25 електронних сигарет = павербанк для ЗСУ. Як і де це роблять у Хмельницькому

25 електронних сигарет = павербанк для ЗСУ. Як і де це роблять у Хмельницькому
  • Одноразові електронні цигарки треба не викидати в сміття, а нести в Хмельницький національний університет на Інститутській.

  • Там із них роблять павербанки для військових. 

  • Дізнавайтеся, як виглядає процес. 

Одноразові електронні цигарки - сучасна забавка в руках молоді. Хоч і фахівці ледь не кричать про їхню шкоду, чимало людей продовжують палити. Водночас українські волонтери вже давно знайшли спосіб для другого життя “одноразок”, що приносить користь військовим. Йдеться про виготовлення з електронних цигарок павербанків.

Кілька тижнів тому цією ж справою зайнялися в Хмельницькому національному університеті, що на Інститутській. Журналістка vsim.ua навідалася туди й дізналася, як відбувається процес.

Ідея створювати павербанки з електронних цигарок зародилася в закладі спонтанно. Про це розповідає голова первинної профспілкової організації студентів ХНУ Анатолій Вичавка. Він каже: студентів та викладачів надихнули волонтери з Одеси. Мовляв, під час співпраці з ними в рамках допомоги ЗСУ, підгледіли, як виготовляються павербанки. Тож втілювати все стали й в Хмельницькому.

Відео дня

Щоб виготовити павербанк потужністю 20 000 міліампер, треба щонайменше 25 електронних цигарок. З них дістають батарейки, які є основною складовою майбутнього павербанка. Також для нього придбали спеціальну плату. Так, і вийшов перший “павер”, який виготовили студенти ХНУ. Пристрій має екран, що показує у відсотках кількість заряду. Анатолій Вичавка каже - його собівартість склала 131 гривню. 

- Плата, яку ми використовуємо, потягне не більше 35 000 - 40 000 міліампер. Чим більшу потужність ми будемо давати - тим довше він буде заряджатися. Тим павербанк буде важчим і об’ємнішим, - каже Анатолій Вичавка.

Наразі над павербанками постійно працює четверо студентів. Один із них - першокурсник Володимир. Він розповідає: електронні цигарки першочергово оглядають на предмет механічних порушень. Якщо їх немає - “електронку” розбирають. Далі перевіряють внутрішній опір акумулятора. Тоді всі деталі спаюють. А згодом вже готовий пристрій ретельно перевіряють. Для всього цього студенти використовують паяльну станцію, мультиметр та термоклей, аби з’єднувати акумулятори між собою. 

Наразі в ХНУ обговорюють питання щодо корпусів павербанків. Планують зробити їх із патріотичними наліпками, аби підіймати настрій військовим. В день студенти планують виготовляти 5-6 пристроїв. Питання лише в електронних цигарках, які для цього потрібні. У планах - встановити спеціальні скриньки в магазинах, де реалізується цей товар. Аби там люди залишали свої одноразові “електронки”. Також хмельничани можуть приносити їх у 4 корпус ХНУ. Залишати можна в охоронця.

Як відбувається процес створення павербанків - дивіться на відео.


Читайте також: Безоплатні медичні послуги: зібрали перелік для хмельничан і переселенців (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Alina Kozak

    А як зв'язатись з цими хлопцями. Хотіли б пусті електронки не в смітник викидати,  а їм відсилати
  • Сергей Пидченко

    В Хмельницькому національному університеті немає кафедри "Радіотехніка". Кафедра, про яку згадується, це кафедра телекомунікацій, медійних та інтелектуальних технологій (https://tmit.khmnu.edu.ua/). Завідувач кафедри Сергій ПІДЧЕНКО.

keyboard_arrow_up