Хмельничани хочуть віддати дітей в дитсадки: що кажуть в департаменті і яка є альтернатива

Хмельничани хочуть віддати дітей в дитсадки: що кажуть в департаменті і яка є альтернатива
Фото ілюстративне
  • Під час війни в місті працює 4 “чергових” дитсадки.
  • Їх можуть відвідувати як діти хмельничан, так і переселенців.
  • Умова - батьки мають бути працівниками критичної інфраструктури.
  • Якою є альтернатива для тих, хто працює в інших сферах та який прогноз роботи хмельницьких дитсадків?

Під час війни заклади освіти перейшли на дистанційне навчання або призупинили свою роботу. Скажімо, школярі мусять навчатися “онлайн”. Так буде до кінця цього навчального року, що попередньо закінчиться 3 червня. Про це повідомили в департаменті освіти та науки міськради. 

І якщо старші діти - не є перешкодою для роботи батьків, то із молодшими є проблеми. Річ у тім, що більшість дитсадків комунальної власності в місті не працюють. У цьому матеріалі дізнаєтеся, яким є прогноз роботи хмельницьких дитсадків. А також що пропонують в приватних закладах освіти, які під час війни продовжують роботу. 

Чи запрацюють дитсадки під час війни?

Близько 400 дітей відвідують дитсадки в Хмельницькому під час війни. Йдеться про заклади комунальної власності, яких нині працює 4. Виконуюча обов’язки директора департаменту освіти та науки міськради Ольга Кшановська розповіла, що відвідують дитячі садки діти як хмельничан, так і переселенців. Проте працюють освітні заклади лише для малечі, чиї батьки є працівниками критичної інфраструктури. 

Відео дня

Чи зможуть віддати дітей у дитсадки ті батьки, які працюють в інших сферах? Ольга Кшановська відповідає: це питання в департаменті не підіймається. Оскільки під час воєнного стану в першу чергу дбають про безпеку вихованців. Річ у тім, що далеко не всі дитсадки в місті забезпечені надійним укриттям. Саме тому заклади під час війни працюватимуть лише для дітей лікарів, поліцейських, військових та ДСНСників.

“Чи будуть садочки працювати чи вже йти звільнятися?”

А от батьки вже занепокоєні питанням, куди подіти дітей під час війни. Так, хмельничани стали обговорювати це в соцмережах. Одні завезли малих у село до бабусь та дідусів. Інші - мусять ходити зі своїми чадами на роботу. Решта - досі не знають, куди прилаштувати дитину, аби займатися роботою. Про все це пишуть у спільноті “Мамочки Хмельницького” в Instagram. Одна з мам у своєму дописі зазначила наступне:

Нет описания.

Хмельничанка Анастасія теж не є працівником критичної інфраструктури. У жінки є маленька донька, яка до війни вже відвідувала дитсадок. Тепер же Анастасія не знає, як бути із малечею. Каже: ще в перші тижні війни віддати дитину в дитсадок би не ризикнула. Тепер - навпаки. Анастасія “за”, аби дочка продовжувала відвідувати навчальний заклад. Водночас і вона могла б повноцінно працювати. 

- В перші дні і тижні війни, всі були дуже налякані і розгублені. Дитина здригалась від звуків сирени та істерила, коли потрібно було ховатись під час тривоги. Тоді я навіть не думала про садочок. Зараз маємо пристосуватись до інших реалій і продовжувати працювати. Тому можливо, б віддала доньку в садок. Хоча б не на повний день. Звісно, за 2 місяці вона відвикла від режиму дня, вихователів і раннього підйому. Але думаю спілкування з однолітками піде на користь. Єдине, за що можуть хвилюватись мами й про що потрібно подбати - це безпека, - каже Анастасія.

Альтернатива - приватний дитсадок

Єдиний вихід із ситуації - віддати дитину в приватний дитячий садок. Такі заклади активно продовжують роботу під час війни. Щоправда, вартість деяких приватних дитсадків у Хмельницькому сягає понад 10 тисяч гривень на місяць. В окремих закладах освіти обіцяють зробити знижку переселенцям. Отож, що та за скільки пропонують приватні дитсадки в різних мікрорайонах міста?

“Щасливе дитинство” - дитсадок розташований за адресою Лісогринівецька, 22. Працює із 8 до 20 години. Ціна за місяць - 9 тисяч гривень. У вартість входить: п’ятиразове харчування, вивчення англійської, інші заняття для розвитку. Знижку для переселенців пропонують обговорити не телефоном, а наживо. 

“Казковий світ” - центр розвитку дитини на Нижній Береговій, 45а. Працює із 8 до 18:30. На травень встановлена ціна 6 500. У червні вартість стане вищою - 7 тисяч гривень. У цю суму входить п’ятиразове харчування, навчання, прогулянки та медичний супровід. Для переселенців обіцяють надати знижку 500 гривень. 

Дитячий садок “LegoKids” розташований на Інститутській, 19. Працює із 8 до 19 години. Місячний абонемент коштує 4 тисячі гривень. У вартість включено чотириразове харчування, заняття за віком та інше. 

Освітній простір “NewSchool” на Подільській, 102 пропонує навчання та заняття для дітей із 8 до 18 години. Вартість послуг залежить від часу перебування дитини в закладі:

  • із 8 до 14 - коштує 8 500
  • із 8 до 16 години - 9 500
  • із 8 до 18 - 10 500

У вартість входить п’ятиразове харчування, навчання, відвідування різноманітних гуртків.

Опитування

Ви готові віддати свою дитину в садочок під час війни?

Читайте також: Розбавлене пальне і менше вихідних: що зміниться для українців з травня

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Читач67

    Це ужас! Мій гіпеактивний, кричить, бігає, катає істерики. Я ледве встигаю їсти приготувати та прибрати. Вдома 2-є малих дітей. У старшого криза 3 річна. Погано спить і вдень і вночі, кладу від 2-6 годин спати. З ним можна ласти заклеїти! Я б працювала але з цим невіженим неможливо працювати. Чоловіку зрізали зарплату, грошей вистачає тільки на найнеобхідніше. З ним навіть вдома неможливо працювати. Йде осінь, період заготовок, прибирання, ремонтів, звичайна робота.... Добре в кого спокійні діти, а якщо нє? Як працювати, як піднімати економіку коли вдома живе грємлін, ззовні хальосій яких перетворюється на монстра?!
  • Svetik Svetlana

    Так
  • Лєна Тібякіна

    Ні
  • Вікторія Войтова

    А що робити батькам школярів початкової школи? Чи дитину 7-8 років можна залишити вдома без нагляду під час тривоги?

    Marina Samchuk reply Вікторія Войтова

    2 місяці вже з собою тягаю на роботу , начальство дивиться вже косо ; але ж і жити за щось потрібно

keyboard_arrow_up