Понюхати зіпсований обід і почути голос сміття можна у новому просторі за 3 мільйони

Понюхати зіпсований обід і почути голос сміття можна у новому просторі за 3 мільйони
  • “Гуфі-центр” - таку назву має навчальний простір для дітей, який відкрили у Хмельницькому.
  • Там є п’ять залів, у яких навчатимуть хмельницьких школярів поводитися з відходами.
  • У деяких із них можна відчути смердючі запахи й наткнутися на розкидане сміття. 
  • Розповідаємо, що і як там влаштовано. 

Перший в Україні навчальний центр поводження з відходами - такий з’явився у Хмельницькому, на вулиці Марка Кропивницького, 6А. Його назва “Гуфі-центр”. Простір створили для вихованців навчальних закладів міста й області. Там є десятки експонатів, на які можна не лише дивитися, а й торкатися, навчатися, гратися і навіть нюхати. Останнє стосується запахів сміттєзвалища,  зіпсованого обіду, листя, що палає, та іншого. І це далеко не всі “фішки” Гуфі-центру, що мають на меті донести до дітей важливість правильного поводження з відходами. 

“Гуфі-центр” створили за бюджетні кошти. Він обійшовся в понад 3 мільйони гривень. Сьогодні, 29 вересня, простір презентували. Тож журналістка vsim.ua побувала всередині й дізналася, що і як там влаштовано. 

Нет описания.

Відео дня

“Відчуйте, як пахне зіпсований обід”

“Сміття в довкіллі починається зі сміття в голові”, - такий напис зустрічає відвідувачів “Гуфі-центру”. Розміщений він на сходах, які ведуть на другий поверх. Саме там розташовано п’ять залів, у яких є десятки цікавих експонатів. Працівники пропонують залишити верхній одяг в гардеробі й запрошують на екскурсію. 

Перша зала називається медійна. Там величезний екран і місця для відвідувачів. Їх є близько 30. Кажуть, у разі більшої кількості гостей можуть доставити додаткові. Якщо коротко - то тут працівники центру розповідають загальні речі про сміття. Про це ще й пропонують переглянути короткометражний фільм. Втім ми обираємо познайомитися з іншими залами. Туди й рухаємося далі. 

Всі кімнати одна від одної відділені сірими завісками. За однією із них заховалася “Зала сміттєвого жаху”. Так її тут називають. Працівники “Гуфі-центру” в цих стінах говорять про вплив відходів на довкілля. Та більшу увагу тут привертає не це. Впадає в око стакан з-під кави, поліетиленовий пакет, обгортка з печива та інше сміття, яке тут просто валяється на підлозі.  Що, до речі, не випадково. Адже поряд із ним облаштований сміттєпровід. Такий є у багатоповерхівках міста. Кидаючи в нього все те, що лежить на підлозі, сміттєпровід починає розмовляти. Він причмокує, а потім каже: “Смачно”. Позаду цього експонату облаштоване вічко. Зазирнувши, можна стати свідком, як відходи спускаються по сміттєпроводу. 

Запахи відходів - таке пропонують понюхати тим, хто не дуже вразливий. Оскільки всі вони є, м’яко кажучи, не дуже й то приємними. “Обережно! Через кілька десятиліть так може пахнути планета”, - написано тут. А працівники кажуть: “Відчуйте, як пахне зіпсований обід”.

Нет описания.

Отож можна відчути шість ароматів, серед яких: запах сміттєзвалища, запліснявілий сніданок із шампуневою пінкою, шкільна піца зі скошеною травою, зіпсований обід зі смаком пакетика, листя, що палає, та їжа собаки Гуфі на п’ятий день. Все це - у вигляді рідини. 

У цьому ж залі розміщені стенди, на яких детально описано про вплив відходів на довкілля, є дані по їхнім видам, а також про сміттєзвалища та полігони. Всі написи доповнені різними предметами, що розташовані в хаотичному порядку. Скажімо, зламаний системний блок комп’ютера, гумове взуття, пляшка з-під води чи автомобільна шина. “Сміття майже все потрапляє на сміттєзвалища і тільки заважає нам”, - кажуть в центрі. 

На стіні в цій кімнаті висить телевізор. На екрані - фільм про країни світу, де є проблеми із забрудненням. Кінострічку залишаємо на потім, адже попереду ще три зали. 

Сміття, яке говорить і “баскетбольне прибирання”

Потрапити в наступну кімнату можна через шафу. На ній написано: “У цій шафі живе найбільший забруднювач планети”. Всередині по обидва боки висять дзеркала. У відбитті кожен може побачити забруднювача землі, тобто себе. Ну або камеру свого смартфона, якщо робити там селфі. 

