Які безкоштовні курси доступні хмельничанам і переселенцям

Які безкоштовні курси доступні хмельничанам і переселенцям
  • Через війну багато хмельничан і переселенців втратили роботу та заробіток. 
  • Є потреба в короткі терміни навчитись новому і опанувати інші професії. 
  • Багато освітніх платформ надали безкоштовний доступ до різних курсів.
  • Дізнавалися, які з них доступні і безкоштовні для хмельничан. 

Війна обнулила багатьох. Чимало українців вона змусила почати все спочатку. Хтось залишився без житла над головою, інші втратили роботу. Українці змушені пристосовуватись до нових реалій - освоїти іншу професію чи вдосконалити свої навички. Зараз для цього чудова можливість. 

Багато освітніх платформ з початку війни надали користувачам безкоштовний доступ до багатьох курсів. За кілька годин навчання можна опанувати програмування чи дизайн, “відшліфувати” свої вміння у фотошопі або вивчити іноземну мову. 

Що пропонують у Хмельницькому?

Відео дня

У місті вже оселились близько 30 тисяч переселенців. Для них анонсували безкоштовні курси. Чи доступні вони хмельничанам? Журналістка vsim.ua дізнавалася, які умови навчання і для кого воно безоплатне. Отож, які курси пропонують вимушеним переселенцям і місцевим?

Курси української мови

Одні з перших безкоштовних курсів, які стартували у Хмельницькому для вимушених переселенців. Ще два місяці тому можна було б здивуватись “курсам української для українців”. Та станом на кінець квітня в місті працює вже кілька таких груп. Заняття проводять як в очній формі, так і в онлайн-форматі. 

До прикладу, вдосконалити українську мову пропонують у розмовному клубі на Свободи, 51. Вже завтра, 29 квітня, там пройде перша зустріч. Попри те, що група складається з 15 переселенців, кличуть на заняття і хмельничан. 

“Ми вже маємо волонтерів і групу. Щоп’ятниці розмовний клуб буде збирати бажаючих. Ми готові всіх зустріти, хто готовий вдосконалити свою українську мову”, - кажуть ініціатори. 

Розмовний клуб працюватиме на базі обласної бібліотеки за дітей імені Шевченка за адресою: вулиця Свободи, 51. 

  • Заняття будуть проводитись щоп’ятниці. Початок: о 15:00

IT та курси англійської мови

У березні для переселенців анонсували безоплатні ІТ-курси та вивчення англійської мови. Та в компанії повідомили, що готові безкоштовно навчати і хмельничан. Відбувається навчання за такими напрямками:

  • програмування Front end;
  • дизайн UI/UX;
  • рroject management;
  • SEO, PR;
  • тестування ПЗ;
  • графічний дизайн.

Відтак слухачі курсу можуть вивчити англійську мову, отримати спеціалізацію в ІТ-сфері і навіть вийти на іноземний ринок в цій сфері.

Організатори курсів кажуть, що наразі навчання вже активно триває місяць. Тому, аби дізнатись детальну інформацію, можна звернутись за номером: (067) 722-87-33. Дзвінки приймаються з понеділка до п'ятниці з 9.00 до 18.00.

Слухачі курсу можуть доєднатись до телеграм каналу за посиланням 

Курси з історії України

Курс стартував у Хмельницькому 18 квітня. Навчання доступне в очному і дистанційному форматах. Звертатись можна не лише вимушеним переселенцям, а й хмельничанам. Розібратись досконало з історією своєї нації і держави ніколи не пізно. Бажаючим пройти курс пропонують зареєструватись за посиланнями: 

Курси для швачок

Переселенки у Хмельницькому можуть освоїти нову професію і перекваліфікуватись на швачку. Навчання триває 10 днів на базі Хмельницького професійного ліцею, що на Озерній, 8. За цей період учасниці курсу знайомляться з основами професії, вчаться працювати з промисловими машинками і в кінці можуть пошити готовий виріб, до прикладу постільну білизну. А далі - працевлаштуватись на швейне виробництво.

Першу групу жінок вже набрали, наступний набір стартує з 12 травня. У ліцеї кажуть, безкоштовне навчання пропонують і хмельничанкам. Однак лише тим, хто через війну втратив роботу. 

