У новий навчальний рік без домашніх завдань і червоної ручки. МОН оприлюднило рекомендації учителям початкових класів

У новий навчальний рік без домашніх завдань і червоної ручки. МОН оприлюднило рекомендації учителям початкових класів

Відсутність вимог до каліграфії, оцінки за зошит, червоної пасти та домашніх завдань – такі цьогорічні вимоги МОН щодо навчання учнів початкової та старшої школи.

Перед початком кожного навчального року, як завжди, багато змін. Не став винятком і новий 2016-2017. Нещодавно МОН внесло зміни до наказу про оцінювання учнів, які вчительські колективи мають враховувати вже з 1 вересня. Проте, нововведення стосуються не лише оцінок. Отож, по порядку. 

  • -Комунізм закінчився. Більше вам не розкажуть які бали отримала ваша дитина привселюдно. Не засоромлять, але й не похвалять. Адже відтепер оцінювання – це конфіденційна інформація вчителя, учня та батьків. Школа не має права озвучувати навчальні досягнення на батьківських зібраннях чи вивішувати у вигляді рейтингових списків. Тих, чиї чада вчитись не бажають, ця інформація має вельми втішити. Батьки відмінників, мабуть, будуть трохи розчаровані. 
  • -За почерк не сваритимуть. Майбутні лікарі мають зрадіти неабияк. Оскільки ніхто не буде гримати на вас та занижувати оцінку за нерозбірливий почерк. У нововведеннях зазначено лише, що письмо має бути охайним та розбірливим. А ще можна буде не хвилюватись за відступ 4 клітинок з математики та 2 ліній з письма. Пиши – як забажаєш. Головне грамотно. 
  • Простіше буде і вчителям.  Але то на розсуд кожного зокрема. МОН нарешті відмовилося від радянської традиції щодо підписання зошитів та щомісячну оцінку за їх ведення. Тепер тільки не зрозуміло оцінок не буде, то й перевіряти не треба? Чи то як… 
  • Нарешті без «домашки». Щоправда тільки в 1 класі, на канікулах та вихідних. Вже в 2 класі вчитель матиме право задати додому не більше, ніж дитина може виконати самостійно за 45 хвилин, в 3 класі – за 1 годину 10 хвилин, в 4 класі – за 1 годину 30 хвилин. Більше вчителі літератури не скажуть вам що читати під час канікул, а вчителі історії не «впаяють» реферат. Все для того, щоб дитину не перевантажити. 
  • Які предмети не оцінюватимуть. Нагадаймо, що раніше учням 1 класу не ставили оцінок взагалі, а 2 клас оцінювали з ІІ півріччя, та й то за рішенням педради. Так і буде надалі. Однак, до предметів, що не оцінюються тепер додано ще й "Трудове навчання" та "Я у світі". Тобто, загалом за бальною системою в 1-4 класах не оцінюються «Інформатика», «Музичне мистецтво», «Образотворче мистецтво», інтегрований курс «Мистецтво», «Основи здоров’я», «Фізична культура», «Я у світі» та «Трудове навчання». 
  • Дітки-першачки, забудьте про кулькову ручку і замазані рученята! Вам дозволили писати олівцем (!). Все для того, аби першокласникам понизити психологічне напруження. Тож поки у дитинки не сформуються навички письма, вона писатиме лише простим олівцем. Та й батьківським грошам не таке горе. Вчитель же буде виправляти неточність гумкою, або закреслювати. За охайне виправлення теж не занижуватимуть бал, а час і етап переходу на кулькову ручку для кожної диини визначить сам учитель. 

До слова, вчителям теж більше не потрібно витрачати кошти на червону пасту, від якої інколи аж рябить в очах. Але то тільки тим, хто набрав первачків. Тепер їм не рекомендують користуватися червоною ручкою при перевірці письмових робіт учнів. Колір ручки для виставлення оцінок в зошитах і щоденниках вчителю можна вибирати самостійно. 

Та це - лише частина нововведень. Щоб у всьому цьому розібратись на сайті міністерства освіти вже виставили методичні рекомендації та 13 оновлених навчальних програм початкової школи.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:14 У Хмельницькому горів центральний продуктовий ринок (ФОТО, ВІДЕО) 20:27 На війні загинули четверо військових з Хмельниччини. Хто вони 19:38 Хто економить найбільше грошей на закупівлях. Ми дослідили дані «Prozorro» 19:16 Відпочинок у Бакоті: чим дивує природний парк цього року Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 18:43 Закон про мобілізацію: що про нього думають хмельничани (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:19 За знущання з батька суд покарав жителя Шепетівщини 18:00 Інформують про дії ТЦК: наскільки законна діяльність пабліків про повістки photo_camera 17:21 Переплатили за світло: 160 тисяч повернуть сільській раді на Хмельниччині 16:42 16-річна Софія Іскрук загинула в ДТП у Кам’янці. Що відомо про школярку 16:11 Дівчина з Хмельниччини здобула золоту нагороду Київського напівмарафону Незламності 15:32 Які ціни на полуницю і лохину в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 15:27 Масштабна ДТП поблизу Хмельницького: в аварію потрапило 5 авто photo_camera 14:53 Дві хмельничанки стали призерками Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 14:08 У Хмельницькому з 1 травня розпочнеться набір першокласників: як записатись 14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up