Випускні 2022 у Хмельницькому: чи святкуватимуть школярі і що каже влада

Випускні 2022 у Хмельницькому: чи святкуватимуть школярі і що каже влада
  • Хмельницькі школярі навчались дистанційно три місяці. 
  • Попереду - “останній дзвоник” і випускні, яких найбільше чекають одинадцятикласники. 
  • Запитали у влади і батьків, яким може бути завершення навчального року для випускників. 

За кілька днів для школярів закінчиться навчальний рік. Робити це в онлайн-форматі учням доводиться не вперше. Позаду - карантин, епідемія коронавірусу, тепер - війна. 
Останніх три місяці у Хмельницькому, як і в більшості областей України, був дистанційний освітній процес. Таким може бути і фінал навчального року. Тобто - без випускних вечорів. Та, схоже, батьки проти, аби дітей позбавляли свята. То онлайн випускний чи очний? Розбирались, що ж кажуть батьки, влада і самі випускники.

Коли “хочуть свята” - ріже слух

Багато українців з початком війни відмовляють собі у святкуваннях і відпочинку. Мовляв, соромно і не на часі. Та чи стосується це випускних?

Відео дня

Батьки мають не останнє слово, коли існує вибір - святкувати чи ні. Для вирішення одного з таких питань і функціонує батьківський комітет. 

На одну з “гарячих” дискусій журналістка vsim.ua натрапила у спільноті мам. Там розмістили питання до батьків: “Хтось вважає за потрібне робити випуск в ресторані з святкуванням? Як виходити зі становища. Війна, але діти хочуть свята”.

Як результат - більше сотні коментарів, різкі висловлювання і шквал критики. Одні вважають нинішні святкування випускних “танцями на кістках”, інші ж не хочуть позбавляти підлітків забави. Наведемо кілька таких батьківських коментарів:

  • Хай підуть поплетуть маскувальні сітки , якщо так їм сумно і не знають як і де себе діти під час війни!
  • Гучне святкування на сьогодні зайве, щодня хоронять молодих воїнів, а тут музика і танці: офіційне вручення, потім підуть на природу, а коли закінчиться війна, зустрінуться і відсвяткують Перемогу. Зібрані кошти на бенкет віддайте пораненим - це буде гідний вчинок!
  • Немає слів....одні матюки. Якого їм ще свята треба? Нехай дякують Богові, що живі і здорові.
  • В мене також випускник! Але всі діти проти святкування, просто вручення свідоцтв і все. Якось зараз не на часі гульки! Все на Перемогу залишаємо. 

Та не всі такі категоричні. Хтось ставиться до бажання молоді святкувати з розумінням. Одна з хмельничанок запропонувала батькам і випускникам таку альтернативу:

  • Як би там не було, вони діти, молодь, їм хочеться позитивної взаємодії. Думаю, саме позитивна взаємодія і приємно проведений час можуть матися на увазі під формулюванням "хочуть свята", просто саме ці слова зараз багатьом ріжуть слух і зір. Гучний випускний вечір це справді трохи недоречно сьогодні, проте якісь посиденьки можна влаштувати. Можна взагалі якимось чином поєднати приємне з корисним. Типу оголосити "збір смаколиків для якогось там підрозділу в честь їхнього випускного" (я навіть можу підказати підрозділ ЗСУ, сплести сітку заодно по можливості, для себе зробити солодкий стіл, настільні ігри, щось таке”, - написала хмельничанка Дарина. 

Забороняти чи рекомендувати: що каже влада?

Вже у п’ятницю, 3 червня, молодші учні отримають свідоцтва про початкову освіту (4 клас). А 6 червня навчальний рік завершиться для хмельницьких школярів, які закінчують 9 та 11 класи. Що ж далі?

“Останні дзвоники” пропонують цього року провести в онлайн-форматі, як це було у часи карантину. Як повідомив vsim.ua профільний заступник мера Михайло Кривак, це все носить рекомендаційний характер. Школи можуть приймати рішення на місцях. 

  • Рекомендуватимемо останні дзвоники провести в онлайн форматі (як під час карантину)...Участь випускних класів має бути схвалена за можливості забезпечити укриттям на випадок повітряної тривоги. Те ж саме стосується випускних, - зазначив заступник міського голови.

Пишні святкування недоречні: що коментують у Департаменті освіти

У Департаменті освіти та науки міської ради рекомендують керівникам закладів освіти і вчителям провести 3 червня свято останнього дзвоника в режимі онлайн. Про це розповіла виконуюча обов’язків директора Ольга Кшановська. За її словами, проведення заходів у школах можливе за наявності укриттів, аби могли всі учасники спуститись під час повітряної тривоги.

Ольга Кшановська додає, Департамент вважає недоречним проводити пишні святкування. 

  • Щодо вручення документів про освіту учням 4, 9 і 11 класів, то допускаємо проведення таких заходів у закладах освіти за наявності укриття для всіх учасників заходу під час повітряної тривоги. Адже безпека присутніх має бути на першому місці. Захід не повинен тривати більш як 45 хвилин.
  • Ми бачимо це так: захід розпочинається виконанням гімну України та хвилиною мовчання в пам’ять про загиблих Героїв та мирних українців. Далі присутніх вітає керівник закладу освіти та військовик, який захищав або нині захищає нашу землю від рашистської навали (за наявності). Вони ж вручають документи випускникам. На заході можуть бути присутні батьки, або особи, які їх замінюють.

У Департаменті освіти наголошують, це лише рекомендації. Наразі школи мають великий рівень автономності, тому керівники закладів несуть персональну відповідальність за організацію та проведення заходу. Подібні рекомендації стосуються і дитячих садочків. 

Журналістка vsim.ua поцікавилась і думкою випускників. Виявилось, не всі мріють цього року про святкування. Одинадцятикласниця Єлизавета Мариняк розповіла, що в теперішній ситуації їй вистачить лише вручення атестату. Зізнається, такої ж думки і її однокласники:

  • Так як зараз не час для свята, то в нас буде лінійка з врученням атестатів, на яку ми запрошуємо не тільки батьків, але й військових, так би мовити хочемо подякувати їм за мирне небо над головою, - каже дівчина. 

Довідка:

Цей навчальний рік завершується для 39 315 учнів Хмельницької тергромади. Документи про початкову освіту вручать 4152 четвертокласникам. Документи про базову 9-річну освіту отримають 3216 учнів, а також 1745 випускникам 11-х класів. 

З відзнакою цього року завершують рік 238 дев’ятикласників. Претендентами на отримання золотих і срібних медалей є 161 і 36 випускників 11-х класів. 
 

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Валентина Гречаник

    Маю внучку- випускницю і якось вона мені сказала :"

    Бабуся, яке святкування випускного?

    У нас вчитель служить в теробороні, а двох хлопців батьки воюють на фронті, а кожного дня в

    Україні хоронять наших військових?

    Будемо

keyboard_arrow_up