Детальну інформацію можна отримати за номером телефону: (097) 420-54-09, професійний ліцей знаходиться на Озерній, 8.

Які онлайн-курси стали доступними під час війни?

Дизайн, IT-освіта і вивчення різних мов для дітей і дорослих. З початком війни безліч сервісів спростили доступ українців до навчання. Багато популярних курсів стали безкоштовними. Підібрали кілька онлайн-продуктів, якими безоплатно можуть користуватись українці. 

Безкоштовні курси програмування з нуля для Українок

Курси програмування запустила компанія SheCodes. Термін навчання - 6 місяців в онлайн-форматі. Що для цього потрібно? Учасниці мають володіти англійською мовою. Заявку можна залишити за посиланням.

Курси з програмування

Ще одна можливість освоїти нову професію. Сервіс з вивчення програмування ITVDN надав безкоштовний доступ до всіх своїх відеокурсів. Можна вивчити програмування з нуля або ж прокачувати вже наявні знання і навички. Зареєструватись можна на сайті  ITVDN.COM, після цього заповнити заявку за посиланням.

Prometheus

Популярний громадський проєкт теж запустив безкоштовні курси для українців. Відео-лекції є на будь-який смак. Їх тут кілька десятків на медичну тематику, екологічну, про інформаційну безпеку, для журналістів, економістів і дітей. Для доступу потрібно зареєструватись. Які курси пропонують:

Курси дизайну

Платформа  “CREATIVE PRACTICE” відкрила безкоштовний доступ до всіх своїх курсів з дизайну. Отож, які доступні:

Аби отримати доступ до відео-лекцій, хмельничанам слід зареєструватись на платформі.

Безкоштовні онлайн-сервіси вивчення мов для українців

Дуже багато мовних курсів стали безкоштовними для українців у період війни. До слова, і одні з популярніших зараз.  Нижче надаємо список на вибір. Учасникам важливо під час реєстрації вказувати українську як рідну мову, аби отримати доступ. 

  • Lingo Hut (понад 45 мов, 125 уроків вивчення корисної лексики без попередніх знань).
  • Polyglot (15 мов, відео, кожен курс містить 100 уроків).
  • Audiolang (основна частина матеріалів представлена у вигляді аудіофайлів, можна скачати або вивчати в режимі онлайн).
  • Drops (щоб отримати доступ до безкоштовної преміум підписки на рік,заповніть форму).
  • Busuu (дарує 90 днів преміум-підписки для вивчення всіх 12 доступних на сервісі мов).
  • DuoLingo (безкоштовний безстроковий доступ до англійської мови у додатку).
  • LingQ (відкрили преміум-аккаунт для українців, доступно 24 мови, для активації зверніться до служби підтримки).
  • UTalk (понад 100 мов, кожна складається з 60+ топіків,на вивчення однієї мови знадобиться близько 180 годин).
  • Ling App (більше 60 мов для вивчення, безкоштовне користування додатком для українців).
  • Preply (скасували комісію для українців та допомагають переселенцям знайти репетиторів-волонтерів з іноземної мови).
  • Mondly (більше 30 мов, безоплатний доступ до курсів для українців, які переїхали до європейських країн - під час реєстрації вказуйте українську як рідну мову для преміум-доступу).
  • Lingvø Studija (відео-уроки з вивчення чеської та словацької мови з українськими субтитрами).
  • Eduárd Baloga (відео-уроки з вивчення угорської мови з українським вчителем).
  • Miklós Magyar (фільми на ютубі в угорському перекладі).
  • Tutlo (онлайн-заняття з польської та англійської для дітей і дорослих. Уроки проходять у формі інтерактивних вебінарів із лекторами).
  • Obywatelki (курси польської мови для біженців з України різного віку, для реєстрації треба направити свої дані на мейл [email protected]).
  • Goete Institut (безкоштовні відео-уроки для вивчення німецької мови).
  • Deutschtrainer (100 інтерактивних уроків за темами для вивчення німецьких слів, є українські пояснення).
  • Nicos Weg (уроки з вивчення німецької граматики, є українські пояснення).

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Яна Велинская

    Уже радует то, что все эти бесплатные курсы не только для бегущих.....Помимо них, в городе есть ещё и местные, которые тоже без работы, так что это не может не радовать

keyboard_arrow_up