Вступ до вишів за мультипредметним тестом: як він відбуватиметься на Хмельниччині (ВІДЕО)

Вступ до вишів за мультипредметним тестом: як він відбуватиметься на Хмельниччині (ВІДЕО)

 

  • Цьогоріч випускники будуть складати національний мультипредметний тест.

  • З 14 травня абітурієнти вже можуть обирати пункт тестування.

  • У яких містах Хмельниччини проходитиме ЗНО?

  • Як діяти, якщо під час ЗНО пролунає повітряна тривога?

Цього року замість традиційного ЗНО абітурієнти будуть складати національний мультипредметний тест.

 Про механізми проведення тестування в умовах воєнного стану Суспільному ексклюзивно розповіла директорка Департаменту освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької ОДА Дарія Басюк.

- Як проходитиме тестування на Хмельниччині?

Відео дня

За словами Дарії Басюк, мультитест складатимуть виключно в приміщеннях з бомбосховищами та швидкісним Інтернетом.

“Потрібно було обрати школи в тих містах, де найбільше випускників. Крім того, там мають бути відповідні умови: бомбосховища та комп’ютерна техніка зі швидкісним Інтернетом. В Хмельницькій області обрали п'ять міст для здачі ЗНО. У цих містах будуть діяти 14 пунктів тестування - шкіл, які мають відповідне обладнання і бомбосховище. Таким чином, мешканці Хмельниччини й тимчасово переміщені особи можуть обрати пункт тестування у таких містах, як:

 Хмельницький, Кам`янець-Подільський, Шепетівка, Дунаївці або Славута.

Наразі вирішується питання, яким чином доставити дітей до місць здачі мультипредметного тесту. Маємо позитивні рішення щодо групового перевезення випускників, що дасть економію коштів, тим паче при нинішніх проблемах з пальним.” - розповідає Дарія Басюк.

- Скільки дітей у Хмельницькій області зареєструвалося на тестування?

- На національний мультипредметний тест в області зареєструвалось уже понад 12800. Тобто, значна кількість дітей хоче вступати до вишів України, що мене особисто дуже радує. Оскільки ми знаємо, яка зараз велика конкуренція між українськими і європейськими вишами. Чимало відомих українських вузів переїхали на територію західної та центральної України. Цьогоріч вступ до вишів спрощено. Кожен охочий може максимально підготуватися до здачі тесту. Зараз є курси при вишах, при незалежних освітніх організаціях, громадських організаціях, я вже не кажу про комерційні курси, де можна підготуватися і досить успішно скласти тест.

Багато вишів за кордоном пропонують свої послуги без ЗНО. Значна частина абітурієнтів готувалися до вступу в медичні виші, на біологічні факультети, де профільним предметом була хімія, біологія. Зараз перелік предметів - це українська мова, історія України, математика. І, направду, деякі випускники «переформатовуються». Але, на щастя, не є таким високим рівень складності тесту. Я думаю, що він абсолютно доступний всім.

Великим позитивом, як на мене, є те, що збільшили тривалість національного мультипредметного тесту - з 90 до 120 хвилин. Протягом двох годин, думаю, цілком реально відповісти на ці запитання, які будуть підготовлені Центром оцінювання якості освіти. Таким чином, задача зараз кожного випускника – зосередитися на підготовці до цих трьох предметів і організувати свою реєстрацію. Реєстрація була відкрита з 9 квітня і вже всі фактично зареєстровані, в особисті кабінети випускників уже надходять повідомлення про те, що вони можуть обрати пункт тестування.

Я дуже сподіваюся, що всі понад 12800 наших учнів 11-го класу складуть тест. І бажаю їм тільки успіху.

- А скільки випускників-переселенців зареєструвалися для проходження тесту?

- Переселенців серед зареєстрованих абітурієнтів - понад 200. Тобто, в основному, в нас зареєструвалися на складання тесту жителі Хмельниччини.

- Ви говорили про те, що приміщення мають бути обладнані сховищами. Напрацьований механізм переривання складання тесту у випадку повітряної тривоги?

- Так, звичайно. В нормативних документах Міністерства освіти чітко вказано, що, якщо є повітряна тривога, то негайно тест переривається. Всіх учасників - і викладачів, і учнів - заводять в укриття. Тест продовжується після відбою повітряної тривоги.

