“Трач, зараз дам у вухо”: історії про булінг в школах Хмельницького

“Трач, зараз дам у вухо”: історії про булінг в школах Хмельницького
Фото ілюстративне
  • 4 травня відзначають день протидії булінгу.
  • Зібрали 3 історії про цькування в школах Хмельницького.
  • Дізнавайтеся, що було та яке покарання призначив суд.

Сьогодні, 4 травня - день протидії булінгу. Аби підтримати боротьбу з цькуванням, люди по цілому світу цього дня вдягають рожеві сорочки чи футболки.

Цькування давно вважають поширеною проблемою в сучасному суспільстві. Найчастіше вона виникає саме в освітньому середовищі. Зазвичай об'єктом знущань або жертвою булінгу вибирають тих, у кого є дещо відмінне від однолітків. Наприклад, особливості зовнішності, манера спілкування, поведінки, незвичайне захоплення, соціальний статус, національність чи релігійна належність. 

Найпоширенішими формами булінгу фахівці називають словесні образи, глузування, залякування, вимагання грошей, фізичне насилля тощо.

Відео дня

В Україні законодавче закріплення поняття “булінг” та відповідальність за його вчинення відбулося у 2019 році. Отож, на правопорушника можуть скласти адмінпротокол. 

Оскільки випадки цькування часто стаються в освітньому просторі, то без таких історій не обійшлося і в Хмельницькому. У Єдиному державному реєстрі судових рішень описані такі справи, по яких вже винесли постанову. 

Зібрали для вас 3 історії про булінг в хмельницьких школах. Дізнавайтеся, що було і чим все закінчилося.

Учень принижував і шарпав іншого школяра

У січні 2023 року в хмельницькій СЗШ №18 I-III ступенів імені Чорновола відбувся факт булінгу з боку учня стосовно іншого школяра. Під час перерви він погрожував йому фізичною розправою.

Вже в інший день хлопець вчинив дії психологічного та фізичного характеру. Це полягало в образах принизливими словами з використанням нецензурної лексики щодо розумового розвитку учня. 

Наступного дня все повторилося. Під час навчального процесу та поза ним школяр ображав нецензурними словами, провокував конфлікт з фізичною розправою та шарпав за одяг іншого учня. А під час уроку вигукнув: “Трач, зараз дам у вухо”. В результаті - останній став боятися ходити до школи.

Враховуючи всі ці обставини, перед судом постала матір малолітнього хлопця. Її судили за ч. 3 статті 173-4 КУпАП (Булінг (цькування) учасника освітнього процесу). Так, на маму школяра наклали штраф у вигляді 850 гривень. А також на користь держави вона заплатила збір - 536,80 гривень. 

Стусани вчителю від учениці

Із вересня по грудень 2019  року в школі №1, на Староміській, учениця систематично вчиняла на уроках булінг відносно вчителя початкових класів. Це полягало у психологічному та фізичному насильстві. Йдеться про лайку, образи, погрози і стусани.

Крім того, ця ж учениця часто порушувала дисципліну. Під час уроків вживала нецензурні слова та застосовувала фізичну силу до однокласників і вчителя. А також - псувала спільне майно. 

Наприклад, 2 грудня дівчинка вимагала в іншої учениці кишенькові кошти та ображала нецензурною лексикою. А 6 грудня на уроці музики школярка матюкалася та вживала словесні образи в адресу вчителя.

В результаті - закрили провадження у справі про притягнення до відповідальності мати дівчинки. Причина -  закінчення строків накладення адміністративного стягнення.

Булінгом займалася вчителька фізкультури

Ця історія почалася у 2019 році. Протягом двох років булінгом стосовно учнів займалася вчителька фізкультури СЗШ №7 I-III ступенів. Цькування дітей відбувалося у вигляді занижування оцінок та психологічного тиску.

Так, навесні 2020 року учениці стало зле на уроці. В дитини був високий тиск, з`явилася тахікардія, дівчинка зблідла. Проте вчителька не надала їй необхідної допомоги та проігнорувала погане самопочуття школярки. 

