Подарунки до Дня вчителя: думки хмельницьких матусь і пояснення адвоката

Подарунки до Дня вчителя: думки хмельницьких матусь і пояснення адвоката
Фото ілюстративне з nastroenie.tv
  • 7 жовтня в Україні традиційно святкують День учителя. Батьки з дітьми починають вітати педагогів ще з п’ятниці.
  • Хмельницькі матусі розповіли журналістам vsim.ua, чи варто дарувати щось вчителям.
  • Запитали і думку адвоката, чи рахується подарунок хабарем.

Кожного року в першу неділю жовтня традиційно відзначають День учителя. Дітлахи разом з батьками ще з п’ятниці починають вітати класних керівників та улюблених педагогів. Зазвичай малеча дарує яскраві малюнки, листівки, зроблені власноруч або ж просто щирі обійми та теплі слова. А ось у старших класах купують квіти, цукерки, сувеніри. Трапляється й таке, що батьки вирішують подарувати вчителю і зовсім дорогий подарунок - чи то золотий ланцюжок, чи ноутбук.

Журналісти vsim.ua запитали у хмельницьких матусь, яким має бути подарунок вчителю та чи варто взагалі щось дарувати. А адвокат розповів, який презент можна вважати хабарем.

Що думають хмельницькі матусі

“Вчителю той подарунок зовсім неважливий”

Відео дня
  • Елла Кравцова, мама двох дітей

- Як на мене, вчителю той подарунок зовсім не важливий, точніше, що подарують. Головне, це увага. Купіть від класу коробку цукерок чи орхідею якусь гарну чи рамку для фото з написом ”Найкращому класному керівникові”. Не потрібно тих дорогих подарунків, то і для вчителя незручно і для батьків накладно. А ще потім набіжать зрадофіли і кричатимуть, ніби вчитель найбільший хабарник і корупціонер.

 

 

“Подарунок повинен бути від чистого серця”

Яна Миколенко, молода матуся

 

- Я вважаю, будь-який подарунок повинен бути від чистого серця, а якщо ні - не даруйте краще нічого! Я до декрету два роки працювала в школі, мене діти вітали з усіма святами, дарували квіти або ж просто листівку чи на словах, і ніхто й разу не подумав, що то був хабар. Я так само вітала дітей з днем народження, Новим роком. Діти подарували подарунок - я їм купувала цукерки. Я вже майже три роки не працюю в тій школі, але до сих пір спілкуюсь зі своїми дітьми! Я впевнена, що те, що батьки говорять при дітях, діти відкрито репрезентують вчителям. То знаєте, коли приходиш на урок, а тобі заявляють "Чого ви прийшли і гавкаєте?", то ніяких подарунків не хочеться і навіть прості вітання не сприймаються.

“Навіщо дарувати учителю дорогі подарунки, якщо це їхня робота”

Надія Запорожець, мама трьох дітей

 

- Смішно, але це так... Навіщо дарувати учителю дорогі подарунки, якщо це їхня робота і потім через це у них виникають проблеми. Ми самі винні в хабарях не лише вчителям, а й іншим працівникам. Моя думка, що потрібно щось дарувати, але на клас. Тоді і вчителю приємно, і клас красивий. Хто примушує дарувати дорогі подарунки? Вчителю дарують квіти і все. На даний час вчителям підняли зарплати. Ніякий вчитель не захоче ризикувати своєю роботою і репутацією заради тієї тисячі чи двох. Ми самі винні і придумуємо різні подарунки, щоб підлизатися до вчителя. Щоб зробити приємно і по закону, то потрібно ходити на збори, робити уроки, виховувати добре дитину. Можливо, дійсно є такі вчителі, які вимагають, але я таких не бачила. У мене 3 школярі, і у нас у школі ніяких подарунків для вчителів не має. Якщо ми вирішуємо класом, що хочемо щось подарувати, то даруємо щось на клас, а особисто вчителю - квіти.

“Заборонили дарувати подарунки в школі”

Інна Бондарук, мама шестирічної дівчинки

- Наскільки я знаю, заборонили дарувати подарунки в школі. Я особисто не проти того, щоб дитина висловила свою повагу до вчителя квітами чи цукерками, але це не мають бути дорогі презенти. Бо я чула, що в деяких школах дарують золоті браслети, то такими темпами скоро авто почнуть дарувати. А ще я думаю, що самому вчителю незручно брати в дитини щось дороге, це ніби зобов’язує.

Що каже адвокат

“Немає чіткої межі між подарунком і хабарем”

Олег Савінський, адвокат адвокатської контори “Місяць і партнери”

- Різниця між подарунком і “хабарем” - неправомірною вигодою, полягає у меті передачі майна. Якщо говорити про статтю 368 ККУ, то там теж не встановлено мінімального розміру, є лише кваліфікація “великий розмір”, “особливо великий розмір”. Межа між хабарем і подарунком розрізняється не за сумою,  а за намірами з якими цей подарунок дарується. Якщо дарувальник не має на меті отримати якусь вигоду за свій презент, то це не вважається хабарем, незалежно від його вартості. Забороняється приймати подарунки від підлеглої особи, що стосується відносин вчитель-учень, то тут немає підлеглості, мова йде про освітні послуги. Учень може подарувати вчителю щось на свій розсуд, і це в жодному разі не буде хабарем, якщо за цей подарунок він не вимагатиме від вчителя, до прикладу, гарних оцінок. Забороняється приймати подарунок лише, коли передача відбувається у форму завуальованого хабара. Типу: “Я Вам дарую, а Ви потім мені - атестат з відзнакою”. Фактично, якщо учень дарує подарунок просто до Дня вчителя - це просто подарунок. Не потрібно перетворювати все у корупційні схеми. Дитяче вітання - це, перш за все, подяка та шана до вчителя.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Наталія Піонтковська

    За вашу роботу вам дають подарунки? Негативно.  Це підлабузництво

    Vitaliy reply Наталія Піонтковська

    в більшій мірі це так. квіти - це подяка без матеріального підтексту - завтра завянуть і від них залишиться лише спогад.
  • Світлана Власишина

    Та скільки вже можна за ті подарунки? Подарунок робиться, або від душі,  або ніякий. P.S. Я не педагог і не медик.
  • Танечка Москальчук

    Учителям дариш цветы от всей души,а они их в мусорку как на первое сентября,лучше конфеты хоть сьедят.
  • Oksana Stahova

    Тоді всім працівникам торгівлі -конверт та квіти,робота теж нервова! Можно довго перераховувати кому треба.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up