14 вересня відзначають Воздвиження Хреста Господнього. Нова дата та історія свята

14 вересня відзначають Воздвиження Хреста Господнього. Нова дата та історія свята
  • Цьогоріч вперше християни відзначатимуть це свято на 13 днів раніше. 

  • А наші предки взагалі вважали, що цього дня починається перехід від осені до зими. 

Свято Воздвиження Хреста Господнього є одним з дванадцяти великих церковних свят. Дата присвячена знайденню хреста, на якому розіп'яли Ісуса.

Відповідно до нового церковного календаря християни східного обряду відзначають його не 27, а 14 вересня. Дата змістилася на 13 днів. У народі це свято також відоме як «Здвиження» або «Чесного хреста». 

Історія свята Воздвиження Хреста Господнього

Історія свята Воздвиження Хреста Господнього бере початок у IV столітті. Тоді був час правління імператора Костянтина Великого та його матері, рівноапостольної Олени. В той період християнство було оголошене імператором як державна релігія, а його мати, цариця Олена, вирушила на пошуки Хреста, на якому був розп'ятий Ісус. У 326 році вона відкрила Хрест у печері поблизу Єрусалима.

Відео дня

При розкопках знайшли печеру Гробу Господнього, а біля неї – три хрести. Коло одного з них, згідно з легендами, зцілилася від хвороб одна жінка, а померлий чоловік воскрес після дотику до хреста. Після цього і був визначений той самий Хрест, на якому розіп'яли Спасителя.

У відповідь на це відкриття християни відправилися на це місце, а єрусалимський патріарх Макарій разом з іншими високопоставленими особами побудували святиню, щоб всі віряни могли прийти і подивитися на цей святий об'єкт. Так саме походить ім'я свята – Воздвиження Хреста.

Після цього цариця Олена поділила Хрест на дві частини: одну залишила у Єрусалимі, а іншу, з двома цвяхами, відправила своєму синові – імператорові. Під час своєї подорожі назад цариця зупинялася в кожному місці, де перебував Христос, і таким чином засновувала понад 80 церков.

Хрест Господній продовжували ділити, проте в 1187 році частина, що зберігалася в Єрусалимі, була втрачена після поразки хрестоносців від мусульман. За легендою, Хрест був закопаний, щоб його врятувати, але досі його не знайшли. Щодо частини Хреста, що залишилася в Константинополі, її викрали хрестоносці у 1204 році. В наш час фрагменти цієї частини знаходяться в різних храмах по всій Європі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up