Абонплата за газ: як хмельничани платитимуть з 1 квітня

Абонплата за газ: як хмельничани платитимуть з 1 квітня
  • Вже з наступного місяця підсумкова місячна вартість користування газом може зрости.
  • Це відбудеться через фіксовану абонплату, котру ввела НКРЕКП 28 березня. 
  • Як платитимуть хмельничани за новими платіжками, дізнавалися журналісти vsim.ua. 

Вже з 1 квітня в Україні запроваджують абонентську плату за користування блакитним паливом. Хмельничани будуть змушені віддавати гроші за приєднання до мережі газопостачання. 

Раніше в тариф за газ закладалось і транспортування магістральними газопроводами, і транспортування розподільчими газопроводами і сама вартість газу. До квітня цей тариф складає 6,88 гривень за кубометр газу. А вже з квітня споживач окремо платитиме за вартість газу і за його транспортування. 

- За природний газ та за послуги з його транспортування і розподілу споживачі будуть сплачувати по двох рахунках. По одному рахунку вони будуть сплачувати постачальнику природного газу, тобто для населення це ТОВ "Хмельницькгаззбут". Сплачувати будуть за газ по лічильнику. Крім того, будуть платити так звану абонентську плату. Вона йтиме на рахунок ПАТ "Хмельницькгаз", - розповідає комерційний директор ПАТ "Хмельницькгаз" Віталій Рейда. 

Відео дня

Орієнтовно вартість газу складе 6,12 за кубометр. А от абонплата залежатиме від типорозміру лічильника, який встановлений в споживача. На даний момент таких є чотири типи: G1,6, G2,5, G4 та G6. 

Якщо встановлена лише газова плита – достатньо лічильника типорозміру 1,6.

Для плити та колонки вже необхідний лічильник типорозміру 4.

Якщо встановлюється опалювальний прилад – може знадобитись лічильник і з більшим типорозміром.

Є погана новина і для тих, хто отримує субсидію або має пільги при оплаті за комуналку. Вони надаються лише на природний газ. На послуги з транспортування газу, тобто на абонплату, вони не поширюються. 

Скільки становитиме абонплата за газ для ПАТ "Хмельницькгаз":

  • Лічильник G1,6 -  49 гривень;
  • Лічильник G2,5 - 78,4 гривень;
  • Лічильник G4 - 117,6 гривень;
  • Лічильник G6 - 196 гривень. 

Якими будуть платіжки за газ

Газовики кажуть, платіжки у хмельничан мають поменшати. Але давайте порахуємо. Візьмемо до прикладу споживачів з лічильником G4. Таких є приблизно 200 тисяч абонентів по області. 

Припустимо, умови такі: лічильник G4  і плита на 3 особи (квартира). Сім'я використала 10 кубометрів газу. 

  • До 1 квітня 10x6,88 = 68,80 гривень за місяць. 
  • З 1 квітня 117,6 + 10x6,12 = 178,80 гривень за місяць. 

Виходить, що влітку, коли споживається помітно менше газу, споживачі "програють", бо доведеться платити більше. 

Проте взимку такі споживачі виграють. Візьмемо ті ж умови, але якщо сім'я використала 300 кубів газу. 

  • До 1 квітня 300x6,88 = 2064 гривні за місяць. 
  • З 1 квітня 117,6 + 300x6,12 = 1953,6 гривень за місяць. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (43)
  • Kolesnik Valentina

    Вимагаємо від міської ради звернення до кабінету міністрів про відміну абонплати за газ для населення, так як  всі ті кто потребує малу кількість газу має сплачувати подвійну ціну.
  • Vitaly Davidovich

    Не потрібно платити цю абонплату, а тільки за використаний газ. Другою платіжкою за абонплату пропоную щось підтерти. Хто за?
  • Николай Николаев

    Хорошо с абонетом понятно.А почему до сиих пор МЫ,не платим за добычу газа? Это явное упущение НК и правительства.Могу подкинуть еще пару-тройку идей за что можно взымать налоги и сборы с населения. Ну к примеру,как глаголил герой мультфильма ЧИПОЛЛИНО-Тут кто-то много дышит,не пора ли ввести налог на воздух?
  • Anonymous

    МИ ПОВИНІ ВИМАГАТИ ВІД СВОЇХ РАД – ТЕРМІНОВО ЗІБРАТИСЬ НА ЗАСІДАННЯ ДЛЯ ЗАТВЕРДЖЕННЯ ЗВЕРНЕНЬ ДО КЕРІВНИЦТВА ДЕРЖАВИ З ВИМОГОЮ СКАСУВАТИ ЧЕРГОВИЙ ТАРИФНИЙ ЗАШМОРГ — АБОНЕНТСЬКУ ПЛАТУ ЗА ГАЗ.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:51 За погрози дружині суд відправив мешканця Хмельниччини на громадські роботи 20:11 Тато захищатиме з небес: на Шепетівщині попрощалися з воїном Юрієм Ткачуком 19:23 На Летичівщині зіткнулися дві автівки. Є постраждалі 18:50 Список 78 шкіл Хмельниччини, які можуть закрити Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 18:18 Воювали в гарячих точках: сім’ям загиблих воїнів вручили державні нагороди 17:45 Без води 16 квітня залишуться кілька мікрорайонів Хмельницького (АДРЕСИ) 17:15 Про оваріальний резерв жінки, вагітність й чоловіче безпліддя: інтерв’ю з репродуктологом Анною Каретною (новини компаній) 17:04 «Травмат» або «вогнепал»: як отримати дозвіл на зброю та де її купити в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 16:42 Наловили риби на мільйон гривень: на Хмельниччині затримали браконьєрів 16:02 Попрощались із 16-річною Іванною, яка загинула в ДТП на Озерній photo_camera 15:41 Вину мера Кам’янця у корупційному правопорушенні довели – прокуратура 14:44 За постріл у стінах прикордонної академії військовий заплатить великий штраф 14:08 У Хмельницькому ягдтер’єр загриз йорка та покусав дитину. Мешканці кажуть – це не вперше 13:31 Кам'янецький суд звільнив від покарання водійку, яка насмерть збила пенсіонерку 12:35 Що з будівництвом сміттєпереробного заводу? Запитали у заступника Симчишина 11:39 Смертельна ДТП у Камʼянці: загинула 16-річна дівчина 10:26 Неподалік Хмельницького горів локомотив вантажного потяга. Є травмовані photo_camera 10:02 У Славуті «Toyota» збила жінку 09:18 Аварійні відключення через негоду: без світла 31 населений пункт (Оновлено)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up