У Хмельницький із ревізією приїхала міністр освіти і науки Гриневич

У Хмельницький із ревізією приїхала міністр освіти і науки Гриневич
  • Два роки тому держава виділила близько 500 тисяч гривень на створення у місті центру для підготовки кваліфікованих робітників за швейним напрямком.
  • Ним став Навчально-практичний центр сучасних швейних технологій і дизайну, що працює на базі Хмельницького центру професійно-технічної освіти сфери послуг.
  • Як працює заклад, приїхала подивитись Міністр освіти і науки Лілія Гриневич.
  • Про те, яким був візит міністра у Хмельницькому, читайте далі.

Два роки тому Хмельницькій області держава виділила близько 30 мільйонів гривень на оновлення матеріально-технічної бази за тими професіями, яких нині в Україні бракує. Саме тому на Хмельниччині створили чотири центри для  підготовки кваліфікаційних робітників професійно-технічних напрямків, а саме:

  • Подільський центр професійно-технічної освіти (м. Кам’янець-Подільський)
  • Навчально-практичний центр зварювання (м. Нетішин)
  • Навчально-практичний центр (м. Шепетівка)
  • Навчально-практичний центр сучасних швейних технологій і дизайну (м.Хмельницький)

На навчально-практичний центр у Хмельницькому держава виділила близько 500 тисяч гривень. Про це повідомила заступник директора департаменту освіти і науки начальник відділу управління освіти та науки Хмельницької області Антоніна Харчук.

Відео дня
  • Два роки тому держава виділила близько 500 тисяч гривень на створення центру для підготовки кваліфікованих робітників за швейним напрямком. Тут закупили нове обладнання, нові установки, що дозволяють робити розрахунки й викрійки для різних моделей одягу. У нашій області вже є чотири таких центри, де готують сантехніків, електромонтерів, газозварників і працівників швейного виробництва. Цього року ми отримали кошти на створення ще двох подібних центрів: в Ярмолинцях  та у Волочиську. Там готуватимуть слюсарів з ремонту автомобілів та верстатників деревообробних верстатів. Це фактично структурні відділення , які створюються з нуля, бо тут все має працювати із відповідним забезпеченням - каже заступник директора департаменту освіти і науки начальник відділу управління освіти та науки Хмельницької області Антоніна Харчук.

Лілія Гриневич про навчально-практичний центр у Хмельницькому

Щоб подивитись за яких умов готують майбутніх працівників швейного виробництва, приїхала подивитись міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Директор центру сучасних швейних технологій і дизайну прозвітувала і все показала. Тож пані міністр мала змогу поспілкуватись із викладачами та самими учнями, а також стати свідком самого навчального процесу. У результаті - центр з підготовки швейних майстрів було названо ефективним закладом з покращення матеріально-технічної бази області.

  • Головний виклик зараз для професійно-технічної освіти - це модернізація бази і обладнання. Тому що для ринку праці ті, хто отримали кваліфікацію, мусять володіти всіма навичками роботи над сучасним обладнанням. Тож ми бачимо як саме цей заклад - Навчально-практичний центр сучасних швейних технологій і дизайну, надзвичайно продуктивно це обладнання використовує. Мені надзвичайно приємно відзначити , що саме в цьому закладі це роблять дуже ефективно , вони наповнюють спеціальний фон закладу і вкладають кошти в те, щоб заробляти потім знову, і цим самим покращувати матеріально-технічну базу області. Наразі ми готуємо проект закону про професійно-технічно освіту. Ця концепція буде визначати декілька важливих речей. Зокрема, що управлятись ця освіта буде з рівня області, тобто ми враховуємо регіональний чинник, що впливає на потреби регіонального ринку праці. Наприклад, якщо ми беремо Хмельницьку область, тут дуже розвинена легка промисловість і тому підготовка працівників швейного виробництва дуже потрібна - пояснює міністр науки і освіти України Лілія Гриневич.

Про реформу оплати праці та новітню форму навчання

Навчання у центрі сучасних швейних технологій та дизайну є як довгострокове, так і короткострокове. По закінченню слухачі отримують свідоцтва державного зразка. Навчання тут платне, його вартість стартує від семисот гривень за два місяці - ціна залежить від вибору тривалості навчання.

Користуючись візитом міністра освіти до навчального закладу, викладачі вирішили поскаржитись на заробітну плату. Пані міністр відповіла, що в уряді вже працюють над розробкою реформи, що передбачатиме підвищення оплати праці майстрів виробничого навчання і викладачів спеціальних дисциплін. Також Лілія Гриневич повідомила про нову форму здобуття середньої загальної освіти, яку Міністерство освіти затвердило зовсім нещодавно.

  • Для нас дуже важливо підняти зарплату майстрам виробничого навчання і викладачам спеціальних дисциплін. Ми зараз в уряді готуємо пропозицію по реформі заробітної плати педагогічних працівників. Тому що сьогодні у них нижча заробітна плата, ніж,наприклад, у вчителів, які працюють у системі середньої загальної освіти, а це не справедливо. Ця реформа може бути здійснена лише в пакеті із бюджетним законодавством на 2020 рік. Також хочу повідомити, що Міністрество освіти зараз затвердило положення про інституційну форму здобуття середньої загальної освіти. Тобто ми утвердили декілька форм здобуття освіти: це очне, заочне, дистанційне і мережеве.  Це інституційні форми освіти,які проводять інституцію. Такі форми навчання тим, що додалась зовсім нова - це мережева форма. Вона дозволить зараховувати навчання дитини в різних гуртках замість предмету у школі, який є тотожним із секцією, яку учень чи учениця відвідує - розповідає міністр науки і освіти України Лілія Гриневич.

Читайте також: Ирод, павза та соли: відсьогодні в Україні діє новий правопис

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Іван Петренко

    візит міністра у Хмельницькому ( напевно вчителька пишається)
  • Світлана Пулим

    А що буде з ліцеєм в м. Полонне Хмельницької області? Хаос,розруха. Хай міністр Гриневич ( пока при владі) подивиться і доповість колективу і громаді міста. Ганьба!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up