21 листопада - День святого Михайла: чого не можна робити у це свято

21 листопада - День святого Михайла: чого не можна робити у це свято
uarp.org
  • Сьогодні вшановують архістратига Михаїла, одного зі старших ангелів. Образ святого уособлює перемогу добра над злом.
  • У цей день обов'язково потрібно запросити гостей в дім та напекти пирогів.
  • Про традиції на Михайлів день та про заборони, читайте далі.

21 листопада православні вшановують архістратига Михаїла. Він є одним із семи архангелів, його називають охоронцем усіх християн.

Образ святого уособлює перемогу добра над темними силами. А самого Михайла вважають заступником душ померлих. Вірять, що він переносить їх зі світу живих на небо.

Не дивно, що цей день має багато традицій. На Михайла зазвичай влаштовували святкове застілля. Вважають, що чим більше гостей зайде у дім, тим більше достатку буде у ньому.  Традиційно на святковому столі стояв холодець та чай із семи трав. А ще до столу пекли особливі пироги з щасливою монетою. Вірять, що хто її знайде, тому усміхнеться фортуна.

Відео дня

Дітей у цей день обов'язково частували медом. Вважали, що тоді вони будуть завжди здорові, а життя їх буде солодким. щаслива.

Однак, нагодувати 21 листопада потрібно не лише людей, але і домового. Йому варили гречану кашу з маслом. Її разом зі шматочком пирога ставили на ніч біля ікони архангела Михаїла. Робили це, аби добробут мати в домі. 

Чого не можна робити 21 листопада:

- у цей день не беруть до рук сокири, ножі чи голки.

- не слід у Михайлів день братися за важку роботу. Щоправда, якщо людина працює не з власної волі або робота є обов'язковою та приносить користь, то праця допускається.

- у цей день не можна лихословити, сваритися чи робити щось виключно заради власної вигоди.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up