще потрібно працювати???? Самій вже важко і діти мучаться. А нашому департаменту все рівно. Бо блат він все рішає.
  • валерія

    Шо ? Коментар перечитується і не публікується?
    Якшо куб газа в 2010 році був за тарифом до 2500 м³ в рік 0,7254, а курс долара 8, то в 2019 році курс долара 24, значить ціна за куб газа повинен бути 0,7254*3= 2,17
    Відповідно і за опалення ми хмельничани повині платити менше, а не 200, 450, 350 грн за два дні опалення , та чи не так ???
    Та за кого ми плотимо, може за себе і за льготчиків 3000 000 шт .
    що переселилися з села, чи за субсидіантів з дітьми, чи за дерслужбовців з 65 000пенсії в місяць ?????, чи за пенсіонерів-судів з 200 000 грн пенсії в місяць, аж за ДЕСЯТЬ РОКІВ!! трудового стажу?????

    А пенсіонери-вчителі, нам здається, на пенсії ,відробляють свої доплати за понаднормові, за перевищення учнів у класі. при нормі 2-4 штуки, чи максимум 15 штук, дітей у класі аж 35-42 шт.
  • валерія

    Якшо куб газа в 2010 році був за тарифом до 2500 м³ в рік 0,7254, а курс долара 8, то в 2019 році курс долара 24, значить  ціна за куб газа повинен бути 0,7254*3= 2,17 Відповідно і за опалення ми хмельничани повині платити менше, а не 200, 450, 350 грн за два дні опалення , та чи не так ???
    Та за кого ми плотимо, може за себе і за льготчиків 3000 000 шт . що переселилися з села, чи за субсидіантів з дітьми, чи за дерслужбовців з 65 000пенсії в місяць ?????, чи за пенсіонерів-судів з 200 000 грн пенсії в місяць, аж за ДЕСЯТЬ РОКІВ!! трудового стажу?????

    А пенсіонери-вчителі, нам здається, на пенсії ,відробляють свої доплати за понаднормові, за перевищення учнів у класі. при нормі 2-4 штуки, чи максимум 15 штук, дітей у класі аж 35-42 шт.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up