Нет описания.

Залишивши шафу, потрапляєш в кімнату під назвою “Розумне поводження з відходами”. Там розповідають, як потрібно сортувати сміття, здавати його на перероблення й поводитися з небезпечними відходами. А також вчать розрізняти маркування на різних видах відходів. Та замість нудних лекцій, тут можна познайомитися зі всім самому. 

Почнемо з того, що тут є “баскетбол-прибирання”. Для цього розміщений газон із відходами. А також є кошики, схожі на баскетбольні стійки. Такі знаходяться по обидва боки штучного покриття. Зіграти в таке прибирання можна цілою командою. А рахунок вести на спеціальному електронному екрані, що біля газону. 

Як довго розкладається сміття? Ніхто краще про це не розкаже, як саме сміття. І це не жарт. Бо на одному зі стендів розміщені різні його види. Біля кожного - телефонна слухавка, піднявши яку можна почути голос батарейки чи пляшки з-під води. Остання висловила журналістці своє вдоволення, про її тривалий термін розкладання.

Нет описания.

Дізнатися, як поводяться зі сміттям в різних країнах можна за допомогою спеціальних моніторів і навушників. Таких є чотири. Ну а тим, кому не цікаво слухати, можна познайомитися із наочним прикладом того, у що може перетворитися перероблене сміття. Для цього в кімнаті розмістили наступні предмети: канцелярію, що зроблена з паперу, склянки з врятованого скла, багаторазові бахіли зі зламаних парасольок або пенал із банера фестивалю. 

Ще одними експонатами, що привертають увагу, є лавка та полиці, які виготовлені зі звичайних пластикових кришечок. Побачене таки дійсно змушує замислитися про те, як важливо вміти поводитися із відходами. 

Також в цій залі представлена низка предметів, які є “дружними” до довкілля, тобто екологічно чистими. Це речі для напоїв, пікніку, шопінгу або для особистої гігієни.

“Годування” рослин відходами

Наступна зала “рясніє” рослинами. І це не випадково. Бо ця кімната для компостування. Тобто для перетворення органічних відходів у добриво. Саме цим тут і пропонують зайнятися. Ну а потім - власноруч підживити рослини.

Як виглядає сміттєпереробний комплекс - можна дізнатися із наступної і останньої зали в “Гуфі-центрі”. Зокрема, там презентований рекультивований полігон твердих побутових відходів. Саме такий сприяє зменшенню впливу небезпечних речовин на довкілля. 

З цікавинок у цій кімнаті - сортування сміття, що пропонують зробити самостійно. Для цього тут функціонує спеціальне обладнання, що розділяє метал та інші відходи. Набавившись, можна зайнятися пресуванням відходів, що можливо за допомогою мініпресу. 

Учні хмельницьких шкіл відвідають “Гуфі-центр” за графіком

У всіх вище згаданих кімнатах має залишатися старе сприйняття та підхід до поводження з відходами. Принаймні це входить в концепцію “Гуфі-центру”. Сюди планують приводити на екскурсії вихованців дитсадків, шкіл та інших навчальних закладів з усієї області. План екскурсій ще буде розроблятися. Попередньо працівники центру кажуть: він працюватиме із 9 до 18 години. Відвідати можна буде за домовленістю. За цих умов тут проведуть для гостей цілий тур, тривалістю 2 години. 

На відкриття “Гуфі-центру” прийшов міський голова Олександр Симчишин. Він сказав, що це місце є унікальним. Адже такого досі не було в Україні. За його словами, на облаштування витратили понад 3 мільйони гривень. 

Нет описания.

Ідея створити центр виникла у представників місцевої влади ще у 2018 році. Як розповідає заступник голови обласної ради Володимир Гончарук, тоді сподівалися отримати на це грантові кошти. Проте цього не сталося. Тож до реалізації проєкту залучили бюджетні гроші. Зокрема, з обласного бюджету витратили 1,7 мільйона гривень на експонати “Гуфі-центру”. Решту - з міського бюджету й частину коштів виділило комунальне підприємство “Спецкомунтранс”.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.
"Кімната сміттєвого жаху"

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.
Зала зі сміттєпереробним комплексом
Нет описания.
Кімната для компостування
Нет описания.
Кімната "Розумне поводження з відходами"

Нет описания.

Нет описания.
Лавка та полиці із пластмасових кришечок

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.
"Кімната сміттєвого жаху"

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач33

    ну а завод мусороперераб когда будет?
  • Віталій Українець

    Нагадує Пінчук арт.

keyboard_arrow_up