Аналога немає в Україні. На Хмельниччині знайшли цінний артефакт середини III століття

Аналога немає в Україні. На Хмельниччині знайшли цінний артефакт середини III століття
Тут і далі фото Національного музею історії України
  • Рідкісну знахідку помітив “чорний археолог”.

  • Цінність вилучили, коли той намагався її продати. 

Національний музей історії України отримав на відповідальне зберігання рідкісну археологічну знахідку — оздоблений сріблом мідний пояс середини III століття, який пов’язаний з військовою культурою давніх германців. Про це повідомляється на сторінці музею у Facebook.

— Пояс знайшов на Хмельниччині так званий “чорний археолог”. Правоохоронці вилучили цінну річ при спробі незаконного продажу. А експерти Національного музею історії України провели атрибутацію артефакту, — розповідають співробітники Національного музею історії України.

Відео дня

Пам’ятку до музею передали представники Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України та Головного слідчого управління Національної поліції України, а також представники від Офісу Генерального прокурора.

Співробітники музею підкреслюють, що наразі в українських музеях немає аналога такого скарбу. Аналогії пояса, знайдені на півночі Європи, є найвідомішими експонатами в головних музеях Швеції та Данії, наприклад, у Музеї Мозґорд.

— Цей скарб підтверджує контакти пізнього римського періоду між Скандинавією та Північним Причорномор’ям на найвищому соціальному рівні. Переміщення германських племен у середині — другій половині III століття в писемних джерелах відображені фрагментарно. Тому будь-яка нова археологічна знахідка дає змогу перевірити або уточнити наші знання і має велику вагу, — зазначають в музеї.

Знахідку передали Національному музею історії України. Невдовзі цей пояс та багато інших врятованих пам’яток всі охочі зможуть побачити зможете невдовзі побачити. Виставка “День археолога: врятовані скарби» відкриється в музеї для загального огляду з 16 серпня.

— Разом із правоохоронцями вкотре нагадуємо, що відповідно до чинного законодавства України, приватні особи не можуть продавати та колекціонувати предмети археології. Такі артефакти не можна вивозити за межі держави, — додають в музеї. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Marina Amika

    Закордоном за такі знахідки видають офіційно грошову винагороду і звичайно залишають у країні знайдені речі. А в нас ще досі ссср, де ніби то все загальне і для людей, а насправді обирають до останньої нитки
  • Читач81

    А де знайшли це? Напишіть. Цікаво ж.
  • Владимир Васильев

    людина тяжко працювала,щоб знайти це,звичайно,заробити це нормально,це не з людиною щось не так, а з державою та її законами. Кожен чиновник вор,ще й безоплатно принести йому скарб?

keyboard_arrow_up