17 вересня відзначаємо День рятівника. Кого можна вітати цього дня

17 вересня відзначаємо День рятівника. Кого можна вітати цього дня
Фото з телеграм-каналу Володимира Зеленського
  • Його святкують з 2008 року. 

Сьогодні професійне свято тих, хто допомагає і рятує. Воно відзначається в Україні щороку. Дату Дня рятівника встановили Указом Президента ще в 2008 році. 

До цього співробітники служб порятунку приймали привітання в інші дати, коли святкувався День працівників пожежної охорони. Згодом його скасували, а натомість встановили спільне свято всіх причетних структур — День рятувальника. 

У День рятівника вшановують працівників аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, цивільного захисту та інших спеціальних формувань, а також цивільних, які відзначилися при ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, пожеж, при рятуванні життя і здоров'я людей.  

Відео дня

Робота працівників рятувальних служб дуже важлива для всього населення, потребує мужності, витривалості, зібраності і постійної готовності прийти на допомогу. 

Представники цих мужніх професій — сильні духом професіонали, котрі з честю забезпечують надійний захист національних багатств, життя людей від вогню та стихій. 

Рятувальники захищають населення і території від надзвичайних ситуацій — техногенних і природних, запобігають їх виникненню, ліквідують наслідки надзвичайних подій, аварій, катастроф, рятують людей, тварин, майно, займаються гасінням пожеж, ведуть роз'яснювальну та профілактичну роботу з населенням щодо безпеки життєдіяльності тощо.

Президент Володимир Зеленський вже привітав українських рятувальників з професійним святом та подякував за їх самовідданість й зосередженість на інтересах держави та людей. 

Що відзначають на Хмельниччині

Сьогодні також День міста Городок. Його відзначають традиційно у третю неділю вересня. Перша писемна згадка про місто Городок датується 1362 роком.  Саме тоді об’єднані литовсько-руські війська розгромили татар на р. Сині Води і Поділля увійшло до складу Великого Князівства Литовського. Отже, цьогоріч місту виповнюється 661 рік.

Яке релігійне свято 17 вересня

За новим церковним календарем, на який Православна церква України перейшла з 1 вересня 2023 року, сьогодні вшановують пам’ять мучениць Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії. За легендою, під час переслідування християн матір з дочками ув'язнили й відправили на суд до імператора Адріана.

Він наказав піддати дочок Софії жорстоким тортурам, а потім убити. На день смерті Вірі було 12 років, Надії — 10 і Любові — дев'ять. Імператор віддав тіла дочок Софії, вона поховала їх, а сама провела в молитві три дні біля їхнього гробу й померла.

За старим календарем віряни вшановують пророка Мойсея.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Танюшка Танюшка

    Вітаємо,!пишаємося
  • ЧитачЧитачів

    Тобто, якщо сусід приніс похмелитися і таким чином врятував життя - його теж потрібно вітати в цей день?

keyboard_arrow_up