6 листопада відзначають Скорботної Божої Матері: що це за свято та чого не варто робити

6 листопада відзначають Скорботної Божої Матері: що це за свято та чого не варто робити
Ікона Скорботної Божої Матері "Всіх скорботних радість"

В народі 6 листопада відоме під назвами Скорботна Божа Мати, Светец. Також цього дня віряни шанують пам’ять мученика Арефа та мучениці Синклітикії. Дізнавайтеся що це за свята та чого не радять робити цього дня. 

Православні віруючі відзначають 6 листопада церковне свято на честь ікони Богородиці "Всіх скорботних Радість". Вважається, що ця ікона допомагає хворим, стражденним і пригнобленим. Крім того, її копія є майже в кожному храмі. Християни моляться до неї про зцілення недуг і полегшення страждань.

Походження свята

Ікона Богородиці "Всіх скорботних Радість" прославилася ще в кінці XVII століття. Рідна сестра патріарха Іоакима страждала від важкої хвороби. 

Одного разу уві сні вона почула голос, який велів просити священика, щоб той приніс образ Богородиці і зцілив дівчину. Вважається, що цей образ допомагає людям вилікувати хвороби, втішитися в скорботі і знайти підтримку вищих сил.

Відео дня

Наші предки в цей день з ранку йшли до церкви і молилися Богородиці, і тільки потім йшли робити інші справи. Вони вірили, що якщо звернуться до Богоматері вранці, то всі починання будуть вдалими.

А дівчата цього дня збиралися на вечірні посиденьки, де всі разом пряли і обговорювали плітки. За традицією також цього дня збиралися разом вдови. Вони обговорювали покійних чоловіків. 

День вважається дуже вдалим для вишивання, пряжі і будь-якого рукоділля. А ще у цей день можна розвивати моторику у маленької дитини — діти швидко це освоять.

День пам'яті мученика Арефа

Також 6 листопада шанують пам’ять мученика Арефа. Ареф жив у VI столітті і був правителем міста Неграна в Аравії. Тоді місто перебувало під владою царя, який був юдеєм, і хотів викорінити християнство. 

Він видав указ, в якому наказав усім зректися Христа. Ареф був проти, тому залишив наказ без уваги. Дізнавшись про це, правитель обложив місто і обдурив городян, переконуючи, що насильно змушувати їх змінювати віру не буде. Увійшовши в місто, він багатьох християн ув'язнив у темницю, а особливо наближених до Бога спалив на багатті.

Він довго умовляв Арефа зрадити Господа, але той не погоджувався. Тоді правитель на очах мученика вбив кілька християн. Ареф звинуватив царя в порушенні клятви і передрік йому швидку втрату влади. Зрозумівши, що християни не хочуть коритися, правитель стратив мечем їх усіх, в тому числі, Арефа.

День пам'яті мучениці Синклітикії

Ще 6 листопада віряни шанують пам’ять іще однієї мучениці. Дівчина також постраждала від рук правителя Аравії — Дунаана. Вона походила зі знатного роду, багато хто просив її руки, але Синклітікія відмовлялася, присвячуючи себе Господу. 

Правитель також пропонував їй відректися від Христа, пообіцяв взяти до себе в палац разом з дочками. Отримав відмову і принизив дівчину, змусивши її в безчесті ходити по місту, після чого вбив.

Що не можна робити 6 листопада

Наші предки в цей день влаштовували Світці — жіночі посиденьки. Назва походить від слова "світло", який давав сонячний промінь вдень або свічка ввечері. Дівчата спілкувалися і навчалися рукоділля, але ні в якому разі не знайомилися з новими людьми — це вважалося поганою прикметою.

Прикмети погоди 6 листопада

Ще 6 листопада у світі відзначають Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів і Міжнародний день пам'яті тварин, які загинули від рук людини, а музиканти — День саксофону.

А в Україні 6 листопада — День Визволення Києва.

Читайте також: Дмитрівська батьківська субота 5 листопада: як вшанувати померлих і що не радять робити

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Людмила Накапюк

    65 листопада ? Це щось нове у календарі . Хтось перевіряє ваші тексти ?
  • Ірина Ткачук

    65 листопада?🫣

keyboard_arrow_up