8 листопада відзначають Дмитра: історія, прикмети й заборони цього дня

8 листопада відзначають Дмитра: історія, прикмети й заборони цього дня
  • Наші пращури вважали, що свято завершує землеробський рік.
  • Дізнавайтесь чого наші предки не робили цього дня та в які прикмети вірили. 

У вівторок, 8 листопада 2022 року, християни східного обряду відзначають День пам'яті великомученика Димитрія Солунського. Цю дату також називають Дмитрів день. Наші предки вважали, що цей день завершує землеробський рік. Казали, Дмитро закриває землю і приводить зиму, ключі ж залишає в себе, а навесні передає святому Юрію.

Історія свята

Вважається, що Дмитро Солунський народився у сім’ї християн, але через переслідування вірян у ті часи їм доводилося приховувати свої погляди. Батьки виховували його богобоязливим та охрестили хлопчика таємно. 

А пізніше тогочасний імператор назначив святого проконсулом, бо навіть гадки не мав, ким насправді був Димитрій. Вірний служитель не переслідував християн, як належало його статусу, а навпаки провідував Боже слово, намагаючись відвести якомога більше людей від ідолопоклонства. 

Відео дня

Місцева влада дізналася, що робив чоловік. За це великомученика ув’язнили та вбили, проколовши списами.

Що не можна робити 8 листопада

За давніми традиціями, цього дня вшановується пам’ять предків. Для споминів померлих близьких було заведено накривати стіл, за яким ввечері збиралася вся родина. Головною стравою були млинці, оскільки існувала традиція залишати перший млинець на підвіконні, попросивши Бога дати спокій душам померлих рідних. 

Також було заведено зранку піти на цвинтар, щоб привести до ладу могилки близьких та розсипати на них зерно. Існувало повір’я, що душі померлих можуть прилетіти на могилу в образі птаха, щоб зустрітися з рідними людьми хоча б на короткий термін.

Існували також й заборони, дотримання яких вважали обов’язковим:

Прикмети Дмитрового дня

Нагадаємо, що на церковне свято 8 листопада 2022 року відзначають свої іменини: Василь, Марк, Дмитро та Антон.

Читайте також: Іменинники листопада: кого та коли вітати з Днем ангела

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Olga Matsyuk

    То для тих у кого сьогодні 26 жовтня?)

keyboard_arrow_up