День танкових військ України вперше відзначають 14 вересня

День танкових військ України вперше відзначають 14 вересня
  • Раніше День танкіста відзначали у другу неділю вересня. 

  • Але 5 днів тому президент своїм указом змінив дату на сталу. 

Замість ще радянського Дня танкістів, який Україна відзначала в другу неділю вересня, у нашій державі встановлено День танкових військ. Він має сталу дату — 14 вересня. Про це йдеться в указі президента, який Володимир Зеленський підписав 9 вересня цого року.

— Ушановуючи мужність та героїзм воїнів-танкістів, виявлені в боротьбі за свободу, незалежність та територіальну цілісність України, а також з метою започаткування нових військових традицій постановляю встановити в Україні День танкових військ, який відзначати щороку 14 вересня, — зазначено в документі. 

Натомість указ Президента України від 29 серпня 1997 року № 922/97 “Про День танкістів” втратив чинність. 

Відео дня

Тож сьогодні українські танкісти вперше відзначають своє свято окремо від держави-агресора — не 10 вересня, на яке воно припало у 2023-му (в рф це досі “День танкіста”), а 14 вересня.

До слова, танкові підрозділи 3-ої окремої Залізної бригади, яка дислокується на Хмельниччині, з перших днів повномасштабної війни стали до оборони держави під Києвом, а також на Ізюмському та Запорізькому напрямках, на Донеччині й Чернігівщині.

Для цих воїнів нинішнє професійне свято збігається у часі з річницею переможного Слобожанського контрнаступу українського війська, завдяки якому було звільнено від окупантів землі Харківщини. 

— Це — незабутня сторінка бойового шляху нашого з’єднання, яка вже увійшла в історію, — пишуть на сторінці бойового підрозділу. 

Сьогодні командир бригади, полковник Роман Шеремет, привітав особовий склад та усіх танкістів і танкобудівників України. 

— Звитяга, героїзм, вірність Батьківщині, надійність і міць — це точно про наших побратимів-танкістів. Сталевий кулак загартованих в боях захисників України не раз і не два давав по зубах ворогу. Цим кулаком ми закарбуємо й нашу повну Перемогу! Наснаги, витривалості, бадьорості й доброго здоров’я усім нам, друзі! У бойовому братерстві — наша сила! Приклад товаришів, що поруч, і слава полеглих побратимів та невмируща пам’ять про них знову ведуть нас у бій — завжди вперед! — наголосив він. 

Пропонуємо згадати історії про незламних танкістів Хмельниччини, які ми публікували раніше на сторінках vsim.ua:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up