29 січня відзначаємо День пам’яті Героїв Крут. За що загинули студенти?

29 січня відзначаємо День пам’яті Героїв Крут. За що загинули студенти?
  • Героями Крут називають три десятки українських студентів, які ціною власного життя зупинили більшовицький наступ на Київ у 1918 році.

Це ще одна трагічна сторінка нашої історії, нашої боротьби проти російського окупанта, незламності українського духу і самопожертви заради країни. У понеділок, 29 січня 2024 січня в Україні відзначають 106-ту річницю пам’яті Героїв Крут. Хто ж такі ці Герої, чим відрізняють від сучасних та чому ось уже понад століття ми пам'ятаємо про них?

Бій під Крутами. Історія 

Наприкінці грудня 1917-го уряд радянської росії розпочав відкриту агресію проти Української Народної Республіки. Більшовиків дратувало проголошення Україною самостійності. москва створила у Харкові окремий "український червоний уряд", який оголосив війну незалежній частині держави.

Наступ більшовиків українське військове командування очікувало з полтавського напрямку. Адже саме туди скерували свіжі та найбоєздатніші підрозділи. Але він почався з іншого боку. 

Відео дня

У грудні 1917-го станцію Бахмач на Чернігівщині — важливий залізничний вузол на кордоні УНР і росії — охороняв загін Першої української військової школи імені Богдана Хмельницького. На початку 1918 року до них надійшло підкріплення з Києва — 1-ша сотня Куреня студентів Січових Стрільців. Це були студенти Українського народного університету, київського Університету Святого Володимира (нині ім. Т. Шевченка), гімназисти старших класів. Вони зайняли оборону біля станції Крути  — між Ніжином і Бахмачем, за 130 км від Києва.

Вранці 29 січня 1918 року розпочався наступ більшовиків на станцію Крути. За різними даними їх було від 4 до 6-7 тисяч. З українського боку в бою під Крутами брали участь 300-600 бійців. Бій тривав цілий день: були відбиті декілька атак, бойові втрати більшовиків складали до 300 убитих, а ще поранені, полонені. А під вечір українці організовано відступили у сторону Києва, знищуючи за собою колії. 

Аби уникнути оточення, українським військам віддали наказ відійти. Тоді, відступаючи, частина студентської сотні потрапила в оточення. Взвод у сутінках втратив орієнтир і вийшов на станцію Крути, яку вже зайняли червоноармійці. Близько 30 юнаків взяли у полон, катували, а потім стратили. Найменшим бійцям було лише по 16 років. 

Цікаві факти про бій під Крутами

У бою під Крутами українські війська виконали наказ командування — наступ більшовиків було зупинено. Наші війська організовано відступили, руйнуючи за собою колії й мости. А Симон Петлюра мав час придушити повстання більшовиків, яке тоді ж розпочалося на заводі "Арсенал".

Саме цими днями тривали переговори між УНР і країнами Четверного союзу (Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною та Болгарією). Важливо було, аби на той момент українська столиця перебувала під контролем Центральної Ради, а затримка більшовиків під Крутами дозволила це зробити.

9 лютого 1918 року був підписаний Берестейський мирний договір — УНР була визнана як самостійна держава, а її армія отримала підтримку німецької та австро-угорської армій у боротьбі з більшовиками.

Пам’ять про Крути 

Бій під Крутами — це трагічна і важлива подія в історії нашої країни, яка нагадує про боротьбу за незалежність України. Історія повторюється — сьогодні ми продовжуємо тримати оборону від російської навали.

Сьогодні у Хмельницькому відбудеться лекція до 106-ї річниці бою під Крутами. Захід розпочнеться о 17.30 у Молодіжному центрі (вул. Камʼянецька,63). Лектор - Андрій Колесник

Під час інтерактивної лекції ви дізнаєтеся про:

  • історичні події того часу
  • наслідки
  • значення бою під Крутами

Аби приєднатися - реєструйтеся за посиланням. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач81

    За то, що зараз гибнуть сільські чоловіки. А верхи як звичайно. Зараз та верхівка, яка ослабила Україну і дала можливість кацапами напасти,  продовжує її грабувати.

keyboard_arrow_up