Восени 2021 року вчителька стала виганяти школярку зі спортивної зали. А саме - кричала, насміхалася, виражалася нецензурними словами та погрожувала викликати поліцію. Згодом в результаті фізичних навантажень, учениця стала погано себе почувати. Вона була налякана й стала задихатися.

Внаслідок зазначених психологічних цькувань дівчинка в категоричній формі відмовлялася відвідувати уроки фізичної культури. Згідно з висновком практичного психолога,  школярка перебувала у стривоженому стані, була скута й  напружена.

Суд визнав вчительку фізкультури винною у вчиненні правопорушення за ч. 1 статті 173-4 КУпАП (Булінг (цькування) учасника освітнього процесу). На неї наклали стягнення у вигляді штрафу - 850 гривень. Також на користь держави вона заплатила 454 гривні. 

Читайте також: Новий сервіс прокату електросамокатів у Хмельницькому. Що зміниться

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • 007

    Діти дуже жорстокі та егоїстичні, така природа дітей, виростають і змінюються  так що не заморочуйтеся, а  щоб не ображали Вашу дитину вчіть її діяти в екстреній та стресовій ситуація щоб вона не дозволяла себе ображати навіть якщо треба застосувати кулаки та ноги
  • Катерина Мудрик

    В нво 1 булінгом моєї дитини займалася Глушман Валентина. Директор її прикривала. Довелось змінити школу. З її класу пішло декілька дітей, але для директора у всьому були винні діти
  • Валентина Кміта

    Ви ж діти,чого ви такі жорстокі?зрозумійте ,зараз війна і ви дуже скоро повзрослішаєте ,бо весь тягар після війни впаде і на вас.

    Валентина Кміта reply Валентина Кміта

    Olga Kliychka дуже вірно.вулиця і школа це місця де перевіряється дитина.якщо вулиця забрала дитину собі,то ви не додали їй тепла,не навчили добру,а тут всьому навчать .з дітьми треба вести себе ,як з маленькими людьми,поважати їх,вчити і любити.

    Olga Kliychka reply Валентина Кміта

    Валентина Кміта Це в першу чергу вина батьків, що батьки вкладуть у виховання дитини, такою вона і буде, а вже тоді школа і сама дитина.

    Проня Прокопова reply Валентина Кміта

    Антоніна Касприк-Степанець згідна з вами

    Ольга Амох reply Валентина Кміта

    Антоніна Касприк-Степанець не лише вседозволеність... Ніхто дітей не вчить співчувати, підтримувати і допомагати. Більшість батьків вчить дітей захищатись і давати "здачі". В садочку вони б'ються, а в старшому віці принижують інших, щоб самоствердитись.

    Антоніна Касприк-Степанець reply Валентина Кміта

    Валентина Кміта навпаки!війна відкрила все,оголила. Хто був жорстокий,він ним і залишився,а добрі і чесні,стали сильніші. І треба,щоб їх ставало більше,бо діти дивляться на нас,вони не завжди сприймають,що ми їм говоримо,але дуже добре вчаться на наших поступках. Я не думаю,що війна є причиною жорстокості серед дітей,це проявлялось задовго до війни. Скоріше винна наша байдужість і безвідповідальність.

    Валентина Кміта reply Валентина Кміта

    Антоніна Касприк-Степанець війна не повинна перетворити нас на дикунів,а дітей треба пожаліти.якщо вони озлобляться,це кінець.краще виховати, чим перевиховати.їх дитинство і так не дуже сонячне,а розуміння ще дитяче і якесь викривлене.жаль дітей,жаль дорослих.

    Антоніна Касприк-Степанець reply Валентина Кміта

    Валентина Кміта чому Ви дивуєтесь?! Діти - відображення дорослих! Вся відповідальність за їхні дії полягає на нас,дорослих!

keyboard_arrow_up