- А дати складання тесту вже визначені?

- З датами складання тесту є певні проблеми. Попередньо було визначено з 1 по 14 липня. Тобто, перші 10 робочих днів липня. Зараз є інформація Міністерства освіти і науки, що дати будуть трохи перенесені, орієнтовно десь на 3-5 липня. Фактично, сертифікат про національний мультипредметний тест повинен бути в електронному кабінеті вже станом на 1 серпня, щоб можна було оперативно подати документи для вступу у вузи.

- Ви сказали, що зареєстровано понад 12800 випускників. У порівнянні з минулим роком це більше чи менше?

- Це трохи менше, але це досить нормальні показники.

- Курсів з підготовки до тестування та тренінгів для вступників є достатньо. На сайті департаменту оприлюднили інформацію про підготовчі курси від Кам`янець-Подільського університету. Ще якісь вузи проводять такі курси?

- Кам`янець-Подільський університет дуже активно в цьому напрямку працює. Таку ж роботу проводять Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія, Хмельницький національний університет та інші виші.

- До цих курсів ще можна долучитися, якщо вони вже розпочалися?

- Так, звичайно, це не є проблемою. І в межах нашого освітнього хабу Хмельниччини. Це в інтересах всіх вишів. Тому, думаю, немає жодних проблем. Кожен охочий може долучитися до цих курсів онлайн. Також, при нагоді, хочу сказати, що необхідним елементом для вступу зараз є мотиваційний лист. І багато вишів Хмельниччини пропонують тренінги з написання мотиваційних листів. Тож абітурієнти та їхні батьки можуть також підключатися до таких тренінгів. Або, навіть, адміністрація школи може запросити таких тренерів-викладачів до себе, і тоді буде проведений тренінг, де розкажуть все детально, яким чином написати мотиваційний лист.

- Яким чином можна запросити такого тренера?

- Звертайтеся в наш департамент, освітні хаби, звертайтеся до Кам`янець-Подільського національного університету, Хмельницького національного університету, Хмельницького кооперативного торговельно-економічного інституту. Практично кожен виш пропонує такі тренінги.

- А яка тривалість онлайн-курсів з підготовки до мультипредметного тесту?

- Думаю, це в кожному випадку індивідуально. Тобто, три предмети, в принципі, пройти інтенсивно – це не так просто. Якщо це така повноцінна підготовка, думаю, вона не менш як місяць повинна тривати. Але завжди програму індивідуально розробляє вуз. І це в кожному випадку буде і програма, скажімо так, авторська. В кожному виші вона своя.

- Скільки закладів профтехосвіти та скільки закладів вищої освіти готові прийняти студентів?

- Практично всі заклади Хмельниччини відкриті для абітурієнтів. Зараз активно проходить профорієнтаційна робота. 23 заклади професійної та професійно-технічної освіти, 14 закладів фахової передвищої освіти, 12 наших рідних вишів - вони всі зацікавлені в абітурієнтах. Хоча, підкреслюю, ситуація є складною. І зараз якраз війна покаже рівень кожного закладу, рівень його конкурентоздатності, рівень його престижу серед місцевого населення і серед евакуйованих. Тобто, я думаю, що ця вступна кампанія буде для вишів дуже і дуже непростою.

- Чи уже визначені спеціальності державного та регіонального замовлення?

- Так, спеціальності визначені та подані заявки на обсяги державного замовлення, але остаточного погодження ще немає. Також немає остаточного погодження і регіонального замовлення. Ми розуміємо, що обсяги фінансування будуть сильно залежати від стану державного та обласного бюджетів. Думаю, зараз ніхто не може дати остаточної відповіді, тому що ми повинні зважати на те, що саме буде потрібно тут, які у нас будуть пропозиції, які у нас будуть заявки підприємств (і наших, і переміщених), і який буде взагалі попит серед абітурієнтів.

- Про які спеціальності зараз може йти мова, які найбільш потрібні?

- Спеціальностей багато. Це, перш за все, освітні спеціальності. Також будемо підтримувати IT-спеціальності. У нас, наприклад, в освітньому хабі на ці курси уже конкурс – на одне місце 3-5 охочих. Направду, люди хочуть мати IT-освіту, яка забезпечує і дохід, і дуже гарну мобільність. Так само величезний попит на виробничі кваліфікації - такі, як швачка, перукар, манікюрниця. Гадаю, популярністю будуть користуватися технологічні та інженерно-технічні спеціальності. Військово-промисловий комплекс, якого потребує відповідних фахівців. Треба також згадати про економістів та менеджерів, вони також повинні мати відповідну до сучасних умов кваліфікацію.

