“Вчитель не може стояти на місці”: у Хмельницькому обговорили плюси та мінуси НУШ

“Вчитель не може стояти на місці”: у Хмельницькому обговорили плюси та мінуси НУШ
  • З 1 вересня в Хмельницьких школах діє програма “Нової української школи”.
  • Вчора, 27 листопада, у гуманітарно-педагогічній академії відбувся семінар для обміну досвідом та першими успіхами в роботі за новою програмою.
  • Як досвідченим вчителям працюється за інноваційною методикою та які труднощі виникають в процесі перепідготовки, дізнавалися журналісти vsim.ua.

З 1 вересня 2018 року в закладах загальної середньої освіти діє програма “Нової української школи”. Ще в 2017 році в хмельницькій СЗОШ №30 два класи успішно протестували пілотний проект. А з навчального 2018 року в усіх школах Хмельницького НУШ запрацювала на повну. 133 перші класи міста вже понад три місяці як навчаються за новою програмою, яку кожна школа обрала самостійно відповідно до закону “Про освіту”.

Вчора, 27 листопада, у Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії відбувся семінар по Новій українській школі. Кращі методисти Хмельницького, викладачі академії та вчителі з різних шкіл міста зібралися в одному залі для обговорення концепції нової української школи, а також щоб поділитися досвідом та першими успіхами в роботі.

Освітяни визначили, кого має готувати Нова українська школа. Закцентували увагу на тому, чому учні втрачають ін­терес до навчання вже в третьому чи четвертому класі.Та дійшли до висновку, що діти розу­чилися вчитися, а до шкільних та домашніх завдань почали стави­тись, як до каторги – через надмірні навантаження програм. Задля пристойної оцінки учні «зазубрюють» ту чи іншу тему, аби забути здобуті в такий спосіб знання ще до того, як пролунає дзвоник на перерву. Як зазначили методисти, стара навчальна система “віджила” своє, тому час її змінити.

Відео дня

Чи все так добре в програмі “Нової української школи” та які труднощі трапляються під час впровадження нової системи навчання, дізнавалися журналісти vsim.ua.

 "Перевчитися значно важче, ніж почати з нуля"

Людмила Корнієцька, в.о. начальника відділу освіти та науки ХМР

- Сьогодні на заході присутні переважно вчителі-практики, які певний час працювали в школах за старою програмою. Студентам, які навчаються набагато простіше, вони вже тренуються за новою програмою, а от перевчитися значно важче, ніж почати з нуля. Наше завдання - донести до вчителів більш старшого покоління, що підхід до навчання треба змінювати, при чому кардинально змінювати. Бути більше обличчям до дітей, до батьків, бути більш відкритими, застосовувати новітні освітні технології.

Вона зазначила, що за три місяці вже вдалося побачити перші позитивні моменти програми. “Нова українська школа” має на меті розвантажити дітей, щоб вони з охотою йшли до школи.

- Головний плюс в тому, що батьки задоволені. Я ще жодних нарікань не чула. Єдине зауваження від батьків - це відсутність домашніх завдань. Вони звикли до того, що дітям мають задавати завдання і вони мають працювати вдома. А “Нова українська школа” спрямована на те, щоб діти вдома відпочивали, щоб в школі вони отримували необхідні знання, а вдома, можливо, під час гри лише закріпляли пройдений матеріал.

"Потрібно багато міняти в собі"

Лілія Талан, вчителька Хмельницької СЗОШ №30

- На сьогоднішній день ми можемо говорити про те, що “Нова українська школа” - це позитив, це креатив, це емоційний інтелект. Звичайно, ці студенти, які отримали освіту ще з 90-х років, мають змінити своє бачення на освіту, взагалі ставлення до школи змінити. Адже школа міняється, міняються діти. Міняються стосунки: вони стають партнерськими як з дітьми, так і з батьками. Зараз головними діячами є діти, вчитель більше не головний герой на уроці. Нинішніх студентів слід навчати не красуватися в професії, а працювати на благо дитини.

Як вчитель-практик Лілія Таран поділилася досвідом та розповіла журналістам про труднощі, які трапляються в процесі “переучення” вже досвідчених вчителів.

- Потрібно, перш за все, багато міняти в собі. Потрібно постійно працювати над собою, вчитель не може стояти на місці, треба поміняти ставлення до професії. Насправді діти вчать нас ще більше, ніж ми їх. Вчитель, ідучи на урок, має сприймати себе не лише як сіяча та насаджувача знань. Це людина, яка дає поштовх до майбутнього, дає можливість дітям розвиватися, бути творчими. Потрібно в дечому ламати себе. Сучасні діти мають доступ до величезного потоку інформації. Девайси дають необмежені можливості. Порівнювати результати дуже важко: раніше діти більше тягнулися до книги, зараз - їх цікавить комп’ютер, раніше кожна дитина працювала на себе - зараз в творчих групах, в колективі, що є дуже важливим в майбутньому. Говорити, що раніше було погано, а зараз добре не можна. Позитив був і тоді, і зараз, просто потрібно рухатися в одному напрямку з часом.


Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Ніана

    Якщо не буде працювати трикутник "вчитель-учень-батьки", то і результату, знань не буде. Батьки лише хочуть результат бачити у високих балах, а не в знаннях учня. Як може одна людина вкласти в голови матеріал за 35 хвилин уроку, якщо у класі 34-37 учнів???
  • Ирина

    Мы второй год в программе,ерунда редкая.в первом классе и игрались и в ладоши хлопали.А теперь типа учимся.может и в программе есть розумое зерно,но в чистом виде это не учеба.
  • Оксана

    Нічим легше дітям не стало . І домашнє завдання задають щоденно, і в кінці 1-го класу табличку множення і ділення задали. Навіщо?! Англійську завдання самі вони не можуть зробити, речення вже вчать формувати без знання слів.  Все інше, але дітям  не легше. Сумно....
  • Алла Ватрас

    В міністерстві не має, що робити і вигадують всякий бред.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up