Навіть такі спеціальності, які пов’язані з дизайном, фотографією, хенд-мейдом, мистецтвом, також сьогодні мають свій попит. Я, до прикладу, сама з великою приємністю пройшла курси й нещодавно отримала сертифікат з флористики. Скажімо, це освіта не для заробітку, але це та сама реалізація концепції освіти упродовж життя, яка зараз потрібна й актуальна.

- А що зараз з так званими «кон’юнктурними» спеціальностями?

- Спеціальності, які мають величезний попит – це, до прикладу, всі професії, пов’язані з медициною. Це спеціальності, знову ж таки, IT-профілю. Це спеціальності, пов’язані з маркетингом. В принципі, у будь-якому виші та в будь-якому регіоні завжди є в переліку ті спеціальності, на які конкурс перевищує півтори особи на місце або дві особи на місце. Разом з тим, кожен, хто вирішив навчатися в Україні, знайде для себе можливість навчання за кошти, або державного, або регіонального замовлення. Тому я хочу зорієнтувати зараз на здачу національного мультипредметного тесту, на максимальну підготовку до цього тесту, а не на те, щоб шукати місце у вузі за державним або регіональним замовленням. Я не думаю, що в нинішніх умовах це буде великою проблемою.

- Що ще необхідно для вступу, окрім сертифіката про мультитест?

- Якщо ми говоримо про бюджетну форму навчання, то для вступу на бакалаврат потрібно написати заяву, мотиваційний лист і подати результат національного мультипредметного тесту. Якщо ми говоримо про творчі спеціальності, то там потрібна, крім вищезгаданих документів, ще й участь у творчому конкурсі. Якщо є охочі вступити до магістратури, то треба буде здавати те, що ми раніше називали ЄВІ - це тест з англійської мови та введений для багатьох спеціальностей тест з навчальної компетентності. Тобто, окрім заяви та мотиваційного листа, ще й доведеться пройти таке коротке випробовування. Можна дискутувати стосовно доцільності цього випробовування, але, по факту, воно є і затвердженим наказом Міністерства освіти.

Мультипредметний тест – це максимально спрощене ЗНО.

Цьогоріч повномасштабне зовнішнє незалежне оцінювання замінять національним мультипредметним тестом, розповіла Суспільному методистка Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Ірина Ковальчук.

«Діти втрачали навчальний процес, тож ми повинні дозволити їм вступити до закладів вищої освіти за дещо спрощеною процедурою. Щоб запобігти корупційній складовій під час вступу запропоновано замість традиційних тестів, які передбачали тестові зошити з усіх предметів, провести лише багатофункціональний мінітест. Він складатиметься з трьох частин – української мови, історії України та математики. Математика вже була визначена обов’язковим предметом при складанні державної підсумкової атестації. Кожен з цих розділів матиме по 20 питань. Наразі Український центр оцінювання якості освіти дав характеристику сертифікаційної роботи з української мови. 15 тестових завдань з української мови будуть мати спрощену форму тестових завдань – треба буде обрати одну правильну відповідь з чотирьох. Ще 5 завдань будуть на встановлення відповідності. Тобто, завдання будуть легкої й середньої складності. Наразі ми чекаємо від Українського центру оцінювання якості освіти характеристик сертифікаційних робіт з історії України та математики», - розповідає Ірина Ковальчук.

За її словами, завдання будуть оцінюватися відповідно до схем, що пропонуються для учасників ЗНО минулих років. Наприклад, каже Ірина Ковальчук, якщо це надання однієї відповіді із запропонованих – нараховується 1 бал, якщо це завдання на відповідність - 1 бал за кожну правильно встановлену пару.

«Після проведення тестування, одразу можна буде побачити кількість набраних балів, але потім тестові бали переводитимуться за шкалою 100-200, бо при вступі в заклади вищої освіти залишається оцінювання за 200-бальною шкалою», - говорить Ірина Ковальчук.

Деталі  у відео:

Читайте також: Вступна кампанія 2022: як стати бакалавром чи магістром

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up